AIDS nasıl bulaşır ve nasıl bir hastalıktır en çok merak edilen konulardan biridir. Aids kazanılmış bağışıklık yetersizliği sendromu olarak bilinen AIDS hastalığı HIV virüsünün vücutta ilerlemesi sonucunda ortaya çıkar.
Vücudun savunma mekanizmasını zayıflatan virüs, bakteri ve enfeksiyonlara karşı savaşan hücreleri de etkisiz hale getirir. Bu durumun temel nedeni ise vücuda giren HIV virüsünün savaşan kan hücreleri içerisine yerleşmesi ve burada etkin rol oynamasıdır.
Bu nedenle vücut bakteri ve virüslere karşı savunmasız kalır. Dolayısıyla AIDS şüphesi duyan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurması ve bu doğrultuda geliştirilen testlerden yaptırması gerekir.
AIDS hastaları, aids nasıl bulaşır hangi önlemleri almalıyım gibi birçok soru ile hekimlere başvururlar. Hastalık daha çok cinsel temas, kan yolu ve organ nakli, anneden bebeğe olmak üzere geçer.
AIDS tedavisi doğru zamanda yapılmalıdır. Çünkü vücuda giren HIV virüsü son derece sinsidir. Bu nedenle vücutta ilerler ve uzun yıllar boyunca herhangi bir belirti vermeyebilir. bu konuda kaygılı şüphe duyan kişilerin zaman kaybetmemesi oldukça önemlidir.
Çünkü HIV virüsüne maruz kalan kişiler ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık problemleri yaşarlar. Tedavinin gecikmesi halinde enfekte olmuş kişiler kanser türü rahatsızlıklarla karşılaşabilecekleri gibi ölümcül sonuçlara da maruz kalabilirler.
AIDS hastalığı hızlı bulaşma gücüne sahiptir. Dolayısı ile AIDS nasıl bulaşır sorusu sıklıkla gündeme gelir. Virüs ile enfekte olmuş bir kişinin vücut sıvılarından herhangi birinin başka kişilerle temas etmesi halinde HIV virüsü yayılım gösterir.
Vücut sıvıları olarak bilinen genital sıvılar, kan ve anne sütü gibi sıvılardır. Sıvılar korunmasız cinsel ilişki sonucu bulaşır. Kan ise daha çok dikkatsiz bir şekilde yapılan kan taramalarında ya da madde bağımlıları arasında yaygınlık gösterir.
Çünkü birçok madde bağımlısı ortak enjektör kullanımı sonucunda HIV virüsüne maruz kalır. Gebelik döneminde hiv virüsü ile enfekte olmuş kişiler de emzirme sırasında çocuğa virüs bulaştırabilirler. Bu nedenle doğum sonrası annenin çocuğa süt vermesi engellenir.
HIV farklı yollarla başka kişilere de kolayca bulaşabilir. Bu nedenle virüsle enfekte olmuş kişilerin bu konuda dikkatli davranması ve farklı kişilerin de sağlıklarını tehlikeye atmaması gerekir. AIDS nasıl bulaşır sorusuna karşılık olarak 3 farklı şekilde bulaşır.
Hiv testleri sayesinde vücuttaki antijen ve antikorlar yapılan aramaların ardından belirlenir. AIDS nasıl bulaşır belirtileri nelerdir sorusu insanların kafasını karıştırıyor. Vücuda giren hiv virüsü hemen belirti vermeyebilir.
Bu nedenle hiv virüsü belirtileri erken dönem belirtiler ve ileri düzey belirtiler olarak ikiye ayrılır. İlk belirtiler içerisinde yorgunluk, halsizlik, ara ara ishal problemleri, ağızda görülen lekeler ve sık hastalanma durumlarıdır.
Dolayısıyla gribal enfeksiyona benzeyen bu belirtiler kişi de AIDS şüphesi uyandırmayabilir. Bu sebeple hastalık vücutta ilerler ve zamanla farklı ve vücudu tehdit eden daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Hiv virüsünün ilerlemesi ile birlikte vücutta belirgin farklılıklar yaşanır.
Öncelikle ciddi kilo kayıpları, sık sık yaşanan ishal problemleri, solunum yolu hastalıkları, nörolojik hastalıklar özellikle unutkanlık, vücutta oluşan koyu lekeler, yüksek ateş, ve deride döküntü görülür.
Erkek vücut sıvısı olan sperm HIV virüsüne maruz kaldığı andan itibaren büyük tehlike taşır. Bu konuda yapılan araştırmalar HIV virüsü kapan bir erkeğin spermi üzerinde yapılan incelemeler 4 hafta sonra HIV virüsü ile ilgili ciddi bulgular ortaya koymuştur.
Fakat enfekte olmuş kişinin virüsü kaptığı ilk günden itibaren bir takım önlemler alması gerekir. Aksi takdirde sağlıklı kişilere AIDS hastalığını kolayca bulaştırabilir. AIDS nasıl bulaşır sorusunun ilk cevabı olan cinsel temas hastalığın yayılmasında etkin rol oynar.
Bu net bir durum söz konusu değildir. Fakat virüsü bulaşıcı olduğundan dolayı hızlıca yayılım gösterir. Dolayısıyla virüsünün yayılmasının başında gelen cinsel temas bu konuda önemli bir husustur.
Çünkü yapılan araştırmalar HIV virüsünün %85 oranında cinsel temasla bulaştığını göstermiştir. Dolayısıyla hiv-pozitif bir partnerle girilen ilişki sonrası hiv virüsünün bulaşma riski yüksektir. Bu konuda insanların bilinçli ve dikkatli davranması gerekir.
AIDS hastalığının her durumda bulaşması söz konusu değildir. Virüs özellikle basit temaslarda yani hapşırma, öpüşme, el sıkışma, ortak ürün kullanma ve birlikte yemek yemeye ya da sohbet etme gibi durumlarda bulaşmaz.
AIDS’ten korunmak güvensiz cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Tek eşli birliktelik daha sağlıklı olacaktır. Özellikle sağlık çalışanları tek kullanımlık enjektörler tercih etmeli ve iğne sırasında kesinlikle eldiven kullanılmalıdır.
Enfekte olmuş anne adaylarının bebeğini emzirmesi gerekir. Bu hususa dikkat edildiği takdirde korunma sağlanmış olur.
Tehlikeli ve bulaşıcı bir virüs olan hiv virüsünü dezenfekte etmek için kullanılan eşyaları yüksek derecelerde kaynatarak yıkamak gerekir.
Ayrıca çamaşır suyu da he virüsünü etkisiz hale getirir. Deri teması sonrasında sabun kullanılmalı ve en az 15 saniye boyunca yıkama yapılmalıdır. Ayrıca alkol kullanımı ile temizlenen deri üzerindeki tüm virüs ve enfeksiyonlar ortadan kalkar.
Hiv virüsü bulaşan kişilerde hastalığın son aşaması olarak AIDS ortaya çıkar. Bu hastalık kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi zamanla ilerleyerek ölümüne yol açabilir.
Hastalığın en belirgin özellikleri içerisinde yüksek ateş, vücutta meydana gelen halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrıları, ağız içerisinde ve deride meydana gelen koyu lekeler, ciddi kilo kayıpları ve gece terlemeleri gibi özellikler bulunur.
Hastalığın bu özelliklerini yaşamak istemeyen kişilerin doğru zamanda tedavi olması ve gerekli ilaçları kullanması gerekir. Ayrıca AIDS nasıl bulaşır, nasıl önlemler almalıyım konusunda insanların bilgi sahibi olması gerekir.