Meme Ultrasonu

Meme Ultrasonu Nedir?

Meme ultrasonu, ultrasonografi görüntüleme yöntemleri arasında günümüzde en sık uygulananlar arasında yer almaktadır. Kadınlarda en fazla rastlanan kanser meme kanseridir.

Kanserin erken teşhis edilmesi ve en doğru tanı konulması için uygulanan yöntemdir. Kontrol ve muayene amaçlı olarak yapılan ultrason yöntemi sayesinde pek çok kadın hayatını geri kazanabiliyor. Mamografi yönteminden farklı olarak standart ultrason cihazı ile yapılan bir işlemdir.

Meme ultrasonu acı ve ağrı hissi yaşamadan kısa sürede çekilir. Erken teşhis için büyük önem taşıyan ultrason görüntüleme yöntemi her yaş grubu kadında rahatlıkla uygulanabiliyor. Özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda kontrol amaçlı daha sık yapılması gereken bir görüntüleme yöntemidir.

Meme Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Radyasyon içermeden yapılan meme ultrasonu işlemi meme yapısının daha net görüntülenmesi için yapılan uygulamalardandır. Herhangi bir girişimsel işlem gerektirmeden yapılan ultrason işleminde hastaya anestezik madde uygulanmaz.

Ortalama 15-30 dakika kadar kısa süren bir işlemdir. Görüntü alınacak göğüs bölgesinin üzerine ultrason jeli sürülür. Hastanın işlem esnasında hareket etmemesi gerekir. Ultrason probu göğüs üzerinde gezdirilerek görüntüler elde ediliyor. Ses dalgaları ile elde edilen görüntüler kaydedilir.

İşlem sonrasında jel temizlenir ve hasta üzerini giyebilir. Meme ultrasonu ile meme dokusundaki kist, kanser ve nodüller rahatlıkla değerlendirilebiliyor. Erken tanı koyulabilmesi için önemli yöntemlerdendir.

Meme Ultrasonu Kimlere Yapılır?

Günümüzde genellikle kanser taraması için yapılan meme ultrasonu işlemi her yaş grubu kadınlarda yapılabilir. Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan ve hayati tehlike taşıyan kanser çeşididir.

Bu nedenle erken teşhis edilerek ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Özellikle 35 yaş üzeri kadınlarda kontrol amaçlı olarak yapılması gerekir. Memede şişlik, ağrı gibi durumlara rastlayan kadınlarda uygulanabilir.

Meme ameliyatı olan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrasında değerlendirme yapmak için uygulanır. Meme silikonu yaptıran ve silikonun durumunu tespit etmek amacıyla da yapılan bir işlemdir. Radyasyon içermediğinden dolayı her hasta rahatlıkla ultrason işlemini yaptırabilir.

Meme Ultrasonu Nasıl Uygulanır?

Ultrason görüntüleme yöntemi hemen hemen her organın detaylı olarak değerlendirilmesi için yapılabilen işlemlerdendir. Meme ultrasonu da kadınlarda en fazla yapılan işlemdir.

Meme kanserinin erken teşhisi, genel tarama ya da nodül varsa bu nodülleri görüntülemek için yapılır. Uygulama esnasında hastanın göğüsleri açık olarak sırt üstü uzanır.

Net görüntüler alınması için hareket etmemesi gerekir. Ultrason probunun hareket ettirebilmesi için jel uygulanır. Cilt ile temas eden prob sayesinde görüntüler elde edilir. 15-30 dakika içinde yapılan bir işlemdir. İşlem öncesi ve sonrası herhangi bir hazırlık gerektirmediğinden dolayı zorluğu olmayan bir görüntüleme yöntemidir.

Meme Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Meme kanseri ve hastalıkları kadınlarda sıklıkla rastlanan hastalıklardandır. Meme ultrason bu hastalıkların görüntülenmesi ve detaylı olarak incelenmesi için yapılan bir işlemdir.

Mamografi ile elde edilen görüntülerin daha detaylı incelenmesi için de yapılır. Ele gelen kitle ve nodüllerin görüntüsünün alınmasında yapılmalıdır. Aynı zamanda ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmeler yapmak için de yapılmalıdır.

Göğüs duvarının ve meme dokularının sağlıklı olup olmadığını araştırmak için yapılmalıdır. Memede ele gelen nodüllerin yanı sıra ele gelmeyen lezyonlarda olabilir. Bu lezyonlarının yerini belirlemek ve incelemek için de yapılması gereken bir işlemdir. 35 yaş üzeri kadınlarda daha sık uygulanması gerekir.

Memede Ultrason Sonucu Hipoekoik Lezyon Ne Demek

Kadınlarda genel tarama ve hastalıkların tanısı için yapılan meme ultrason yöntemi sonucunda iyi huylu ya da kötü huylu durumlar değerlendirilebilir. Ultrason sonucunda hipoekoik lezyona rastlamak sağlıklı olan tiroid bezinde meydana gelen lekelenme durumudur.

Bu lezyonlar vücudun herhangi bir bölümünde de görülebilir. Meme kanseri durumunda da meydana gelen lezyonlar olarak bilinir. Yetişkinlerde sıklıkla rastlanan durumlardan biridir. Bu durumda hastanın yaşına ve lezyonların durumuna göre en uygun tedavi yöntemi belirlenerek uygulanması gerekir.

Kanser taramasında yapılan ultrason sonucunda çıktığı taktirde hasta erken tedavi yönteminden rahatlıkla yararlanabilir. Sizler de göğsünüzde şişlik ya da ağrı, nodül ya da kanser şüphesine rastladıysanız mutlaka uzman doktor tarafından muayene olmanız gerekir.

Meme Ultrasonu Neden Önemlidir?

Meme kanseri ve hastalıkları kadınlarda en sık rastlanan ve tedavi edilmediği taktirde hayati tehlike yaratan hastalıklar arasında yer alıyor. Meme ultrason görüntüleme yöntemi ise hastalıkların erken tanısının konulması ve tedavi sürecine başlanması için en fazla önem taşıyan yöntemlerdendir.

Diğer görüntüleme tekniklerine göre daha kolay ve acısız olarak yapılır. İçeriğinde radyasyon içermediğinden dolayı daha fazla önemi vardır. Meme dokusu ve yağısının en net şekilde incelenmesi için yapılır.

Ultrason uygulaması sonucunda hastaya en doğru tedavi belirlenebilir. Gerektiği durumlarda biyopsi işlemi de yapılabilir. Her kadın için önemi fazla olan ultrason ile erken tedavi sağlanır.

Memede Ultrason Sonucu

Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşunda hizmeti verilen ultrason görüntüleme yöntemi vücuttaki çoğu organın görüntülenmesi ve incelenmesi için uygulanıyor. Memede uygulanan ultrason yönteminde de kanser hücresi olup olmadığı, nodül ya da yumru varsa değerlendirilmesi için yapılır.

Sonucu da aynı gün içinde çıkar. İşlem en fazla 30 dakika kadar sürer. Çekilen görüntüler kaydedilerek uzman doktor tarafından daha detaylı incelenir. Meme ultrasonu sayesinde memedeki hastalıkların erken tanı ve tedavisinin yapılması mümkündür.

Meme Ultrasonu Fiyatları 2024

Meme ultrasonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.