MR tensör ve traktografi, beyindeki bütün sinir yollarının daha detaylı bir şekilde incelenebilmesi için uygulanmaktadır.
Sağlık alanlarında gerçekleştirilen çalışmalar ve uygulamalar her geçen gün artış göstererek, kendini geliştirmektedir. Kullanılan bu cihazların sağlık sektöründe oldukça büyük önem taşır. Cihazlar sayesinde erken tanı ve tedavinin konulmasına yardımcı olur.
Böylelikle hastalık kısa süre içinde fark edilmiş olur ve gerekli olan tedavi yöntemleri başlatılmış olur. Emar cihazlarından yardım alarak vücudun içinde gözle görülmeyen hasarların doğru şekilde tanılama yapılarak sorunlar çözülmüş olur.
Tıp alanı gelişme gösterdikçe daha fazla başarılı sonuçlar alınmış olur. Böylelikle hastalar bu konularda tereddüt etmeden, gerekli olan işlemleri yapmaya yardımcı olur. Tensör MR, sağlık sektörüne kattığı gelişmeler sonucunda çok sık kullanılmaya başladı.
Bu iki emar görüntüleme tekniği; beyin yapısıyla alakalı olan durumları tespit etmek için kullanılır. Beyin birden fazla sinir hücresinden ortaya çıktığı için sinirlerin birbirleriyle olan aksiyon yapıları ile bağlanmış olur.
Böylelikle beyindeki sinir yollarının detaylı incelenmesinde mr tensör ve traktografi, kalp, prostat, meme, böbrek yapısı ve sinir yollarının tensör MR ile daha detaylı inceleme sağlayabilmek için kullanılan görüntüleme tekniklerindendir. Hastaya zarar vermeden tanı ve tedavinin konulmasında yardımcı olur.
Tanı görüntüleme ile birlikte gerçekleştirilen Tensör MR, vücudun kemik yapısı ve dokusunu doğru şekillerde görüntülenmesine yardımcı olur. Organların ve vücut içindeki sistemin yüksek çözünürlüğe sahip ve doğru bir şekilde görüntülenmesi sağlanır. Çekilen emarlar her bölge ve organ için farklı şekillerde gerçekleştirilir.
Bilgisayar ortamına aktarılmış olan görüntüler bir CD’ye yüklenerek hastaya teslim edilir. Vücudun kesitlere ayrılmasıyla birlikte gerçekleştirilen bu işlemler daha net görünmeye yardımcı olur.
Aynı anda hem bacak hem de kolun görüntüsü çekilmez. Bu işlemler sırayla gerçekleştirilir ve doğru pozisyonlarda olacak şekilde çekimi olur. Fakat şunu bilmekte fayda vardır; Traktografi MR beynin yapısını daha doğru şekilde görüntülenmesine yardımcı olur.
İşlemin gerçekleşebilmesi için hastanın randevusu olması gerekir. Bunun için doktor isteği ya da hasta isteği üzerine çekim gerçekleştirilmiş olur. Uzman hekim tarafından gerçekleştirilen ön muayene sonucunda hastadan emar çekimi yapması istenir. Daha sonra hasta randevu gününde ve saatinde emar odasının yanında hazır bulunması gerekir.
Aksi durumlarda sırası geçtikten sonra beklemek zorunda kalabilir. Hastanın herhangi bir hazırlık yapmasını gerektiren bir durum yoktur. Hasta burada uygun olacak şekilde hazırlanır ve üzerindeki metal eşyalar alınır.
Hasta emar odasına girince kesinlikle üzerinde metal eşyaların olmaması gerekir. Daha sonra emar cihazının üzerine hasta yatırılır. Çekim yapılacak olan alana hastanın kafa kısmı cihazın içine yerleştirilmiş olur.
Cihazın güçlü radyo dalgaları ve mıknatıs yapısı sayesinde beynin anatomik yapısının doğru şekilde görüntülenmesine yardımcı olur. Günümüz şartlarında gerçekleştirilen emar cihazları ile görüntüleme teknikleri sayesinde hastanın daha sağlıklı günlere devam etmesine ve erken tanı konulmasına yardımcı olur.
İşlemin daha doğru gerçekleşebilmesi için mutlaka hastanın üzerinde metal eşya olmaması gerekir. Metal eşyalar görüntünün kalitesini düşürmesine sebep olur.
Böyle olunca yüksek çözünürlüğe sahip görüntüler elde edilmemiş olur. Gerçekleştirilen difüzyon tensör görüntüleme işlemi ile Tensör MR, çekiminin daha net bir şekilde görüntüler elde etmesine yardımcı olur.
Emar çekimleri genellikle hasta şikayetleri doğrultusunda gerçekleştirilmiş olur. Şikayetlerin hangi bölgelerde olduğu tespit edildikten sonra uygun olan emar çekimleri başlatılmış olur.
Bu sebepten dolayı her bölgenin kendine has belirli süresi mevcuttur. Beyin protonlarının içinde bulunan küçük yapıları ve hareketlerini daha doğru şekilde tanımlamak için çekimler başlatılmış olur.
Üç boyutla görüntüleme cihazları ile beyin ve ak madde hastalıklarının çözüme kavuşmasına yardımcı olur. Emar sayesinde daha net görüntüler ve bulgular elde edebilmek için hastanın çekim için 15-20 dakika arasında bekleme süresi vardır.
Bu süre zarfında hastanın hareket etmeden sabit bir şekilde beklemesi gerekir. Bu sürenin değişkenlik gösterdiği durumlar vardır. Bu sebepten dolayı süre uzayabilir.
Başvurulan traktografi MR ile birlikte hastalıkların tanı ve tedavisi için sıklıkla kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Beynin sinir hücrelerini birbirine bağlayan liflerin bir arada tutulmasına yardımcı olur. Bu lif demetlerine genellikle yolak denir. Yolaklar sayesinde beynin şekil almasını ve kendi görevlerini yerine getirmekte yardımcı olur.
Yolakların zarar görmesi durumunda kişide zihinsel fonksiyon bozukluğunun ileri derecede sağlığın bozulmasına sebep olur. Yaşanan travma sonucunda beyin kanaması meydana gelebilir ve beyin bu yüzden ciddi hasarlar görebilir.
Traktografi görüntüleme tekniğinin üç boyutlu olarak kullanılmasıyla birlikte beyindeki durum incelenir ve burada meydana gelen hasar tespit edilerek, çok kısa sürede gerekli olan tedavi yöntemleri uygulanmış olur.
Beynin hasar görmesiyle birlikte tümör rahatsızlığı oluşumu da meydana gelebilir. Tümörler gözle görülemeyecek hastalıklar olduğu için genellikle emar cihazı ile bu sorun tespit edilebiliyor. Tedavi sırasında lif demetlerine zarar vermeden gerekli olan işlemler yapılır.
Bu yüzden beyin ile ilgili sorunlarla karşılaşılması durumunda kesinlikle hastaneye başvurmalıdır. Hastanelerin kendilerine göre belirlemiş oldukları fiyat listesi olduğu için bu konu hakkında kesin bir bilgiye rastlama durumu yoktur.
Bunun için emar çekimi yapılacak yerlerle iletişime geçip, fiyat bilgisi alınabilir. Mr tensör ve traktografi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.