Türkiye de aids testi, ne tür testler mevcuttur ve bunlar nasıl çalışır? Test türleri; Mevcut üç tür test vardır: nükleik asit testleri (NAT’ler), antijen ve antikor testleri. HIV testleri genellikle kan örnekleri veya ağızdan alınan sıvılarla yapılır. İdrar örnekleriyle de yapılabilirler.
Nükleik asit testleri (NAT’ler) kandaki virüsü arar ve bir damardan kan almayı içerir. Test, bir kişinin HIV olup olmadığını veya kanında ne kadar virüs olduğunu (HIV viral yük testi olarak bilinir) belirleyebilir.
Nükleik asit testleri HIV’i diğer test türlerinden daha erken tespit edebilmesine rağmen, bunlar çok pahalıdır ve bir kişi yakın zamanda yüksek risk veya virüsle olası erken maruziyet ve enfeksiyon belirtileri göstermedikçe tarama için rutin olarak kullanılmazlar.
Antijen ve antikor testleri, hem HIV antijenlerini hem de virüse karşı antikorları arar. Bağışıklık sistemi, HIV gibi bir virüse maruz kaldığında antikor üretir. Antijenler, bağışıklık sisteminin aktivasyonuna neden olan vücuda yabancı maddelerdir.
HIV enfeksiyonu olan kişiler, antikorlar üretilmeden önce bile p24 adı verilen bir antijen türü üretir. Türkiye de aids testi, testler bir laboratuvarda yapıldığında ve antijen ve antikor testleri önerilir. Bu laboratuvar testi, bir damardan kan almayı içerir. Antijenler ve antikorlar için hızlı parmak delme testleri de mevcuttur.
Antikor testleri yalnızca kanda veya ağız sıvılarında HIV antikorlarını arar. Genel olarak, enfeksiyondan sonra, bir damardan alınan kan üzerinde yapılan antikor testleri, parmak ucundan veya gargaradan alınan kan üzerinde yapılan testlerden daha önce HIV’i tespit edebilir. En hızlı HIV testleri ve şu anda onaylanmış tek kendi kendine test, antikor testleridir.
Sizin için doğru olan HIV testi türü hakkında sağlık uzmanınızla konuşabilirsiniz. Sonuçlar ne kadar sürer? Laboratuvar testleri (nükleik asit ve antijenler ve antikorlar için), kanın bir damardan bir şişeye alınmasını ve testin bir laboratuvara gitmesi gerektirir. İşlem sonuçlarının alınması birkaç gün sürebilir.
Sonuçlar, parmak uçlarından veya ağız sıvılarından alınan kan üzerinde yapılan hızlı antikor testleri ile genellikle 30 dakika veya daha kısa sürede elde edilebilir. Türkiye’de aids testi, antijenler ve antikorlar için hızlı testler parmak ucuyla yapılır ve 30 dakika veya daha kısa sürer. Oral salgılara karşı antikorlar için otomatik testler, sonuçları 20 dakika kadar kısa bir sürede bildirir.
HIV’e maruz kaldıktan ne kadar süre sonra bir test virüsün olup olmadığını söyleyebilir? Hiçbir HIV testi, enfeksiyondan hemen sonra HIV’i tespit edemez. Son 72 saat içinde HIV’e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, temas sonrası profilaksi (PEP) hakkında derhal sağlık uzmanınızla görüşmeniz önerilir.
Bir kişinin HIV’e maruz kalabileceği ve bir testin enfekte olup olmadığını kesin olarak belirleyebileceği belli bir zaman vardır. Sürenin uzunluğu kişiden kişiye değişir ve kullanılan HIV testinin türüne bağlıdır. Sağlık uzmanınıza veya HIV testi danışmanınıza hangi süre için test yaptırmanız gerektiğini sorun.
Nükleik asit testleri (NAT’ler) genellikle maruziyetten sonraki 10 ila 33 gün arasında HIV enfeksiyonunuz olup olmadığını belirleyebilir.
Bir laboratuvar tarafından damardan alınan kan üzerinde yapılan antijen ve antikor testleri, genellikle maruziyetten 18 ila 45 gün sonra bir enfeksiyonu tespit edebilir. Türkiye’de aids testi, Antikorlar ve antijenler için parmak ucu kan testlerinin HIV’i tespit etmesi daha uzun sürebilir (maruziyetten 18 ila 90 gün sonra).
13 ile 65 yaş arası kişilere bu test yapılabilir. Antikor testlerinin maruz kaldıktan sonra HIV enfeksiyonunu tespit etmesi 23 ila 90 gün sürebilir. En hızlı testler ve kendi kendine testler antikor testleridir. Genel olarak, enfeksiyondan sonra, bir damardan alınan kan üzerinde yapılan antikor testleri, parmak ucundan veya gargaradan alınan kan üzerinde yapılan testlerden daha önce HIV’i tespit edebilir.
Olası maruziyetten sonra HIV testi yaparsanız ve sonuç negatifse, belli bir süre sonra tekrar test edin. Lütfen yalnızca belli durumlarda HIV negatif olduğunuzdan emin olabileceğinizi unutmayın. Türkiye’de aids testi, maruz kalma döneminde HIV’e maruz kalma olasılığınız varsa, tekrar test edilmeniz gerekecektir.
HIV testi, bir kişinin virüse sahip olup olmadığını belirler. (HIV), (AIDS) sendromunun nedenidir. AIDS, HIV enfeksiyonunun en ileri aşamasıdır.
13 ila 64 yaş arasındaki herkesin düzenli bakım, rutin sağlık bakımı ve testlerinin bir parçası olarak en az bir HIV testi yaptırmasını önerir. Türkiye’de aids testi, HIV bulaşma riski yüksek olan kişilerde daha sık görülür. 64 yaşın üzerindeyseniz ve HIV riski altındaysanız, sağlık uzmanınız HIV testi yaptırmanızı önerebilir.
HIV için risk faktörleri arasında HIV pozitif veya bilinmeyen bir kişiyle vajinal ya da anal seks yapmak; veya birçok kişiyle birlikte olmak ve uyuşturucu enjekte etmek ile iğneler, şırıngaları ya da diğer uyuşturucu uygulama ekipmanlarını başkalarıyla paylaşmak sorun olabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), HIV pozitif olmaları durumunda HIV ilaçları almaya başlayabilmeleri için tüm hamile kadınların ilgili testleri yaptırmalarını önerir.
HIV tarama testleri nelerdir? HIV testi, bir kişinin virüse sahip olup olmadığını belirler. AIDS, HIV enfeksiyonunun en ileri aşamasıdır. Bu testler HIV enfeksiyonunu tespit edebilir, ancak bir kişinin HIV ile ne kadar süredir enfekte olduğunu veya AIDS’i olup olmadığını belirleyemez.
HIV testleri neden önemlidir? Bu testler önemlidir çünkü bir kişi HIV enfeksiyonu durumunu öğrendiğinde kendisini ve başkalarını koruyabilir.
Negatif bir HIV testi sonucu, HIV’iniz olmadığını gösterir. Bulaşma riskiniz yüksekse, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak ve ilaç alarak bu enfeksiyonu önlemek için adımlar atmaya devam edin.
Pozitif bir HIV testi sonucu, HIV taşıdığınızı gösterir, ancak yine de sağlığınızı korumak için belli adımlar atabilirsiniz. Sağlık uzmanınızla antiretroviral tedavi (ART) hakkında konuşarak başlayın. ART kullanan kişiler, enfeksiyonlarını tedavi etmek için her gün HIV ilaçlarının bir kombinasyonunu alırlar.
ART, mümkün olan en kısa sürede başlaması gereken tüm HIV hastalarına önerilir. Bu tedavi HIV enfeksiyonunu iyileştirmez, ancak HIV ilaçları HIV pozitif insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamalarına yardımcı olur.
ART’nin temel amacı, bir kişinin viral yükünü tespit edilemez bir düzeye indirmektir. Tespit edilemeyen viral yük, kandaki HIV seviyesinin bu amaçla yapılan bir testle tespit edilemeyecek kadar düşük olduğu anlamına gelir.
Tespit edilmemiş bir viral yükü sürdüren HIV pozitif kişiler, cinsel ilişki yoluyla HIV negatif partnerlerine HIV bulaştırma riski altında değildir.
Kimler HIV için test edilmelidir? Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 13 ila 64 yaş arasındaki herkesin rutin sağlık bakımının bir parçası olarak en az bir HIV testi yaptırmasını önerir. Türkiye’de aids testi, genel bir kural olarak, HIV enfeksiyonu için daha yüksek risk altındaki kişiler yılda bir kez test edilmelidir.
Cinsel olarak aktif gey ve biseksüel erkekler, her 3 ila 6 ayda bir gibi daha sık testlerden yararlanabilir. 64 yaşın üzerindeyseniz ve risk altındaysanız, sağlık uzmanınız HIV testi yaptırmanızı önerebilir. Türkiye’de Aids Testi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.