Western Blot Testi

Western Blot Testi

Western blot testi hastadan alınan numune içerisinde protein varlığını saptamaya ve miktarını ölçmeye yarayan bir test türüdür. HIV virüsünü tespit etmek amacıyla birtakım taramalar yapılır. Virüsün vücuttaki varlığı tespit edildikten sonra virüse özgü proteinin vücutta olup olmadığına bakılır.

HIV virüsünün pozitif olması halinde daha doğru bilgilere ulaşmak amacıyla yapılan testlerden biri de Western Blot testidir. Test güvenirliği ile %100 doğruluğu sonuçlar ortaya çıkarır. Fakat bunun için virüsün vücuda girmesinin üzerinden belli bir zaman diliminin geçmiş olması gerekir. Dolayısıyla 3-4 hafta bekleyip ardından western blot testi uygulamak doğru olacaktır. HIV virüsünü doğrulama amacıyla kullanılan Western testi ilk tercih edilen tarama testi değildir. Sadece HIV virüsüne özgü protein yapısını ve bu proteinlerin yoğunluğunu ölçen bir test çeşididir.

Sağlık alanında yaşanan teknolojik gelişmeler beraberinde yüksek donanıma sahip laboratuarların kurulmasını ve buralarda teknolojik cihazların kullanılmasını sağlamıştır. Günümüzde en küçük gözle görülmeyen virüs ve bakterileri bile tespit etmek amacıyla çeşitli test yöntemleri bulunur. Bu nedenle herhangi bir hastalığa teslim olmadan önce erken dönemde tanılama testleri sayesinde insanlar daha sağlıklı bir yaşam sürerler.

Western Blot Testi İle Hangi Hastalıklar Belirlenir?

Blot Testi cinsel yolla bulaşan hastalıkları tespit etmek ve bulaşan virüsün miktarını ölçmeye yarayan bir test çeşididir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen hiv virüsü vücudun savunma mekanizması için etkili role sahip olan beyaz kan hücreleri içerisine yerleşir. Bu kan hücreleri içerisinde çoğalan virüs bağışıklık sistemi üzerinde tahribat oluşturmaya başlar. Tahribat neticesinde vücut birçok hastalığa ve enfeksiyona karşı savunmasız hale gelir. Bu durum HIV virüsünün geldiği son aşama olan AIDS hastalığına neden olur. Dolayısıyla virüsün vücuda girdiği andan itibaren yani herhangi bir şüpheli temas sonrası zaman kaybetmeden erken dönem testlerinden uygulamak gerekir. Virüs ve bakterilere özgü protein yapısına bakmak amacıyla da blot testi uygulanır.

HIV insan bağışıklık yetmezliği virüsü olarak bilinir. Bu virüs korunmasız cinsel temas ve kan yolu ile hızlıca bulaşır. Fakat vücuda girdiği andan itibaren belirti vermediği için vücutta tahribata yol açar. Virüsün erken dönem belirtileri ve ileri düzey belirtileri bulunur. Bu nedenle HIV virüsü ile ilgili herhangi bir şüphe ve kaygı duyulduğu andan itibaren zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurmak ve gerekli tüm testleri yaptırmak gerekir. Özellikle erken dönem tanılama testleri sayesinde vücut virüse girdiği 10. günden itibaren tespit edilebilir.

Hem virüsün varlığı tespit edilirken hem de kullanılan geliştirilmiş testler sayesinde virüse özgü proteinler tespit edilir. Bu testlerden biri olan Western blot testiyle hiv virüsü içeriğindeki protein varlığını ortaya çıkarır. Proteinin belirlenmesi ile birlikte virüsün vücuttaki varlığı kanıtlanır. HIV testere hastadan alınan kan örnekleri üzerinden yapılır. Bu konuda güvenilir ve hassas sonuçların ortaya çıktığı  laboratuvarlar kullanılır ve deneyimli sağlık çalışanları taramaları gerçekleştirir. Yapılan testler sayesinde vücuttaki Antijen oranı ve antijene karşı vücudun oluşturmuş olduğu antikor oranları da ölçülür. Ayrıca kullanılan geliştirilmiş testler sayesinde HIV virüsünün genetik yapısı da ortaya çıkar.

Western Blot Testi Neden Yapılır?

Blot Testi bundan numune üzerinden protein analizi yapmaya yardımcı olan bir biyoloji tekniğidir. Bu nedenle özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların genetik yapısını belirlemek amacıyla kullanılır. Bu hastalıklardan biri olan ve tüm dünyayı etkisi altına alan HIV virüsü aynı şekilde ülkemizde de yaygın bir şekilde görülür. Önlem alınmadığı takdirde kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceği gibi ölümcül sonuçlar da doğurabilir. Bu nedenle HIV virüsünü tespit etmek amacıyla farklı özelliklere sahip test ürünleri tercih edilir. Bu testlerden biri olan Western blot testiyle virüsün içeriğindeki protein varlığını, büyüklüğünü ve yoğunluğunu detaylı bir şekilde araştırır. Testin pozitif olması halinde hastanın %100 taşıyıcı olduğu anlaşılır.

HIV virüsünün son aşaması AIDS hastalığıdır. AIDS yüzünden her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Hastalık ilk dönemlerde ateş, ara ara ishal, vücut yorgunluğu, eklem ağrısı, ağızda beyaz lekeler gibi belirtiler vererek baş gösterir. Bu belirtilere dikkat edilmediği takdirde vücuttaki virüs yoğunluğu giderek artar ve bağışıklık sistemi çöker. Bağışıklık sisteminin çökmesi ile birlikte vücut virüs ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır. Tüm bu etkenler beraberinde virüsü özgü ileri düzey belirtiler olarak karşımıza çıkar.

Enfekte olmuş kişide yüksek ateş, sık sık ishal olma, vücut ağrılarında artış ve beraberinde nörolojik problemlerin de baş göstermesi, vücutta oluşan lekelerin koyu renge dönüşmesi şeklinde belirtiler baş gösterir. Bu nedenle enfekte olmuş kişileri zaman kaybetmeden şüpheli bir temasın hemen ardından test yaptırması ve virüsle ilgili geliştirilen ilaçları kullanması gerekir. Virüsün vücuttan atılmasını sağlayan ilaçlar sayesinde kişi kısa sürede kendini toparlayarak sağlığına kavuşur.

Western Blot Testi Kimlere Uygulanır?

Blot testi şüpheli bir temas ya da kan yoluyla bulaşan virüs ve bakterilerin protein yapısını tespit etmek amacıyla kullanılır. Bu nedenle böyle bir temasta bulunan kişiye ya da kişilere blot testi uygulanır. Bu doğrultuda korunmasız cinsel ilişkiye giren ve çok eşli bir yaşam süren bay ve bayanlara bu tür testler uygulanarak vücutta bulunan virüs ve bakterilerin protein yapısı ve yoğunluğu detaylı bir şekilde ölçülür.

Ülkemizde en yaygın görülen hastalıklardan biri de HIV virüsüdür. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen bu virüs vücutta bulunan beyaz kan hücreleri içerisine yerleşir ve buradan çoğalmaya başlar.

Vücuda giren HIV virüsünün genetik yapısını ve içeriğindeki proteini belirlemek amacıyla test yapılır. Bu test enfekte olmuş ve olma ihtimali bulunan kişilere uygulanır.

Western Blot Testi Kaç Günde Çıkar?

Gözle görülmeyen küçük mikroorganizmaların vücuttaki varlığını tespit etmek amacıyla çeşitli tarama testleri yapılır. Bu tarama testlerinin başında gelen ve %100 güvenilir sonuçlar ortaya çıkaran Western blot testini aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar. Testin yapılması için şüpheli temasın üzerinden 3-4 hafta geçmesi gerekir. Dolayısıyla 3-4 hafta sonra yapılan testler son derece güvenilirdir. Testin pozitif olması halinde hastanın virüsle enfekte olduğu anlaşılır. Bu doğrultuda virüsün vücuttaki yoğunluğu ölçülür ve hastaya zaman kaybetmeden ilaç tedavisi uygulanır.

Western Blot Testi Fiyatları 2024

HIV testleri kişilerden alınan kan örnekleri üzerinden yapılır. Alınan numune özel cihazlarla taratılır ve içeriğindeki antijenler, antikorlar ve virüsün protein içeriği tespit edilir.

Her testin kendine özgü yüksek duyarlılığı ve güvenirliği bulunur. Bu nedenle virüsle enfekte olmuş kişi virüsün ne zaman ve nasıl bulaştığını bilmelidir. Çünkü virüs vücutta ilerler ve hemen anlaşılmaz.

Bu nedenle şüpheli temas üzerinden en az 10 gün geçmesi gerekir. Çünkü istenilen sonuçlar 10.  günden sonra elde edilir. Kişiye uygun testleri kullanmak için uzman doktor da isteği gereklidir. Bu testler içerisinde sıklıkla tercih edilen Western blot testi fiyatları özel kliniklere göre değişkenlik gösterir. Western Blot Testi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.