Üst batın ultrasonu, ultrason görüntüleme yönteminin en sık kullanıldığı durumlar arasında yer almaktadır. iç organların hareket ve yapısını incelemek için yapılan ultrason görüntüleme yöntemi acı ve ağrı hissi yaşanmadan yapılan bir işlemdir.
Aynı zamanda kan damarlarının incelenerek akan kanın hızı ve akışının değerlendirilmesi yapılır. Giderek daha yaygın kullanılmaya başlanan bu yöntem sayesinde karın bölgesindeki iç organlarda herhangi bir hastalık olup olmadığı incelenebilir.
Üst batın ultrasonu sayesinde hastalıkların erken teşhisi yapılarak hastanın erken tedaviden yararlanması sağlanır. Oldukça kolay olarak yapılan ultrason görüntüleme yöntemi en güvenli ve net tanı konulmasında yardımcı olan bir yöntemdir. Radyasyon içermediğinden dolayı çocuklarda da güvenle tercih edilebilir.
Karın boşluğunda yer alan ana organların değerlendirilmesi için yapılan üst batın ultrason görüntüleme yöntemi tüm abdomen olarak da bilinir.
Abdominal bölgede uygulanan ultrason görüntüleme yöntemi en güvenli radyolojik görüntüleme yöntemlerinden biridir. Karaciğer, akciğer, böbrekler, pankreas, dalak ve safra kesesini görüntülemek için yapılan bir işlemdir.
Aynı zamanda gebelerde fetüsün gelişimi ve fiziksel yapısını takip etmek amacıyla da yapılan bir işlemdir. Tüm batın ultrasonu sayesinde organlardaki boyut artışı, safra ve böbrek taşları, fıtık, böbrek kisti ya da kitleleri, apandisit, karaciğer kanseri, idrar kanalı taşları gibi durumlar tespit edilebilir.
Erken tanı konulmasında en etkili yöntemlerden olduğundan dolayı gönül rahatlığıyla tercih edilir. Yetişkin, çocuk, kalp hastaları ve kronik hastalığı olanlarda da uygulanabilir.
Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşunda hizmeti sunulan üst batın ultrason yöntemi, karın boşluğunda yer alan organların detaylı olarak görüntülenmesi için yapılan bir işlemdir.
Karın boşluğunda yer alan organlar insan vücudunda hayati önem taşıyan organlar arasındadır. Bu nedenle herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalındığı taktirde kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Karaciğer, böbrekler, safra kesesi, pankreas ve dalak bu organlardandır.
Karın boşluğunda biriken sıvı olması durumunda, fıtık, safra taşı, böbrek taşı, pankreas kanseri ve karaciğer kanseri gibi durumlarda detaylı incelemeler yapmak için kullanılır.
Üst batın ultrason görüntüleme sayesinde hastalıkların erken tanısı ve doğru tedavinin yapılabilmesi için büyük önem taşıyan işlemlerdendir. Diğer radyolojik görüntüleme işlemlerine oranla daha fazla avantaj ve güven sağlar.
Karın boşluğunun net bir şekilde görüntülenmesi ve burada yer alan organların değerlendirilmesi için yapılan ultrason görüntüleme yöntemi üst batın ultrason yöntemidir.
Röntgen, bilgisayarlı tomografi, MR görüntüleme yöntemi gibi işlemlere oranla daha avantaj sağlar. İçeriğinde radyasyon ve x ışınlarını barındırmadığından dolayı hastaya herhangi bir risk yaratmaz.
Tam tersine hastanın erken tanı sayesinde daha kısa sürede tedavi olmasını sağlar. Karaciğerde kitle, kist ya da yağlanma varsa bu durumlar değerlendirilir. Safra kesesinde safra çamuru, taşı, safra kesesi iltihabı gibi komplikasyonların nedenleri araştırılır.
Üst batın ultrason görüntüleme yöntemi uzman hekimler tarafından yapıldığı taktirde hastaya herhangi bir risk yaratmaz. Tercih edilen uzmana ve sağlık kuruluşuna bu durumda daha hassas davranılması gerekir.
Ultrason görüntüleme yöntemi günümüzde kullanımı en yaygın olan ve kapsamı oldukça geniş radyolojik görüntüleme yöntemlerinden biridir.
Üst batın ultrason yöntemi de karın boşluğu ve bu boşlukta yer alan organların değerlendirilmesi için yapılır. Ultrason görüntüleme yöntemi öncesi herhangi bir hazırlık gerekmez. Acil olarak hastaneye gelen hastalarda da rahatlıkla çekilebilir.
Tüm batın ultrasonunda görüntü alınacak organa göre hazırlık süreci değişebilir. Fakat işlem için herhangi bir anestezik madde uygulamaya gerek yoktur. Hastanın safra kesesi ya da idrar yolu kanalları görüntüleneceği zaman idrara sıkışık olması gerekir. Diğer organlar için yapılan üst batın ultrason yöntemi için herhangi bir açlık-tokluk, idrar sıkışıklığı gerektiren durumlar söz konusu değildir.
Karın boşluğu içerisinde önemli bir konuma sahip olan organlardan biri de midedir. Mideyi incelemek için kullanılan yöntem ise tüm batın ultrason yöntemidir.
Mide hastalığı yaşayan hastalarda hastalığın seyrini izlemek için yapılır. Mide yanması, reflü, gastrit, bulantı ve kusma gibi durumlarda midenin incelemesi yapılır.
Hastalıklara neden olan durumlar belirlenerek en uygun tedavi yöntemi uygulanır. Detaylı olarak yapılan mide incelemesi için herhangi bir hazırlık gerekmez.
Fakat işlemin daha detaylı ve uzmanca yapılması açısından hastanın randevu alması gerekir. Midenin incelenmesi ile diğer organlarda da herhangi bir risk ile karşılaşıldığı taktirde onların da ultrason görüntüleme işlemi yapılır.
Vücudun karın boşluğunda yer alan organlarda herhangi riskli durum olup olmadığını, organlarda kitle ve kistlere rastlanıldığında bu kitlelerin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu araştırmak ve pek çok araştırma için üst batın ultrason yöntemi tercih ediliyor.
Oldukça kolay gerçekleşen görüntüleme yöntemi kısa süre içinde yapılarak sonuçlanır. Karın bölgesine sürülen ultrason jeli sayesinde prob karın üzerinde hareket ettirilir.
Hangi organ incelenecek ise o organın üzerinde yoğunlaşılır. Elde edilen görüntüler bilgisayar ekranından takip edilerek kaydedilir. Uzman doktor tarafından daha detaylı incelenerek hastalıkların tanısı yapılabilir.
Acı ve ağrı yaşanmadan, vücuda radyasyon almadan gerçekleştirilen üst batın ultrason fiyatları da her hastaya hitap edecek şekilde sunulur. Üst batın ultrasonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.