Prostat biyopsisi; erkeklerde en sık rastlanan kanser prostat kanseridir. Prostat kanserinin en net şekilde tanısının konulabilmesi için yapılan işlem ise prostat biyopsisi işlemidir. Diğer organlara göre daha zor yapılan biyopsi işleminde önemli noktalar belirlenerek parça alınır.
Ultrason görüntüleme yöntemi altında yapıldığı taktirde pratik bir şekilde ilerler. Özel bir iğne yardımı ile parça alınarak patoloji altında incelemesi yapılır. Kanser hücresi olup olmadığına en net şekilde karar verilir. Prostat biyopsisi sayesinde çoğu hasta kısa sürede kanseri atlatabilir.
Biyopsi işlemi girişimsel olarak yapılan bir tekniktir. Prostat için yapılan biyopside de farklı yöntem ve teknikler uygulanabilir. Parça alınacak olan noktalar belirlenerek bölgeye anestezik uygulamaya yapılır. Hastanın sırt üstü yatar pozisyonda kalarak hareket etmemesi gerekir.
İki yöntem ile yapılan biyopsi işleminde hastanın makatından sokulan ultrason probu ile sınırlar belirlenir. Belirlenen sınırlardan iğne yardımı ile en uygun dokular alınır. Hastanın işlem esnasında sakin kalması gerekir. Bu nedenle işlem sedasyon altında yapılır.
Prostat kanseri, erkelerde rastlanan kanser türleri arasında en sık görülenlerdendir. Prostat biyopsisi, kanser teşhisi için yapılan parça alınması işlemidir. Tanı yöntemi olarak uygulanan biyopsi işlemi şüpheli bir durum ile karşı karşıya kalındığında zaman kaybetmeden uygulanması gerekir.
Prostat bezlerinden en uygun dokular alınarak detaylı laboratuvar incelemesinden geçer. Ortalama olarak 20 dakika süren biyopsi işlemi sayesinde kanserin derecesi, boyutu, yerleşimi en net şekilde görülebilir. Görülen şüpheli durumlara en uygun tedavi yöntemi belirlenerek hastanın kısa sürede hastalığı atlatması sağlanır.
Uzman doktorlar tarafında yapılan prostat biyopsisi işlemi öncesinde hazırlıkların en iyi şekilde yapılması gerekir. İşlem yapılmadan 1 hafta öncesinde hastanın kan sulandırıcı ilaçlarını bırakması gerekir.
İşlem sırasında meydana gelebilecek kanamalara karşı ilacın doktor kontrolünde bırakılması önemlidir. İşlem öncesinde detaylı MR görüntüleri tekrar incelenir.
İşlem öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Biyopsi işlemi yapılacak olan hastanın en az 6 saat aç olması gerekir. Ultrason görüntüleme yöntemi ile birlikte en uygun dokuların alınma işlemi yapılır.
Erkeklerde yapılan prostat biyopsi işlemi öncesi hususlar olduğu gibi sonrasında da dikkat edilmesi gereken hususlar yer alıyor. İşlem girişimsel olarak yapıldığından dolayı hastada anestezik etki bittikten sonra ağrı ve acı hissi meydana gelebilir.
Bu durumda doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Tedavi süreci devam ederken hastada yüksek ateş seyredilebilir. Hastanın tedavisine hastanede devam etmesini gerektiren bir komplikasyondur. İşlemden sonra ortalama 3 hafta kadar gaita da kan görülebilir. Bu durum normaldir ve kendiliğinden zaman içerisinde geçecektir.
Eski tip ve yeni tip olarak yapılan iki çeşit prostat biyopsisi yer alıyor. Günümüzde artık eski tip yönteme fazla ihtiyaç duyulmasa da bazı hastalarda uygulanabiliyor. Klasik prostat biyopsi yönteminde yalnızca ultrasonografi yöntemi kullanılarak işlem yapılır.
Toplamda hastadan 12 parça alınma işlemi gerçekleştirilir. Prostat şüphesi taşıyan noktalar belirlenmeden rastgele parçalar alınır. Füzyon biyopsi yönteminde ise işlem öncesinde hasta MR ile görüntüleniyor.
Çekilen MR görüntülerinde parça alınacak kısımlar belirlenerek ultrason yardımıyla parçaların alınma işlemi yapılıyor. Füzyon biyopsi işleminde de makattan prob yardımı ile giriliyor.
Günümüzde her sağlık kuruluşunda yapılan klasik prostat biyopsisi eksi tip biyopsi olarak da biliniyor. Eskiye oranla daha az yapılan bir işlem olarak yer alıyor. Üroloji uzmanı tarafından yapılan biyopsi işleminde hastaya lokal anestezi uygulanıyor.
Bu yöntemde yalnızca ultrason görüntüleme yöntemi kullanılır. ultrason cihazı prostat içinde yerleştirilerek dokuların alma işlemi yapılır. Dokular alınırken yerlerine dikkat edilmez.
Yalnızca ultrason probunun gösterdiği kısımlardan parça alma işlemi yapılır. Kanser şüphesi taşıyan alanlar net olarak klasik biyopsi yönteminde görülmez.
Yeni tip prostat biyopsisi olarak bilinen ve sayılı sağlık kuruluşlarında yapılan füzyon prostat biyopsi işlemi en başarılı işlemlerdendir. Prostat kanserini erken tanıda yakalayan ve tedavinin en kısa sürede başlamasını sağlayan yöntemdir.
İşlem öncesinde hastaya MR çekilir. Çekilen görüntüler incelenerek parça alınacak kısımlar belirlenir. Ultrason görüntüleme ile aynı anda yapılan biyopsi işleminde makattan prob sokulur. Normal teknikte görülmeyen kanserli bölgeler bu yöntemde görülebilir. Belirlenen noktalardan parçalar alınarak patoloji laboratuvarına gönderilir.
Prostat kanserinin erken tanısının en net şekilde yapılabilmesi için uygulanan işlem füzyon prostat biyopsi işlemidir. İşlem esnasında hastanın hareket etmemesi ve acı çekmemesi için lokal anestezi uygulanır.
Hastanın işlem öncesinde çekile MR görüntüleri incelenerek parça alınacak kısımlar belirlenir. Belirlenen kısımların görüntülenmesi için hastanın makat bölgesinde ultrason probu sokulur.
Prob sayesinde görülen noktalardan en uygun parçalar hassas bir şekilde alınır. Kanama riskine karşı dikkatli ve yavaş davranılması gerekir. Bu nedenle uzman ürologlar tarafından uygulanması gerekir.
Günümüzde erkeklerde en sık rastlanan kanser çeşidi prostat kanseridir. Bu kanserin erken teşhis ve tanısının yapılması için biyopsi işlemi tercih edilir. İşlem fiyatlar her hastaya uygun olacak şekilde sunulur. Özel sağlık kuruluşları ve merkezlerine göre bu fiyatlarda artışlar meydana gelebilir.
Hasta için en uygun olan prostat biyopsi işleminde yöntemlere göre de fiyatlar değişir. Prostat biyopsi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlerle hemen iletişime geçebilirsiniz.