Bilgisayarlı tomografi (Bt), radyoloji dalında kullanılan görüntüleme sistemleri arasında yer almaktadır. özel bir röntgen ışını kullanılarak vücut içindeki alanların daha ayrıntılı bir şekilde görüntüsünün alınmasıdır. Farklı açılardan çekim yapılarak görüntüler en net şekilde alınır. Bilgisayarlı tomografi bt ile çekilen görüntüler birleştirilerek kesitler oluşturulur.
Hastanın sırt üstü ya da yüz üstü pozisyonda çekimi yapılan bilgisayarlı tomografi özel bir cihaz ile çekilir. Hastanın işlem esnasında hareket etmemesi gerekir.
Görüntülerin daha net çekilmesi için işlem esnasında birkaç saniye nefesi tutması gerekir. Hasta işlem esnasında odada yalnız kalması gerekir. Çekilen görüntüler bilgisayar ekranına düşer. Bu görüntüler kaydedilerek uzman radyolog tarafından incelenir.
Genellikle iç organ yaralanmaları ve kanamalarında çekilen bilgisayarlı tomografi pek çok hastalığın teşhisi için de çekilebilir. Kanser hastalığının belirlenmesi ve tedavisinin izlenmesinde çekilebilir.
Böbrek taşları, mesane taşları, tümör, enfeksiyon gibi durumların konumlarının net şekilde belirlenmesi için çekilebilir. Bilgisayarlı tomografi fiyatları çekilecek olan nedene göre değişkenlik gösterebilir.
Hastanın şikayetlerine göre belirlenen BT çekiminde hastanın aç olması gerekir. Sırt üstü ya da yüz üstü yatar pozisyonda çekilen işlem esnasında hareket edilmemesi gerekir.
Hasta işleme girmeden önce tüm takı ve kıyafetlerini çıkartarak hastane önlüğü giymesi gerekir. Cihaz dairesel şekilde gezerek görüntüleri alır. Bilgisayarlı tomograf fiyatları sayesinde her hasta rahatlıkla tedavi olabilir.
Radyasyon içeren bir görüntüleme yöntemi olduğundan dolayı hastanın gebe olmamasına dikkat edilmelidir. Kapalı alan korkusu olan hastalar işlem öncesinde uzman doktora bildirmesi gerekir. Kalp pişi takılı olan hastalar işlemde önce bildirmelidir. Bilgisayarlı tomograf işlemine girmeden en az 2 saat öncesinde yiyip içmenin kesilmesi gerekir.
İlaçlı tomografi, yumuşak dokulardaki görüntülerin daha net alınması için çekilir. Hastanın durumuna göre damardan ya da oral yolla verilen kontrast maddenin vücut boşluklarından geçişi izlenerek görüntüler alınır. İşlemden sonra kısa bir süre hasta gözetim altında tutulmalıdır. Bilgisayarlı tomograf fiyatları ilaçlı olma durumuna göre artış gösterir.
Yumuşak dokuların daha net görüntülenmesi için çekilen ilaçlı tomografi işleminin yan etkileri vardır. Hastaya verilen kontrast maddeden dolayı mide bulantısı meydana gelebilir.
Çoğunlukla damardan verilen ilacın kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi yan etkileri görülebilir. Alerjik reaksiyon gösterebilmesi açısından önceden test yapılması gerekir.
Yetişkinlere oranla çocuk ve bebeklerde çekilen bilgisayarlı tomograf işleminde daha hassas davranılması gerekir. Çocuklarda daha az radyasyon dozu kullanılarak çekim yapılıyor.
Buna bağlı olarak da bilgisayarlı tomograf fiyatları çocuk ve bebeklerde daha uygun oluyor. Yalnızca incelenmesi gereken bölgede tek fazlı olarak çekim yapılıyor.
Radyasyon kullanılarak çekimi yapılan bilgisayarlı tomograf işleminin zararları da vardır. Bu zararlar hamile ve çocuklarda daha fazla risk gösterir. Fakat kanser hastalarında zarar vermez aksine fayda sağlar. Uygulanan radyasyon miktarına göre hastalara zarar verme olasılığı değişir. Doz miktarına göre bilgisayarlı tomograf fiyatları da değişir.
Hamilelerin radyasyon kullanılarak çekilen görüntüleme yöntemlerine girmemeleri gerekir. Bilgisayarlı tomograf yönteminde de radyasyon kullanıldığından dolayı doğmamış bebeğe ciddi zararlar verebilir. Gelişim bozuklukları, zeka geriliği ve fiziksel anomali olarak bebeğin zarar görme olasılığı yüksektir.
Radyasyon büyüme çağındaki çocuklarda daha duyarlı bir hale gelir. Özellikle birden fazla taramaya giren çocuklarda lösemi ve beyin tümörü görülme olasılığı daha fazladır.
Çocukların daha uzun yıllar boyu sağlıklı yaşaması için radyasyondan uzak durmaları gerekir. Bilgisayarlı tomograf fiyatları çocuklarda az doz uygulandığından dolayı daha uygundur.
Herhangi bir cerrahi girişim yapılmadan uygulanan bilgisayarlı tomograf işleminde ağrı ve acı hissetme durumu yoktur. İşlem esnasında damardan kontrast madde verilecekse yalnızca iğne acısı hissedilir.
Bunun dışında çekim esnasında hasta kendini rahat hissedecektir. Bilgisayarlı tomograf fiyatları sayesinde her hasta rahatlıkla hizmet alabilir.
Vücut boşluklarının ve organların görüntülenmesinde kullanılan bilgisayarlı tomograf fiyatları çekim yapılacak olan bölgeye ve süreye göre değişir.
Ortalama 30 dakika kadar süren çekim işlemi çekim yapılacak olan kısma göre değişir. Bebek ve çocuklarda yetişkinlere oranla daha kısa süren bir işlemdir. Hızlı çekim özelliği sayesinde hasta rahatsızlık duymadan işlem sona erer.
Radyoloji görüntülerinin çoğunda sonuçlar işlemden kısa bir süre sonra hastaya teslim edilir. Bilgisayarlı tomograf işleminde de çekim yapıldıktan sonra uzman doktor tarafından detaylı bir şekilde incelenir.
Sonuçların incelenmesi uzun süreceğinden dolayı ortalama 10 gün içinde hastaya teslim edilir. Bilgisayarlı tomograf görüntüleri ayrıntılı olarak incelendiğinden dolayı 10 gün sürer. Sonuçlar çıktıktan sonra doktor tarafından incelenebilir.
Vücut boşluklarının ve organların izlenmesinde kullanılan bilgisayarlı tomografi fiyatları her hastaya hitap edecek şekilde uygulanır. Görüntüleme hizmeti sunan özel muayenehane ve hastanelere göre fiyatlarda değişiklikler meydana gelebilir.
Bilgisayarlı tomografi fiyatları indirimli fiyatlarda hastalara sunulduğu taktirde daha fazla hasta rahatlıkla hizmet alabilir. Bilgisayarlı tomografi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için izlere hemen ulaşın.