Tüm spinal mr, günümüzde herkesin sıklıkla karşılaştığı ve büyük rahatsızlık duyduğu bel bölgesinde meydana gelen sorunların tespit edilebilmesi ve teşhis konulabilmesi için yapılmaktadır.
Bel şikayetiyle gelen hastaların bu bölgelerin görüntülenmesi sağlanır. Omurilik ile omurlar arasındaki bulunan mesafelerde diskler yer alır. Emar çekimi yapılacağı zaman bu mesafeler görüntülenmiş olur.
Böylelikle hastanın bel fıtığı sorunu olup olmadığına bakılarak, tespit edilir. Disklerin belli darlık oluşturması durumunda kişiye bel fıtığı tanısı konulur.
Bu problem yaşa bağlı olarak ortaya çıkar ve omurlar arasındaki mesafenin bölgedeki sıvı miktarına göre azalması oluşur. Spinal kanal çapı buna bağlı olarak daralmış olur. Bu duruma tıpta Spinal stenoz denir. Tüm spinal MR, sırasında lomberler ve spinal kanal çapları incelenerek yumuşak dokuya bakılmış olur.
Hastanın rahatsızlık duyduğu durum göz önünde bulundurulur ve spinal vertebra denilen bölge için tüm spinal emar, çekimi yapılır. Servikal ve spinak çekimi yapılacağı zaman diğer MR uygulamasında olduğu gibi hazırlıklar yapılır.
Bu uygulama sayesinde boyun fıtığı ve bel fıtığı olup olmadığı anlaşılmış olur. Çekim yapılacağı zaman sedye üzerine hasta sırt üstü olacak şekilde yatırılır.
Tarama yapılacak olan bölgenin bazı kesitleri taranmış olur. Gelişmiş teknoloji sayesinde 3D görüntüleme sisteminin kullanılmasıyla birlikte yapılan çekimlerin daha ayrıntılı ve net bir şekilde görüntülenmesi sağlanır.
Gerçekleştirilecek olan tüm spinal emar, çekimi için hastanın herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Hasta emar çekimi yapabilmesi için hazır hale getirilir. Üzerinde herhangi bir ağırlık ve ürünler varsa çıkarılır. Emar çekimi yapılacağı masaya hasta sırtüstü yatılır.
Daha sonrasında omur ve omuriliğin görüntüleme işlemi yapılır. Yeni nesil cihazları olarak radyasyon yayma riski bulunmaz. Omurgada toplamda 33 kemik bulunur.
Bu kemiklerin her birine vertebra denir. Vertebra, kafatası bölgesinden başlamasıyla birlikte kuyruk sokumuna kadar uzandığı bölgeye denir. Hasta emar çekimi yaptıktan sonra varsa boyun ve bel fıtığı belli olur.
Hastanın yaşamış olduğu sorunla alakalı olarak sürede değişkenlik görülür. Tüm spinal MR, çekimi 15-45 dakika arasında değişkenlik gösterebiliyor. Gerekli durumlarda çekim sırasında hastaya ilaç verilir.
Böylelikle çekim sürelerinde uzamalar meydana gelir. Gerçekleştirilen spinal emar sayesinde kemik dokusunda ve yapısında meydana gelen sorun kısa süre içinde tespit edilerek, teşhis edilir. İşlem radyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmiş olur ve sonrasında rapor hale getirilir.
Hastaya uygulanacak olan bu görüntüleme tekniğinde kesinlikle hastanın ağrı, acı çekme durumu yoktur. Tüm spinal emar, hastaların çekmiş oldukları sorunların ve problemlerin teşhis edilmesinde kullanılır. Bu yüzden hastaya herhangi bir zarar vermez ve risk taşımaz.
Çekim yapılacağı zaman hastanın mutlaka hareket durması gerekir. Böylelikle görüntüleme daha doğru şekilde bilgisayara aktarılmış olur.
Klostrofobi rahatsızlığı olan insanların tedirgin olması ve korkması durumunda vücut ısılarında yükselme meydana gelebilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için hastaya ilaç verilir. Enjekte edilen iğnenin hastaya hafif ağrı çekmesine neden olabilir.
Görüntüleme işleminin gerçekleşebilmesi için hastaların bazı koşulları sağlaması gerekir. Çünkü yeni doğan bebeklere ve hamilelere bu görüntüleme işlemi uygulanmaz.
Tüm spinal emar, çekimi yapılacağı zaman işitme cihazı, kemik protezi ve kalp pili gibi cihazların taşınması durumunda bu işlem gerçekleştirilmez.
Böyle bir durumun açığa çıktığı zamanlarda mutlaka doktora bu durum bildirilmesi gerekir. Bununla birlikte ortopedik protez, stent takan hastaların emar çekimi yapılması önerilmez, yaptıramaz.
Günümüz şartlarında her ne kadar teknoloji gelişmiş olup, ileri teknoloji cihazları üretilmiş gibi olsa da aslında cihazın hamileler üzerinde kullanımı önerilmez ve uygulanmaz. Tüm spinal MR, çekimi sırasında her ne kadar radyasyon açığa çıkmamış olsa da hamile bayanların bu işlemden faydalanması önerilmez.
Özellikle hamileliğin 3.ayının hassas dönem olmasından dolayı emar çekimi yapılması kesinlikle yasaktır. İlerleyen zaman dilimi içerisinde doktorun tavsiyesi üzerine bu uygulamadan yararlanılabilir.
Bel ve boyun bölgesinde sıklıkla rastlanan problemleri tüm spinal emar, ile net bir şekilde görebilme olanağı vardır. Hastalığın ortaya çıkmasındaki sebep hastanın olumsuz durum yaşaması, kaşa yapması veyahut yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkmış olan sorunlardandır. İnsanların yaşı ilerledikçe yaşa bağlı olarak zaman içerisinde değişimlere uğrar.
Bu değişimlerden kaynaklı olarak omurlardaki diskler arası mesafe açılır ve sıvı birikiminde azalma meydana gelir. Açılan mesafeden kaynaklı olarak diskler eskiye göre gücünü kaybetmiş olur. Disklerin zarar gördüğü durumlar genellikle doğum bozulmalarıdır. Bu da boyun ve bel fıtığının açığa çıkmasına neden olur.
Alınan her hizmet karşılığında bir ücret ödenme zorunluluğu vardır. Bu ücretler alınan hizmetler doğrultusunda değişkenlik gösterir. Tüm spinal emar fiyatları, için tercih edilecek olan hastane ve kliniğin sunacağı hizmete göre belirlenmiş olur.
Her kurum ve kuruluşun kendine göre belirlemiş olduğu fiyatlandırma listesi mevcuttur. Doğru ve başarılı bir şekilde teşhis yapılması durumunda hastanın şikayetlerine yönelik tedavi yöntemleri uygulanmış olur.
Fiyatlandırma hakkında kesin olarak bilgi verilmesi mümkün değildir. Bunun için ilgili yerlerle görüşerek, daha detaylı bilgi alınabilir. Tüm spinal mr fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.