Hormon Testi

2Hormon Testi Nedir?

Hormon testi; hormonlar, insan vücudunun sağlıklı şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için önemli biyokimyasal maddelerdir. Bu hormonların vücutta yeterli şekilde bulunması vücuttaki tüm organ ve sistemlerin görevlerini doğru bir şekilde yapmasını sağlar.

Vücutta birçok hormon türü vardır. Bu hormonların her birisi farklı dokularda sentezlenir, kana karışır ve böylece vücuttaki işlevlerini yerine getirir. Kanda hormon seviyesi olması gerektiğinden yüksek ya da olması gerektiğinden düşük olur ise vücutta aksaklıklarla birlikte birçok hastalık baş göstermeye başlar.

Bu noktada hormon testi; vücuttan alınan kan ve idrar gibi sıvılar incelenerek vücuttaki hormonların düzeylerinin ölçülmesini sağlayan laboratuar tahlilleridir.

Hormon Testi Neden Yapılır?

İnsan vücudunda hormonlar hayati dönem taşıyan biyokimyasal maddelerdir. Vücuttaki hormonların az ya da çok fazla olması beraberinde birçok şikayeti ve hastalığı getirir.

Bu nedenle de vücuttaki hormon seviyelerini ölçmek için hormon testi yapılır. Kadın hastalıkları başta olmak üzere böbrek ve tiroid gibi birçok organ ve sistemde farklı hormon testleri yapılabilir.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Vücutta birçok hormon türü vardır. Bu hormonların ölçülmesi için farklı yöntemler olsa da genellikle hormon test vücuttan alınan kan örneği ile yapılır.

Vücuttaki birçok hormon düzeyini kan örneğinin laboratuar ortamında incelenmesi ile öğrenmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda ve bazı hastalıklarda ilgili hormon seviyelerinin ölçülmesi için kan yerine idrar sıvısı kullanılır.

Her hormon için ölçme yöntemi farklıdır. Mesela; böbrek üstü bezine ait kortizol hormonunu ölçmek için 24 saat boyunca biriktirilen idrar sıvısı kullanılır.

Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Kadınların hormon dengesi erkeklere göre sürekli değişken bir yapıya sahiptir. Kadınların hormon seviyelerinin sürekli değişkenlik göstermesinin temel sebebi ise kadınların ayda bir adet döngüsü içerisine girmesidir.

Dolayısıyla da kadınlara hormon test yapılacağı zaman genellikle adet döngüleri dikkat alınır ve test yapılarak vücuttaki hormon miktarı ölçülür.

Hormon testinin yapılacağı en doğru zaman adet başladıktan sonra en erken 2. gün, en geç ise 5. gün yapılır. Bu günler arasında yapılan hormon testinin sonucunda en doğru ve net sonuçlar alınacaktır.

Adetliyken Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve benzeri gibi durumlarda hormon testi yapılır. Eğer kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ya da kadın hastalıkları gibi şikayetler var ise bu durumda kadınlara hormon testi yapılır. Hormon testinin net ve doğru sonuçlar verebilmesi için en doğru zamanlama ise adetin 2. ila 5. günleri arasıdır.

Kadınların zaten değişken olan hormon seviyesi, adet döneminde de daha da değişken olur. Dolayısıyla da en doğru sonuçları alabilmek için hormon test adetin 2. ve 5. gün yani başında ve sonunda yapılır.

Hormon Test Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?

Kadınlarda sıklıkla görülen kadın hastalıkları, tüylenme ve adet düzensizliği gibi sorunların temelinde hormon düzensizliği yatar.

Hormonların olması gereken değerlerden daha düşük ya da daha yüksek olması beraberinde tüylenme, adet düzensizliği ya da farklı kadın hastalıklarını getirir. Bu sorunların kaynağını bulabilmek için hormon test yapılır ve hormon seviyeleri ölçülür.

Hormon seviyeleri değişken olmakla birlikte adet döneminde bu değişkenlik daha da artar. Test sonucunda doğru sonuç alabilmek için kanamanın başladığı ilk günlerde yapılır.

Tiroid Hormon Testi Aç Karnına Mı Yapılır?

Hormon test yaptıracak hastaların merak ettiği konulardan birisi de testin aç mı yoksa tok mu yapılıyor olmasıdır. Ancak her hormon test için bu durum farklılık gösterir.

Genel olarak biyokimyasal ve tiroid hormon testleri aç yapılan testlerdir. Ancak kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve benzeri gibi durumlarda yapılan hormon testleri aç ya da tok yapılabilir. Bu testlerde esas olan açlık-tokluk değil, kadınların adet döngüsüdür.

Hormon Testindeki Değişiklikler Ne Anlama Gelir?

Vücuttaki hormonların değerlerini ölçebilmek için alınan kan örneği ile hormon test yapılır. Kandaki değerler vücuttaki hormonlar hakkında bilgiler sunarken aynı zamanda vücutta hormonların arttığını ya da azaldığını da gösterebilir.

Eğer hormonlarda sürekli bir artış var ise bu durum hormon üretimi yapan organın gereğinden fazla çalıştığını gösterir. Şayet hormon düzeylerinde aşırı bir düşüş var ise bu durumda da hormon üreten organın işlevlerini yerine getiremediği anlamına gelir.

Hormon Test Değerleri Nelerdir?

İnsan vücudunda birçok hormon türü vardır. Her hormon türünün vücutta bulunması gereken değer farklıdır. Her hormon vücudun farklı bir doku ve organı ile ilgili bilgiler verebilir.

Bu nedenle de var olan bir sorunda uygun hormon test yapılarak doğru hormon seviyeleri ölçülür. Örneğin; kadın hastalıklarını ve yumurtalıkları ifade eden hormon E2 hormonudur. Kadın hastalıkları ve yumurtalık sorunlarında E2 hormon test yapılır.

Hormon Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Kandaki hormon seviyeleri aynı zamanda birçok sonucu da uzman doktorlara sunar. Bu nedenle de testin yapıldığı kan ya da idrar sıvısı içindeki hormon değerleri son derece önemlidir.

Değerlerin düşük olması hormon ile ilgili organın işlevlerinin yerine getirmediği şeklinde yorumlanırken eğer hormon seviyeleri beklenilenden yüksek ise o halde ilgili hormonun aşırı çalıştığı ve gereğinden fazla hormon ürettiği şeklinde yorum yapılır.

Hormon Testi Fiyatları 2024

Birçok hastane ve sağlık merkezinde hormon test yapılır. Devlet hastanelerinde kan ve idrar ile yapılan testler, istisnalar haricinde sağlık sigortası tarafından ödenebilir.

Ancak özel hastanelerde yapılan hormon testleri fiyatları ise her hastaneye göre farklılık gösterir. Hormon testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.