Renkli doppler ultrasan, günümüzde ultrasanografi olarak bilinen ve siyah beyaz olarak değil renkli olarak çekilen bir görüntüleme yöntemidir. Son zamanlarda yalnızca siyah beyaz cihazlar tercih edilmiyor.
Destekleyici bir yöntem olarak renkli doppler ultrason görüntüleme yapılıyor. Aynı cihaz üzerinden çekilen renkli ultrason daha detaylı görüntüleyebilmek için tercih ediliyor.
Pek çok hastalığın teşhisini koyabilmek için sıklıkla tercih ediliyor. Renkli doppler sayesinde vücuda çekim esnasında verilen ilaçlar da kolaylıkla takip edilebiliyor.
İç organların, damarların ve kitlelerin incelenmesi için kullanılan renkli doppler siyah beyaz ultrasanografi yönteminin destekleyicisi olarak uygulanıyor. İlk olarak gri renkli ultrason ile incelemesi yapıldıktan sonra renkli yöntem ile daha detaylı inceleme yapılarak özellikleri incelenir.
Kan akışının niceliği ve niteliği incelenerek herhangi bir sorun olup olmadığı araştırılır. Gri sakala ile birlikte birbirlerinin tamamlayıcısı olarak kullanılır. İç organlarda rahatlıkla kullanılabilir. Günümüzde sıklıkla tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.
Gri skaladan farklı olarak temel renklerde mavi ve kırmızı renkler kullanılır. Renkli yöntem ile çekilmeden önce ilk olarak gri sakala ile inceleme yapılır. Ardından incelenecek olan akım için renk seçimi yapılarak damarların görüntüsü alınır.
İncelenen kısım ile karşı yönden gelen kısım renkleri farklıdır. Akışı net izleyebilmek açısından farklı renkler tercih edilir. Kullanım alanı oldukça geniş olduğundan dolayı rahatlıkla tercih edilir. Gri ultrasonografi ile orantılı olarak uygulanır.
Ultrason görüntüleme teknikleri arasında yer alan renkli doopler uygulaması genellikle damarlardaki kan akışını ve etkenleri incelemek için yapılır. Renkli ultrason yöntemi hamilelikte de sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Genital organlar, beyin, karaciğer, kol, bacak, boyun gibi vücut bölgelerinde de görüntüleme yapmak için kullanılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak yapılan bu işlemde pek çok hastalığın teşhisi rahatlıkla tespit edilebilir. Bu sayede kısa sürede hastanın tedavisine başlanabilir.
Günümüzde sıklıkla kullanılan renkli doopler gri ultrasonografi yöntemi ile birlikte uygulanan bir yöntemdir. Kullanım alanı oldukça geniştir. Hamilelik süreci boyunca fetüsün gelişiminin takip edilmesi için kullanılır.
Kadınlarda genital organ inceleneceği zaman kullanılabilir. Bununla birlikte kol ve bacaklarda damarların ilaçsız görüntüsünün alınabilmesi için kullanılır.
Uzman doktorlar tarafından çekilen renkli görüntüleme hipertansiyon sebeplerinin araştırılmasında da kullanılır. Boyun bölgesinde yer alan damarların incelenmesinde de kullanılır.
Damarların görüntülenmesi için kullanılan renkli görüntüleme yöntemi bebeğin gelişimi ve anomalilerinin incelenmesi için hamilelik süreci boyunca da kullanılabilen bir yöntemdir.
Doktorun talebi üzerine ve ebeveylerin tercihine göre ortalama olarak 11-13. haftalarda çekime başlanabilir. 4 boyutlu olarak gösteren renkli görüntüleme yöntemi için bebeğin yüzünün oluşması için beklemek gereklidir.
18. haftadan sonra renkli görüntüleme çekmek daha kolay ve belirgin olacaktır. Bebeğin daha net görünmesi için renkli çekim tercih edilebilir.
Boyun bölgesinde yer alan damarlardan ana atar damarın görüntülenmesi için kullanılan yöntem karotis renkli doopler yöntemidir. Beyni besleyen damarlar olarak bilinen karotis damarlarında kan dolaşımları genellikle renkli görüntüleme olarak alınır.
İlk olarak gri ultrason ile damarların iç yüzeyleri, duvar kalınlıkları, kolestrol plaklarının incelenmesi yapılır. Ardından renkli yöntem ile kan akım hızının niteliği ve niceliği detaylı bir şekilde incelenir. Seçilen ana renkler sayesinde damardaki kan akım hızı daha net bir şekilde görülebilir.
Erkek hastalarda çekimi yapılan skrotal renkli doopler varikosel hastalığının teşhisi için çekilen bir yöntemdir. Bu hastalık testislerdeki damarların şişmesi ve genişlemesinden dolayı meydana gelir. Renkli görüntüleme sayesinde damarların çapları, yapısı incelenir.
İki testiste yer alan toplar damalardan kasık bölgesine doğru olacak şekilde görüntüleme alınır. Varikosel hastası olduğunun anlaşılması için damarların kıvrımlı ve çaplarının artmış olarak görüntülenmesi gerekir. Seçilen renk skalaları sayesinde en net şekilde görüntüler alınır.
Gebelik takibi için yapılan görüntülemelerden biri de obstetrik renkli doopler yöntemidir. Gebelik süreci boyunca bebeğin kalp atımları doopler sayesinde duyulur.
Oldukça değerli bilgilerin toplanmasın sağlayan doopler yöntemi sayesinde bebeğin plasentası, kordonu ve plasentaya kan taşımada görevli olan anne rahmindeki atar damaların incelenmesini de sağlayan bir yöntemdir.
Uzman hekime bağlı olarak bebeğin kaçıncı haftada doopler ile görüntü alınacağına karar verilir. Doopler sayesinde ebeveynler bebeklerinin kalp atışlarını rahatlıkla duyabilirler.
Damarların görüntülenmesi, iç organların incelenmesi ve anne karnındaki fetüsün gelişiminin izlenmesi için çekilen renkli doopler yöntemi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ultrason taraması olduğundan dolayı sonucun çıkması uzun zamanlı değildir.
İşlemden hemen sonra uzman doktor tarafından hazırlanan raporlar ile birlikte sonuç hastaya verilebilir. Herhangi bir riskli durum ya da anormal durum olmadığı taktirde sonuçlara hemen sahip olunabilir. Fakat probleme rastlanıldığı taktirde yeniden doppler uygulaması gerekebilir.
Günümüzde gri ultrason ile birlikte uygulanan renkli görüntüleme yönteminde fiyatlar her hastaya hitap edecek şekilde sunulur. Özel kliniklere ve devlet hastanelerine göre bu fiyatlarda değişkenlikler meydana gelebilir.
Uygulanacak olan vücut bölgesinde göre fiyatlarda artış meydana gelebilir. Renkli doopler fiyatları uygun olarak sunulan merkezlerden rahatlıkla hizmet alınabilir. Renkli doppler ultrason fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.