Submandibuler bez, boyun bölgesinde yapılan ultrason yöntemlerinden birisidir. Çenenin alt kısmında ve orta kısmına doğru yer alan submandibuler bezler halk arasında tükürük bezleri olarak bilinir. Tükürük bezlerinde herhangi bir komplikasyona rastlanıldığı taktirde ultrason yöntemi ile görüntülenmesi gerekir.
Yapılan görüntüleme sonrasında herhangi bir sorun olup olmadığı en net şekilde görülebilir. Ultrasonografi yöntemi herhangi bir radyasyon içermediğinden dolayı gönül rahatlığı ile uygulanır.
Submandibuler bez yöntemi genellikle bu bezde meydana gelen taşların görüntülenmesi ve yerlerinin belirlenmesi için yapılır.
Aynı zamanda tükürük bezlerinde herhangi bir kanser riski varsa detaylı olarak araştırmak için de yapılır. Ultrasonografi yönteminde ses dalgaları kullanılarak görüntüler elde edilir. Ortalama olarak 10-20 dakika kadar kısa süren ve kısa sürede sonuçlanan bir işlemdir. İşlem esnasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
İnsan vücudunda endokrin bezlerden olan submandibuler bez tükürük bezi olarak bilinir. Çene kemiğinin alt kısmında bulunur. Bu bezlerden üretilen tükürük salgısı, diş bütünlüğünün korunması, yağlama ve koruma, tat alma, sindirim kolaylığı, ağız sağlığının devamlı olmasını, temizleme ve tamponlama işlevi görür.
Büyük ve küçük olarak ikiye ayrılan tükürük bezleri vücutta en fazla görevi olan endokrin bezlerdendir. Bu bezlerin görevini yapamaması ya da yetersiz yapması durumunda pek çok hastalık meydana gelebilir.
Yetersiz salgılanma durumunda yeme ve içme zorlukları, yutkunmada güçlük, diş çürükleri, ağız sağlığının bozulması ve mukozal enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Salgının yetersiz kalmasının da pek çok nedeni olabilir. Bu durumda ultrasonografi yöntemi kullanılarak inceleme yapılabilir. Submandibuler bez incelenerek görevinin neden yapmadığı araştırılır. Elde edilen sonuçlara göre hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenerek yeniden tükürük salgısı üretimi sağlanır.
Günümüzde sıklıkla rastlanan hastalıklar arasında submandibuler bez tümörleri yer alıyor. Tümörler şişlik ve ağrı ile kendini belli eder. çene kemiğinin altında rastlanan şişliğin nedeni yüksek ihtimalle tümörler oluyor. Bu tümörler iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Çoğu iyi huylu olarak rastlanan tümörlerin büyümesi yavaş ve ağrısız olarak seyreder.
Bu durumda hastanın tükürük bezlerindeki tümörün ultrason yöntemi ile görüntülenerek yerinin belirlenmesi gerekir. Hastada daha önceden de bulunabilen bu tümörler yalnızca şişlik ile öğrenilir.
Kötü huylu tümörlerde iyi huylu olanlar kadar avantaj yoktur. Bu tümörler daha belirgin ve hızlı büyüme sağlar. Aynı zamanda hastaya ağrı hissi verir.
Daha sert olarak beliren kötü huylu tümörler zamanla cilt üzerinde değişiklikler yaşanmasına da neden olur. Kötü huylu tümörlerin çene kemiğine yapışması durumunda çene hareketsiz kalır. Bu nedenle erken teşhis ve tanı koyulması oldukça önem taşıyan durumlardandır.
Tükürük salgısı yaratarak sindirim sistemini kolaylaştıran ve ağız sağlığının devamlı olmasını sağlayan submandibuler bez üzerinde şişlikler ve ağrılar meydana gelebilir.
Tükürük bezlerinde meydana gelen şişliklerin pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında en sık rastlanan durumlar taş olması ve iyi huylu tümörlerdir.
Tükürük bezinde taş görülmesi hastanın ağrı hissetmesine ve şişlik yaşamasına neden olur. Bu taşların yeri ve konumu ultrason ile belirlenerek kolaylıkla alınabilir. Aynı zamanda iyi huylu nodüllerin bulunması da şişlik meydana getirir.
İyi huylu nodüller de cerrahi işlemler ile alınabilir. Submandibuler bez üzerinde şişlik görülmesinin diğer nedenleri arasında enfeksiyonlar yer alabilir.
Şişliğin nedeninin en net şekilde belirlenmesi için gerekli tetkiklerin kısa sürede yapılması gerekir. Kötü huylu tümör meydana gelmesinde şişlik derecesi daha fazla ve serttir. Hastanın erken tedaviden yararlanarak sağlığına geri kavuşması için mutlaka ultrason yöntemi kullanılması gerekir.
İnsan vücudunda önemli konumda yer alan tükürük bezlerinde çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Submandibuler bez muayene ve tetkikleri herhangi bir ağrı, şişlik ya da sertlik hisseden hastalarda uygulanır. Aynı zamanda genel bir tarama ihtiyacı olan hastalar için de uygulanabilir. Tükürük bezlerinin kontrolü ve incelenmesi en net olarak ultrason yöntemi kullanılarak yapılır.
Ultrason ile yapılan görüntülerde riskli durumlar ile karşı karşıya kalındığında tanının daha net konulabilmesi için biyopsi işlemi de uygulanabilir. Submandibuler bez hastalığı olan kişilerin ağız sağlığı ve sindirim açısından yaşamına rahatlıkla devam etmesi için kısa sürede tedavilerinin de yapılması gerekir. Aksi taktirde meydana gelen tümör ve diğer bulgular hastanın zaman içinde hayati tehlike yaşamasına neden olabilir.
Tükürük bezlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi için genellikle ultrason görüntüleme yöntemi kullanılır. Tükürük bezleri büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrılır.
Submandibuler olarak bilinenler çene kemiğinin hemen alt kısmında yer alır. Bu kısımda yapılacak olan incelemeler sayesinde herhangi bir şüpheli durum olup olmadığına karar verilir. Uygulanan tüm muayene fiyatları her hastaya uygun olacak şekilde yapılır.
Özel sağlık kurumu ve görüntüleme merkezlerine göre fiyatlarda değişiklikler meydana gelebilir. Sigortalı anlaşması olan özel kuruluşlarda sigortalı hastalar daha uygun fiyata hizmet alabilir.
Genel olarak uyguna sunulan muayene hizmetleri sayesinde her hasta kolaylıkla yararlanabilir. Aynı zamanda erken tanı ile birlikte kısa sürede hastalığı atlatabilir.
Muayene ve görüntü yapılacak submandibuler bez kapsamına göre de fiyatlarda değişiklikler yaşanabilir. Submandibuler bez ultrasonografisi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.