Pelvik ultrason, ultrasonografi kullanım alanları arasında en sık tercih edilenlerden birisidir. Kadınlarda yapılan görüntüleme yönteminde rahim, yumurtalıklar, mesane, rahim ağzı ve fallop tüplerinin incelenmesi yapılır.
Kadınlarda sık rastlanan rahim hastalıklarının erken tanısı için yapılır. Herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşanmadan yapılan ultrason görüntüleme yöntemi sayesinde pek çok kadın erken tedavi yönteminden de yararlanabilir.
Pelvik ultrason en doğru tanının konulması açısından en fazla önem taşıyan işlemlerdendir. İncelenen organlarda kan akışı ve hızı takip edilir.
Tüm özellikler detaylı şekilde değerlendirilerek tedavi yöntemine kadar verilir. İşlem sonrasında herhangi bir yan etki meydana gelmez. Bu nedenle her yaş grubu kadın hastada gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Günümüzde sıklıkla adı duyulan pelvik ultrason kadın üreme organlarının detaylı olarak incelenmesi için yapılan bir görüntüleme yöntemidir.
Herhangi bir girişimsel işlem gerektirmeyen ultrason görüntüleme yöntemi için hastaya anestezik madde uygulanmasına gerek yoktur. Rahim, rahim ağzı, fallop tüpleri, mesane ve yumurtalıklar detaylı şekilde görüntülenir.
Elde edilen görünler sayesinde kişinin herhangi bir hastalığı olup olmadığının teşhisi yapılır. Pelvik ağrı nedenini, adet sorunlarını, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserlerini, adet dönemi dışında meydana gelen kanamaların nedenini teşhis etmek için rahatlıkla yapılabilir.
Pelvik ultrason ile yumurta kistleri ve miyomlar da net şekilde değerlendirilebilir. Rutin bir işlem olmayan bu yöntem uzman doktor tarafından istenildiği taktirde yapılır.
Rahim kanseri ve hastalıkları gün geçtikçe daha fazla görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Kadın üreme organlarında meydana gelen hastalıkların tanı ve tedavisini belirlemek için pelvik ultrason yöntemi uygulanır.
Her yaş grubu kadına rahatlıkla uygulanabilen bir işlemdir. Mesane taşları, mesane tümörleri, pelvik kitleler, miyom ve kanserlerin en doğru şekilde tespit edilebilmesi için yapılır.
Düzensiz adet görme ve adet dışı kanamaların nedenini araştırmak için yapılabilen bir işlemdir. Rahim içi duvarı ve yumurtalıklar görüntülenir ve bu görüntülerde en net şekilde görülen sorunlar kaydedilir. Pelvik ultrason uzman doktor tarafından çekilir ve değerlendirilir.
Girişimsel bir işlem olmayan pelvik ultrason görüntüleme yönteminde hasta kendini konforlu hisseder. Herhangi bir aneztezi uygulaması yapılmadan ultrason probu karın üzerinde gezdirilir.
İşlem esnasında hasta sırt üstü yatar pozisyonda olması gerekir. Görüntü alınırken kımıldamaması gerekir. Ses dalgaları ile çalışan ultrasonografi cihazı rahatlıkla hareket ettirilebilmesi için özel jel uygulanır.
Bu jel sayesinde cilt ile prob arasında ses dalgaları hareket ederek görüntü elde eder. Herhangi bir zorluğu ve yan etkisi olmayan bu yöntem en sağlıklı ve güvenli yöntemlerdendir.
Rahim ve yumurtalıkların radyasyondan zarar görmemesi için ultrason yöntemi tercih edilir. İşlem sonra erdiğinde hasta normal yaşantısına anında geri dönebilir. Diğer ultrason muayene yöntemlerine oranla daha kolay ve acısız bir işlemdir.
Kadın üreme organlarının görüntülenmesi ve incelenmesi için pelvik ultrason yöntemi tercih edilir. Bu yöntem herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaratmayan yöntemlerdendir. Kadın üreme organlarında meydana gelen hastalıkların erken tanısı ve tedavisi için yapılan bir işlemdir.
Yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim içi ve rahim ağzı rahatlıkla görüntülenebilir. Radyasyon içermeyen bir yöntem olduğundan dolayı gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Aynı zamanda gebelik döneminde anne karnındaki fetüsün gelişimi ve fiziksek özelliklerini takip etmek için de yapılan bir yöntemdir.
Kullanım alanı oldukça geniş olan bu yöntem sayesinde pek çok hastalık teşhis edilerek erken tedaviye başlanır. Ultrason görüntüleme yönteminin sonuçları da ortalama 15 dakika içinde çıkar.
Bu sayede kısa süre içinde de değerlendirilmesi yapılır. Görüntülerde şüpheli durumlar ile karşı karşıya kalındığı taktirde hastanın yaşına ve hastalığına göre en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Ultrason görüntüleme yöntemin kullanım alanı günümüzde gittikçe daha fazla oluyor. Ses dalgalarından elde edilen görüntüler ile pek çok hastalığın teşhisi yapılabilir.
Pelvik ultrason görüntüleme yöntemiyle de rahim hastalıkları ve yumurtalıklarda meydana gelen sorunlar teşhis edilebilir. Karın bölgesinden yapılan görüntüleme için herhangi bir hazırlık gerekmez.
Üreme ve idrar sistemi değerlendirileceği taktirde uzman doktora bağlı olarak hastanın idrar hissi olması gerekebilir. Aç veya tok karnı ayırt edilmeden çekilebilen bir işlemdir.
Mesaneyi aşırı fazla doldurmak görüntü kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle en uygun şekilde hazırlanarak işleme girilebilir. Sizler de pelvik bölgenizden ultrasona girecekseniz uzman doktorunuz ile görüşerek belirttiği hususlara uymanız gerekir.
Pelvik ultrasonografi, alt karın bölgesindeki pelvik organların (rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri, mesane ve diğer çevre dokular) yapısını ve fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla uygulanan non-invaziv bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemle incelenen bazı temel noktalar şunlardır:
Sonuç olarak, pelvik ultrasonografi, kadın üreme sisteminin yanı sıra pelvik bölgedeki diğer organların genel sağlığı hakkında önemli bilgiler sunarak, tanı ve takip süreçlerinde kritik rol oynar.
Pelvik ultrason, güvenli ve sıklıkla acı vermeyen bir görüntüleme yöntemidir. Bununla birlikte, uygulamanın türüne bağlı olarak hafif bir rahatsızlık olasılığı vardır. Örneğin, pelvik organların değerlendirilmesinde kullanılan transvajinal ultrason sırasında vajinal yolla yerleştirilen prob nedeniyle hafif bir baskı veya rahatsızlık hissedilebilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir, ancak bu durum her durumda farklılık gösterebilir. Doktorunuz, uygulamadan önce prosedürü ayrıntılı olarak anlatacak ve gerekirse rahatlatıcı yollar önerecektir. Pelvik ultrason, tipik olarak uzun sürer ve çok az acı verir.
Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşunda hizmeti sunulan ultrason görüntüleme sisteminde kullanım alanı oldukça geniştir. Çoğu iç organının görüntülenmesi için kullanılan ultrason, genellikle kadınlarda uygulanıyor.
Kadın hastalıklarının tanısı ve tedavisi, üreme organlarının şekli ve konumu, anne karnındaki fetüsün takibi gibi durumların detaylı olarak incelenmesi sağlanıyor. Pelvik bölgesinden uygulanan ultrason yöntemi de üreme organlarında meydana gelen hastalıkların tanısı için kullanılıyor. İşlem fiyatları her hastaya uygun olarak sunuluyor.
Özel sağlık kuruluşları ve görüntüleme merkezlerine göre fiyatlarda değişiklikler meydana gelebilir. İndirimli fiyatlarda sunulan ultrason yöntemi sayesinde her hasta normal fiyatlardan daha uyguna işlem yaptırabilir.
Pelvik ultrason fiyatları görüntü alınacak pelvik alanı ve hastalığa göre değişkenlik gösterebilir. Pelvik ultrason fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlerle hemen iletişime geçebilirsiniz.