Aids testi, vücuda giren hiv virüsünün saptamak ve tanı koyabilmek için yapılan bir testtir. Aids hastalığına neden olan hiv virüsü, vücuda girdiği anda belirti göstermeyerek sinsice vücutta çoğalıp ilerleyebilir.
Temas yoluyla bulaşıcı olan bu hastalık, özellikle cinsel yolla başta olmak üzere kan yolu gibi farklı şekillerde de bulaşabilir. Halsizlik, geçmeyen yorgunluk, yüksek ateş gibi belirtiler görüldüğü takdirde eğer bireyin de şüpheleri var ise bu durumda aids testi yapılarak kişinin kanında HIV virüsü olup olmadığına bakılır.
HIV virüsünün vücuda girmesiyle oluşan Aids hastalığı; Aids testi ile saptanabilir bir hastalıktır. Testin yapılışı kolay ve pratiktir. Kan ya da oral sıvı ile yapılır. HIV virüsü testi genellikle kan örneği alınarak yapılan bir testtir.
Bireysen alınan kan örneği laboratuar ortamında incelenir. Nükleik asit testi olarak yapılan bu test, bireyin kanında HIV virüsünün olup olmadığını ve şayet varsa hastalığın evresine dair bilgileri sunar.
HIV virüsü, temas yoluyla kolay bir şekilde bulaşabilen ve hemen belirti vermeyerek vücutta gizlice çoğalan bir virüstür. Vücudun bağışıklığını çökerten ve hastalıklara davetiye çıkaran HIV virüsü, Aids testi ile tanısı koyulabilen hastalıktır.
Eğer bir birey HIV virüsü kaptığını ve Aids hastası olduğunu düşünüyor ise şüpheli gördüğü temastan en erken 21 gün sonra test yapılır. Virüsün vücuda girdikten sonra antikor üretmesi ve bu durumun kan değerlerinde çıkması en erken 3 hafta yani 21 gün sürer. Bu nedenle de şüpheli günün üzerinden 21 gün geçtiğinde bireye test yapılır.
Aids, kazanılmış bağışıklık yetersizliği sendromu olarak bilinen Aids hastalığı, virüsten kaynaklanan biri bağışıklık hastalığıdır.
Hiv virüsü, hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını ve dolayısıyla da bağışıklık sistemini çökertir. Bu durum sonucunda da enfeksiyon hastalıkları ve kanser gibi ölümcül hastalıklara davetiye çıkarır.
Aids hastalığında erken teşhis hayati önem taşır. Aids testi yapılarak erken evrede teşhis edildiğinde tedavi süreci erken planlanır ve en önemlisi de diğer sağlıklı insanlara bulaşması engellenir. Bu nedenle de düzenli test yaptırmak, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi edinmek önemlidir.
Aids hastalığı, birçok belirtiye sahip olmakla birlikte aynı zamanda yıllarca vücuda girdiği halde belirti vermeyen bir virüs hastalığıdır. HIV virüsünün vücuda giriş şekline göre hastalığın belirtileri de farklılık gösterebilir. Vücuda girdiği anda üremeye başlayan HIV virüsü, belirli bir seviyeye geldikten sonra belirti vermeye başlar.
Yorgunluk, halsizlik, ishal, sık sık hasta olmak gibi durumlar Aids hastalığının en sık görülen belirtilerinin başında gelir. Bu belirtiler olduğunda hem erken teşhis hem de diğer insanların sağlığını korumak adına Aids testi yaptırmak hayati önem taşır.
HIV virüsü taşıyan yani Aids hastası olan kişilerin sıvıları, sağlıklı kişilere temas ettiğinde hastalık bulaşmış olur. Aids hastalığı sağlıklı kişilere üç farklı şekilde bulaşır. Bulaş riskinin yüksek olduğu yollardan birisi cinselliktir. Korunmasız cinsel ilişkilerde Aids hastalığı kadından erkeğe ya da erkekten kadına kolay şekilde bulaşabilir.
Kan yoluyla da bulaşabilen Aids hastalığı, sağlıklı insanların hasta insanların kanına temas etmesi sonucunda bulaşma özelliğine sahiptir. Eğer bir anne HIV virüsüne yakalanmış ise gebelik döneminde ya da emzirme döneminde bebeğine HIV virüsünü kolaylıkla bulaştırabilir.
Aids hastalığının tanısı sadece kanda antikorları ve virüsün parçası olan antijenleri görüntüleyen Aids testi ile konulabilir. Birey HIV virüsü kaptıktan sonra 3 ila 8 hafta arasında kandaki antikor sayısı hızla yükselir. Tanı sırasında yapılan ilk test ELISA testidir. Bu teste virüs gözlemlenmezse sonuç negatif olur.
Ancak sonuç pozitif çıkar ise tekrar başka bir test yapılır ve sonuç teyit edildiğinde Aids hastalığının tanısı konulur. Bu aşamada testlerin yapılması ve doğru değerlendirilmesi son derece önemlidir.
Aids hastalığının tedavi sürecinde öncelikle güçlü ve faydalı bağışıklık sistemi hücrelerinin azalmasını ve ölmesini önlemektir. Bu hastalığa dair üç farklı ilaç tedavisi vardır.
Virüsün vücutta gösterdiği direnç düzeyine göre tedavi süreci planlanır ve hangi tedavi yönteminin kullanılacağına karar verilir. Bu tedavi sürecinde hasta doktorun tüm direktiflerine uyum sağlayarak tedavi sürecine sadık kalır ise kısa sürede virüs kontrol altına alınarak çoğalması engellenebilir.
Ev ortamında test kitleri ile Aids testi yapmak mümkündür. Ancak Türkiye’de henüz evlerde bu etsin yapılması yaygınlaşmış bir uygulama değildir. Yurtdışında onaylanmış ev test kitleri olsa da bu testlerin güvenilirliği henüz kesin olarak test edilmemiştir.
Aids hastalığından korunmanın bir yolu da bilinçli olmaktır. Bulaş özelliği son derece yüksek olan HIV virüsü, cinsel yolla ya da kan gibi temas yollarıyla hızlı şekilde bulaşır. Evlenmeden önce bireylerin şüpheleri var ise önlem amaçlı Aids testi yaptırabilir. Ancak bu testi yaptırmak zorunlu değildir.
Test yaptırmak için seçilen Aids testi doğrultusunda fiyatları farklılık gösterebilir. Güvenli ve profesyonel hastane, klinik ya da laboratuvarlarda yapılması gereken AİDS testinin fiyatları yapıldığı sağlık merkezine göre de değişebilir. Aids testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz