Bilgisayarlı tomografi; günümüzde modern tıp alanında hastalıkların tanı ve tedavi sürecini belirleyen birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden birisi de vücut içindeki tüm doku ve organların ayrıntılı resimlerini çeken ve taramalarını yapan bilgisayarlı tomografi yöntemidir.
Bu yöntem sayesinde vücut içindeki tüm organ ve dokuların farklı açılardan çekilen fotoğrafları birleştirilir ve böylece kemik, damar ve yumuşak dokuların görüntüleri ortaya çıkar.
Hastalara bilgisayarlı tomografi çekmeden önce bazı hususlarda dikkat edilmesi gereklidir. Öncelikle çekimden birkaç saat önce yeme-içme kesilir. Çekim sırasında ise hastanın üzerinde küpe ve toka gibi hiçbir metal bulunmamalıdır.
Bu hususlar yerine getirildiğinde hasta masaya sırt üstü ve rahat bir pozisyonda yatar. Çekim esnasında hasta kesinlikle hareket etmemelidir. Çekim sırasında makine küçük hareketler yaparak vücut içinin resimlerini alır ve böylece çekim tamamlanır.
Kısa sürede vücutta görüntüler alınmasını sağlayan bilgisayarlı tomograf, vücut içindeki tüm bölgelerde ayrıntılı ve gerçek kestiler sunar. Böylece hasarlı ve hasta dokuların teşhisi hızlı şekilde konulabilir. Ayrıca bu yöntem sayesinde gereksiz müdahaleler ortadan kaldırılarak doğrudan hızlı ve doğru teşhis konulması sağlanır.
İlaçlı tomografi, özellikle beyin tomografi çekilirken kullanılan bir bilgisayarlı tomografi yöntemidir. Bu yöntemde hastaya damardan ilaç enjekte edilir.
Bu ilaç sayesinde vücudun söz konusu olan bölgesinde daha detaylı görüntüler elde edilir ve bu sayede ayrıntılı inceleme yapılır. Bu işlem sırasında hastaların belirli bir süre nefesini tutması istenir.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür. Ayrıca düşük olasılık olsa da hastalarda yan etki olarak boğazda ya da vücudun başka bölgelerinde şişkinlik, böbrek sorunları ve nefes darlığı görülebilir.
Vücut içindeki organ ve dokuların ayrıntılı olarak resimlerini çekmek için kullanılan bilgisayarlı tomograf, özel röntgen ışınları ile vücudun görüntüleri alınır. Bu şekilde vücuttaki kemik, doku ve organlar hakkında kesit görüntüler elde edilir. Böylece hastalıkların tanısı somut bulgular neticesinde konulabilir.
Genellikle beyinde olduğu düşünülen hastalıkların tanısında, inme, travma, kafa yaralanmaları, tümör ve beyin kanaması gibi durumlarda hızlı ve etkili sonuçlara ulaşabilmek amacı ile bilgisayarlı tomografi çekilir.
Bilgisayarlı tomografi sonuçları tipik olarak 1 ila 3 gün içinde çıkar. Bu süre, yapılan araştırmanın türüne ve hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Tomografi sonuçları, görüntülerin analiz edilmesi ve rapor edilmesi sürecini içerir ve bu süreç uzun sürer. Bazı durumlarda ek test veya değerlendirme gerekebilir, bu da sonuçların çıkış süresini etkiler. Bu süreyi etkileyen diğer faktörler arasında hastanelerin sunduğu hizmet kalitesi ve personel sayısı yer almaktadır.
Sonuç olarak, bilgisayarlı tomografi sonuçlarının ne zaman açıklanacağı her hasta için farklı olabilir ve çok sayıda değişkene bağlıdır.
Bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi, beyin, karaciğer, böbrekler ve akciğerler gibi birçok farklı organa bakılmasını sağlar. Bu organların görüntülenmesi, hastalıkların teşhis edilmesi ve kişinin mevcut sağlık durumunun değerlendirilmesi için çok önemlidir.
Örneğin, beyin tomografisi tümörleri, kanamaları ve diğer anormallikleri bulmak için kullanılabilir, ancak karaciğer incelemeleri yağlanma veya siroz gibi hastalıkları bulmak için kullanılabilir. Böbrek tomografileri, taş ve kist gibi böbrek sorunlarını teşhis etmek için de önemlidir. Bu, hastanın tedavi sürecini belirlemede çok önemlidir. Akciğer görüntüleri ise zatürre ve kanser gibi solunum yolu hastalıklarının erken aşamada tanınmasını sağlar.
Beyin tomografisi, ilaçlı ya da ilaçsız olarak iki farklı şekilde çekilebilir. Hasta, masaya rahat ve sırt üstü pozisyonda hareketsiz şekilde yatar. Çekim öncesinde hastanda hiçbir şekilde toka ve mücevher gibi metaller olmamasına dikkat edilmelidir. Çekim yapılırken hastanın zaman zaman nefesini tutması istenebilir.
Bilgisayarlı tomografi cihazı; dairesel ve hareketli bir cihaz ile bir masadan oluşur. Cihaz etrafında dönen motorlu röntgen kaynağı, görüntü alınmasını sağlayan bölümdür.
Röntgen ışınları sayesinde bu cihaz hareket eder ve vücuttaki doku, organ ve kemiklerin görüntüleri alınır. Alınan kesit görüntüler bilgisayar ortamında birleştirilir ve bütün görüntüler elde edilir.
BT çektirecek olarak hastaların öncesinde bilmesi ve dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle hastalar 2-3 saat öncesinde yeme-içmeyi bitirmelidir.
Ayrıca hastaların üzerinde küpe, toka ve benzeri gibi mücevher, saat ya da metal başka bir madde kesinlikle bulunmamalıdır. Bu nedenle de genellikle hastalar tamamen soyunarak sadece cerrahi bir önlük ile BT çektirirler.
Kan pıhtısı, kanser gibi hastalıklarda erken teşhis konularak hayat kurtaran bir tanı yöntemi olan bilgisayarlı tomograf, x ışınları ile çekim yapar ve çekim sırasında radyasyon yayar. Bu radyasyonun vücutta uzun süreli zararları yok denecek azdır.
Tomografi çeşitleri, hastanın şikayetleri doğrultusunda farklı şekillerde uygulanır. Bu nedenle de bilgisayarlı tomograf; beyin tomografisi, boyun tomografisi, toraks tomografisi ve batın tomografisi olarak 4 farklı çeşittedir.
Vücutta hızlı ve doğru teşhis konulmasını sağlayan bilgisayarlı tomograf; beyin tomografisi, boyun tomografi, batın tomografi ve toraks tomografisi olarak farklı alanlarda kullanılır. Yani beyinde, karın bölgesinde, boyun bölgesinde ve göğüs bölgesi yaralanmalarında kullanılır.
Çocuklar için bilgisayarlı tomografi yöntemi zararlı bir yöntemdir. Özellikle 15 yaşından küçük olan çocuklarda 10 yıl içinde lösemi ve beyin tümörü hastalıklarında risk artışı görülür. Dolayısıyla da uzmanlar tarafından mümkün olduğunda çocuklarda bilgisayarlı tomografi çekilmesi tavsiye edilmez.
Ciddi ve mecbur durumlarda çocuk ev bebeklere tomografi çekileceği zaman genellikle sakinleştirici ilaç verilir. Çekim sırasında net görüntüler elde edebilmek için hareketsiz durmak önemlidir. Bu nedenle de çocuklara genellikle sakinleştirici ilaç verilir. Bu şekilde çocuklara ve bebeklere BT çekilir.
Bu işlemin süresi hastanın hangi bölgesinde çekim yapılacağı ve görüntü alınacak alanın boyutuna göre farklılık gösterir. Birçok görüntüleme saniyeler içinde gerçekleşebildiği gibi işlemin ortalama süresi 10 dakika ila 30 dakika arasında değişkenlik gösterir. Bu süre içinde hasta ağrı hissetmez, sadece masada sırt üstü pozisyonda ve hareketsiz yatması istenir.
2024’te bilgisayarlı tomografi fiyatları, klinik veya hastanenin türüne ve sunulan hizmete bağlı olarak değişecek. Özel sağlık kuruluşları daha fazla konfor ve hızlı hizmet sunduğu için, devlet hastanelerine göre BT muayeneleri genellikle daha pahalıdır. İncelemenin yapılacağı bölge, kullanılan teknolojinin kalitesi ve yapılan tetkikin türü incelemenin fiyatını etkiler.
Örneğin, göğüs, karın veya kafa BT gibi farklı alanlarda uygulanan işlemlerin maliyeti değişebilir, bu da hastanın bütçesini etkiler. Ayrıca, özel sağlık sigortası olan veya sigorta kapsamına giren kişiler için fiyatlar değişebilir ve bu da muayene masraflarını düşürebilir. Sonuç olarak, bilgisayarlı tomografi fiyatları, hastanın özel durumuna ve muayene koşullarına bağlı olarak bir dizi faktörden etkilenir.
Bilgisayarlı tomografi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.