MR Ürografi

MR Ürografi Nedir?

MR ürografi, günümüzde üriner sistem patolojilerini ve fizyolojik yapısını görüntülemek için kullanılmaktadır. İnvaziv bir işlem olmadığından dolayı herhangi bir acı meydana gelmez.

Hamile, çocuk ve renal yetmezliği olan hastalarda sıklıkla tercih edilir. Girişimsel bir yöntem olmadığı için kolaylıkla tercih edilir. Gün geçtikçe daha sık kullanılmaya başlanan görüntüleme yöntemi uzman hekimler tarafından çekilir.

Pek çok avantajı olan MR ürografi işlemi böbreklere herhangi bir zarar vermeden görüntü alınması sağlanır. Diğer görüntüleme yöntemlerine göre içeriğinde radyasyon yoktur.

Bu sayede çocuklarda da rahatlıkla çekim yapılabilir. Geniş kullanım alanına sahip olan MR görüntüleme yöntemi ileri teknoloji sayesinde günümüzde rahatlıkla özel klinik ve devlet hastanelerinde tercih ediliyor.

MR Ürografi Nasıl Çekilir?

Üriner sistemin detaylı bir şekilde görüntülenmesi, incelenmesi için çekilen görüntü MR ürografi yöntemidir. İşlem esnasında hasta muayene masanın üzerine sırt üstü olarak yatırılır.

Hastanın MR çekilene kadar kımıldamaması gerekir. Damardan verilen kontrast madde ile üreterler, idrar torbası ve böbreklerin görüntüsü alınır. İdrar yollarında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığı, erken tanı koyma ve üriner sistemin detaylı değerlendirilmesi için çekilir.

Girişimsel bir işlem olmadığından dolayı hastaya herhangi bir anestezi uygulaması yapılmaz. MR çekilmeden önce hastanın 8 saat aç olması gereklidir.

Çekime girmeden önce üzerindeki metal takı ve giysileri çıkarması ve hastane önlüğünü giymesi gerekir. Tüm detaylı görüntüler alındıktan sonra uzman hekime bağlı olarak gözetim altına tutulabilir.

MR Ürografi Nerede Çekilir?

Radyoloji görüntüleme yöntemleri arasında yer alan MR görüntüleme yöntemi pek çok hastalığın teşhisi, organların konumu, vücut bölgelerinde meydana gelen sorunların tanısı için kullanılıyor.

MR ürografi ise üriner sistem hastalıklarının teşhis ve tanısında, patolojik olarak görüntülenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Özel klinik ya da devlet hastanelerinde MR bölümünde çekimi yapılır.

MR herhangi bir invaziv işlem gerektirmediğinden dolayı kolay ilerleyen bir çekimdir. Böbreklerin fonksiyonu hakkında da detaylı bilgilerin elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir.

Hastalar işlem esnasında kendilerini konforlu hissedeceklerdir. Gebe hastalar için uygun olmayan bir yöntemdir. Bu nedenle üriner sistem sorunu olan gebe hastaların farklı yöntemler ile değerlendirilmesi gereklidir. Anne karnındaki fetüs açısından bu durum oldukça önem arz eder.

MR Ürografi Neden İstenir?

Üriner sistem sorunları olan hastaların daha detaylı değerlendirilmesi ve erken tedavi edilebilmesi için MR ürograf çekilmesi gerekir. Böbrek taşı hastalıklarında taşlarının boyutunu ve konumunu değerlendirmek için istenir.

İdrar yollarında herhangi bir tıkanıklık ya da darlık olup olmadığının değerlendirilmesi için MR görüntüsü istenir. Üriner sistem organlarını fizyolojik açıdan değerlendirmek için istenen bir görüntüleme yöntemidir.

Üriner sistem hastalıklarının erken teşhisinde uygulanan bir yöntemdir. Çocuklarda da güvenle tercih edilebilecek olan ürografi görüntüleme yöntemi zaman geçtikçe daha geniş alanda kullanım sağlıyor. Bu sayede incelemeler daha detaylı yapılarak tanı da erken konulabiliyor.

Her hastanın rahatlıkla hizmet alabilmesi açısından fiyatlar da uyum sağlar. Çocuk ve yetişkin olma durumuna göre değişkenlikler meydana gelebilir. Sizler de üriner sistem hastalıkları yaşıyorsanız uzman hekiminizin önerisi ile işlem yaptırabilirsiniz.

MR Ürografi Kaç Dakika Sürer?

Girişimsel bir işlem olarak yapılmayan MR ürografi oldukça konforlu bir işlemdir. Hasta kendini işlem esnasında rahatsız hissetmez. Görüntü alma işlem detaylı olarak yapılır.

Ortalama 40 dakika kadar süren bu işlem hastadan hastaya göre değişkenlik gösterebilir. Üreter, böbrek taşlarının konumu ve boyutu, mesane değerlendirilmesi, üreterlerin değerlendirilmesi gibi durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Çocuklarda daha kısa sürede MR işlemi sona erer. MR ürografi öncesinde mesanenin de tamamen boşaltılması gerekir. Lavman uygulaması yapılarak hastanın hazır olması beklenir. Hastanın mesanesi tamamen boşaldığı taktirde işlem yapılabilir.

Aksi taktirde görüntüleri elde etmek mümkün olmayacaktır. Hasta ile ilgili tüm hazırlıklar yapıldığı taktirde işlem 50-60 dakikaya kadar uzayabilir. Bu nedenle hastanın onayı alınarak işleme başlanması gereklidir.

MR Ürografi Güvenilir mi?

Günümüzde sıklıkla kullanımı yapılan MR ürograf yöntemi içeriğinde radyasyon içermediğinden dolayı diğer görüntüleme yöntemlerine oranla daha güvenli olan bir yöntemdir.

Çocuklarda da güvenle uygulanabilir. İşlem esnasında uygulanan teknikler böbreklere ve diğer organlara herhangi bir zarar vermez. Girişimsel bir işlem olmadığından dolayı hastanın anestezi almasına da gerek yoktur.

İşlem sonrasında ciddi komplikasyonlara da neden olmayan bu yöntem uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Fakat işinde uzmanlaşmamış kişiler tarafından yapılırsa istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Görüntüleme yaptırmadan önce detaylı bir şekilde araştırmalar yapılarak güvenli klinik ve hastanelerin tercih edilmesi gereklidir.

MR Ürografi Fiyatları 2024

Yetişkinlerden çocuklara kadar her yaş grubunda rahatlıkla uygulama sağlayan MR ürograf yöntemi diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha avantajlı ve konforludur.

Aynı zamanda fiyat bakımından da uygunluk sağlar. Her hastanın rahatlıkla hizmet alabileceği şekilde uygulama yapılır. Çocuk ve yetişkin hastalara göre fiyatlarda değişiklikler meydana gelebilir.

Uygulama hizmeti sunan özel hastane ya da devlet hastanelerine göre fiyatlar değişir. Özel kliniklerde fiyatlar daha maliyetlidir. Çekilecek olan süreye ve izlenecek olan üriner sistem sorunlarına göre fiyatlar değişir. Uzun süre olan işlemlerde fiyatlarda da artış meydana gelir.

İndirimli fiyatlarda hastalara sunulan MR ürografi yöntemi sayesinde daha fazla hasta rahatlıkla tedavisini olabilir. MR ürografi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.