Kayın Ağacı Alerjisi, alerjik reaksiyona neden olan farklı ağaç türleri vardır ve bunlardan birisine denir. Kayın ağacının poleni üst ve alt solunum yollarına tutunması ile farklı hastalık belirtilerinin oluşmasıdır. Bütün bitkilerin polen ve çiçekleri alerjik etki oluşturabilir.
Her insanda kesin görülecek sorunlar olmayabilir. Ancak genetiğinde bu hastalık olan kişiler bu durumu yaşar. Yılın farklı mevsimlerinde görülebilir. Rüzgâr etkisi farklı aylarda ve mevsimlerde bu ağacın polenlerinin yerini değiştirebilir. Dünya genelinde kayın poleni görülebilir.
Kayın ağacı nisan ve mayıs ayında çiçeklenir. Enlem etkisi ile bu çiçeklerde bulunan polenler enlem etkisi ile dünya geneline yayılır. Kayın ağacı alerjisi çapraz reaksiyon oluşturan ciddi bir rahatsızlıktır.
Farklı ağaç türlerine alerjisi olan kişiler moleküler alerji testi uygulayarak bu durumun olup olmadığını tespit etmelidir. Tıp alanında yaşanan gelişmeler ve çalışmalar ile alerji belirtileri yok edilebilir. Doğru tedavinin uygulanmasının tek şartı doğru tanının konulmasıdır.
Alerjinin moleküler yayılımının yapılması ve alerji şiddetinin belirlenmesi için test yapılmalıdır. Alerjik reaksiyonlar hafifi belirtiler ile başlar. İlerleyen evrelerde hızlı seyrederek ölümle sonuçlanabilir.
Bunun yanında görünen belirtiler iş hayatında ve sosyal hayatta aksaklıkların oluşmasına neden olur. Hastalığın teşhisi için uygulanan testler kapsamlı olmadığı sürece doğru sonuçları vermez. Bir insanın birden fazla alerjene hassasiyeti olabilir. Bu nedenle hangi tedavi tekniğinin kullanılacağını tespit edebilmek için alerjenlerin belirlenmesi gerekir.
Antihistaminik ilaç tedavisi, alerji aşısı ve inhaler tedavisi olmak üzere 3 farklı tedavi tercih edilir. Antihistaminik ilaçlar hap ve kremlerden oluşur. Uyku yapma etkisi vardır. Bu nedenle gece saatlerinde bu ilaçların alınması tavsiye edilir.
Alerjinin şiddetine göre dozu belirlenir. Cilt üzerinde oluşan döküntüler ve kızarıklar için haricen kullanılır. Reaksiyon gelişiminde hemen sürülmelidir. Solunum yoluna tutunan polenler bu alanda hassasiyete ve öksürüğe neden olur. Böyle vakalarda ise solunum yolu tıkanıklıklarını engellemek için inhaler tedavisi düzenlenir.
Boyları 30-40 metre kadar yüksekliklere ulaşabilir. Yılın her mevsimi yaprak dökme özellikleri vardır. Yaprakları eliptik bir yapıya sahiptir. Çiçekli kısımları hem erkek hem de dişi yapılardan oluşur. Çiçekler polen üretirler ve diğer bitkiler tarafından tozlaştırılabilirler.
Bu polenlerin alerji yapma ihtimali nadirdir. Ancak dünya genelinde görülebilir. Her türlü toprak tipinde yetişebilirler. Polen miktarları sıcaklık ve hava durumuna gör değişiklik gösterir. Genellikle 7 yılda birçok yüksek polen üretimine sahiptirler.
Bol yağışlı ve nemli toprakları severler. Direkt olarak güneş ışınlarını almak istemezler. Gölgede daha iyi yetişir. Yaprakları diş şekline benzer. İçlerinde bulunan eliptik yapı güneş ışınlarına uzun süre maruz kaldığında yapıları bozulur. Bu nedenle ağacın gelişmesi yavaşlar.
Kayın ağacı çok dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitki türüdür. Yapısı kolay kolay bozulmaz ve zarar görmez. Kayın ağacı alerjisi ihtimali de düşük olduğu için çok geniş coğrafyalara yayılır.
Yapılan araştırmalar neticesinde alerjik reaksiyonların ilk sebebinin polenler olduğu tespit edilmiştir. Polen tozlaşma süresi ortalama 2 aydır. Bu süre alerjik semptomlar ile yaşamak ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Bu nedenle erken dönemde alerji semptomları durdurulmalıdır. Polenlerin ilk etkilediği alan solunum yollarıdır. Bu alanlarda ciddi hasarlar meydana getirebilir. İlerleyen dönemlerde ise larinks ödemine neden olur ve ölümle sonuçlanabilir.
Hastalık belirtileri tipik alerji belirtileri ile anıdır. Çok nadir vakalarda farklı semptomlar karşımıza çıkabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile karıştırılması da normaldir. Kayın polenleri mikro çapa sahip maddelerdir. Sinüslerde tutunması ile rahatsızlık kendini gösterir. Bu nedenle burunda ve sinüslerde çok rahat barınırlar. Kayın ağacı alerjisi belirtilerini sıralayacak olursak;
Polen alerjilerinin hemen hepsinde hırıltılı solunum görülür. Bu durumun nedeni polenlerin ciğerlere inerek bu alanda sekresyonun oluşturmasıdır. Sekresyon alveollere dolar ve akciğerin rutin çalışmasını engeller. Ayrıca astım hastalığı olan kişilerde astım şikayetlerini tetikler ve astım krizlerinin daha sık yaşanmasına neden olur.
Alerjenler vücutta antikor oluşmasana neden olur. Polenlerin artması ile bahar aylarında alerjik reaksiyonlar artar. Bu dönemde antihistaminik ve kortizon içerikli ilaçlar kullanılır. Özellikle alerjik astım durumunda kortizon içerikli ilaçlar ile semptomların rahatlatılması sağlanır. Kayın ağacı alerjisi çok ciddi reaksiyonlara neden olmaz. Ancak günlük hayatı olumsuz etkileyebilecek şikayetler gelişir.
Alerji tedavisi erken dönemde çok basittir. Kısa süreli tedavilerde hem yaşam kalitesini artırır hem de alerji belirtilerini yok edebilirsiniz. Her yaş grubundan insanlarda görülebileceğinden bebeklerde de görülmesi doğaldır.
Alerji belirtilerine ek olarak gaz sancısı ve sürekli ağlama şikayetleri görülür. Kayın ağacı alerjisi olan bir annenin bebeğinde de aynı şikayetlerin görülmesi normaldir. Böyle durumlarda hemen çocuk doktoruna giderek gereken tedavi başlanmalıdır.
Alerji belirtileri olan kişilere kesin tanıyı koymak için bazı testler uygulanır. Kan ve cilt testleri en sık başvurulan testlerdir. Testi uygulayan kişi kesinlikle alerji uzmanı bir doktor olmalıdır. Cilt üzerinde yapılan testler için ilk önce cilt uygun anti septik solüsyon ile silinir.
Alerjen maddeler teker teker cilt üzerine enjekte edilir. Ürünler enjekte edildikten ortalama 15 dakika sonra reaksiyon gelişir. Cilt üzerinde kızarıklık meydana geldiğinde o maddeye kişinin alerjisi var demektir.
Bebeklerde dahil herkese bu testler uygulanabilir. Alerjik reaksiyonlar bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimini engelleyebilir. Bu nedenle kayın ağacı alerjisi ve diğer alerjilerin doğru tespit edilmesi ve vakit kaybetmeden tedavinin uygulanması gereklidir.
Moleküler alerji testi sayesinde 300 farklı alerjen tespit edilebilir. Bu testi yaptırmaya karar verdiğinizde klinik ve fiyat araştırması yapmalısınız.
Yeni kurulan ve kar elde etmek isteyen kliniklerde moleküler alerji testi uygulanmadan bu test yapılıyormuş gibi gösterilerek yüksek test fiyatları istenebilir. Cilt testi uygulamalarını moleküler yayılım gibi gösterebilirler.
Daha önce hizmet alan hastaların yorumları, işlemi yapan sağlık çalışanının unvanı ve kliniğin tercih edilme sıklığı gibi kriterlere dikkat edebilirsiniz. Kayın ağacı alerjisi testi için tercih ettiğiniz kliniklerinde yeterli donanıma sahip olduğunu bilmelisiniz.
Tedavi fiyatları sabit ücretler değildir. Her hastane farklı bakım ve tedavi hizmeti sunar. Bu nedenle işlem ücretlerini belirlerken kendi maliyetlerine göre belirler. Tedavi maliyetleri hesaplanırken dikkat edilen bazı kriterler vardır. Bu kriterler, tedavi süreci, kullanılan tedavi tekniği, hellimin tanınmışlık derecesi, hastanenin test maliyetleri ve kontrol sıklığıdır. Bu kriterler kayın ağacı alerjisi fiyatlarımın belirlenmesinde etkilidir.
Alerjenlerin tespit edilmesi bazı vakalarda çok zordur. Bir insanın birden fazla alerjene hassasiyeti olabilir. Özellikle bahar aylarında birden fazla bitkinin poleni tozlaştığı için kesin tanı koymak zordur.
Bu nedenle hekim ve klinik seçiminde dikkatli olmalısınız. Kayın ağacı alerjisi doğru tanı ve tedavi ile günlük hayatı etkilemeden kontrol altına alınabilir. Kayın ağacı alerjisi tedavi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.