Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisi

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisi

Evcil Hayvan Alerjisi, evde beslediğimiz hayvan dostlarımıza karşı vücudumuzun immün reaksiyon göstermesine denir. Hayvanın salyası, derisi ve tüylerinden kaynaklı sorunlar oluşabilir. Evcil hayvan sayısı artıkça reaksiyon artar.

Semptomların şiddeti de artar. Bu nedenle evde beslenen hayvan sayısı mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Var olan şikayetlerin artmasının sebebi de hayvan sayısının artmasıdır.

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisi Kimlerde Görülür?

Kişinin cinsiyeti ve yaşı fark etmeden herkeste görülebilir. En sık karşılaşılan ve risk faktörü yüksek olan kişileri sıralarsak;

  • Evcil hayvanlar ile sürekli temas halinde olan. Sarılan, oynayan ve öpen kişiler
  • Hayvanların iç mekanlara özellikle yatak odası ve havalandırılmaya odalara erişimine izin veren kişilerde
  • Ailesinde farklı alerji öyküsü olan kişiler ve hayvan alerjisi olan kişiler
  • Farklı hayvanlara ve bitkilere alerjisi olan kişiler risk altındadır.

Risk grubunda olan kişilerde kesin alerji gelişeceği anlamına gelmez. Bu kişiler daha dikkatli olmalıdırlar. Hayvanlar ile aralarına mesafe koyarak, ev temizliğine dikkat ederek ve yeterli havalandırmayı sağlayarak hayvan dostları ile birlikte olmaya alışabilirler. Evcil hayvan alerjisi sonradan da gelişebilir. İşinin genetiğinde alerjenler var ise bir süre sonra vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığında tepki verir.

Genetik faktörler hastalıkların gelişmesinde en önemli etkendir. Genetik kodlarda bulunan dizilimler yıllar sonra kendin gösterebilir. Hayatın belirli bir dönemine kadar rahatsızlığı olan kişilerde farklı hastalıklar gelişebilir.

Bu nedenle ailesinde ve yakın akrabalarında alerji bulunan kişilerde de görülme ihtimali çok yüksektir. Evcil hayvan alerjisi de genetik kodlar ile sonraki nesillere aktarılan sağlık sorunudur.

Yaşın ilerlemesi, hamilelik, kanser tedavisi ve besin alerjisi durumlarında insanların bağışıklık sistemi zayıflar. Daha önce hiç alerjik reaksiyon göstermeyen kişiler bu sorunları yaşadıktan sonra alerjik semptom gösterebilirler.

Akciğer rahatsızlığı olan kişilerde alerjenler direkt olarak bu organa saldırırlar. Nefes alıp verme durumunda yetersizlik oluşur. Yeterli oksijen alamayan organlar sürekli yorgundur ve işlevlerini yerine getiremezler.

Hangi Hayvan Alerjiye Neden Olabilir?

Kedi, köpek, at, tavşan ve diğer tüylü hayvanlar en sık alerjiye neden olabilen hayvanlardır. Bu hayvanlar ile birebir temas etmeden de alerjik reaksiyon görülebilir. Evde genellikle kedi, köpek ve tavşan beslendiği için daha sık bu hayvanların alerjenleri ile karşılaşır.

Evinde hayvan besleyen arkadaşlar ile görüşme sonucunda alerjik şikayetler meydana gelebilir. Bu nedenle alerjinin olunduğu hayvan ile direkt temas edilmesine gerek yoktur.

Hayvanların ırkına göre de alerjen etkisi değişiklik gösterir. Bazı köpek ırkları diğerlerinden daha fazla alerji yapma özelliğine sahiptir. Hamsterlar, kobaylar genellikle ev tekstil ürünlerinin üzerinde yaşarlar.

Bu nedenle bu hayvanların temasından uzak durulmalıdır. Ev tekstil ürünleri yıkanırken en az 60 derecelik programlar tercih edilmelidir. Yıkama işleminin hemen arkasından mutlaka kurutma işlemi de uygulanmalıdır. Kurutma uygulanmadığı zaman hayvanın tüyü tekstil ürünlerinin içerisinde kalır ve alerjenlerin bulaş riski artar.

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisinde Tanı

Alerji tanısı koyak için fiziki muayene, klinik takibi, cilt testi ve kan testine gerek duyulur. İlk önce hastanın şikayetleri ve kliniği değerlendirilir. Bu sırada aile öyküsü ve geçmiş hastalık öyküsü alınır.

Klinik şikayetler farklı hastalıkların semptomlarına benzediği için hemen karar verilmez. Cilt testi daha kesin sonuçlar vereceğim için genellikle alerji uzmanları evcil hayvan alerjisi tanısını koymak için bu testi tercih eder.

Deri prick testinde alerjen madde çok az enjekte edilir. İşlem için kullanılan enjektörler mikro uçlara sahip olduğu için herhangi bir acı hissedilmez.

Kimyasal madde enjeksiyonundan sonra 20 dakika içerisinde deride bir kızarma ya da kabarma olursa alerji tanısı konur. Hastanın farklı hayvanlara karşı alerjisinin olması test sonuçlarının yanıltılmasına neden olabilir. Ancak çapraz alerji reaksiyonu yaşanması kaçınılmaz bir durumdur.

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisinde Belirtiler ve Tedavi

Evcil hayvan ile direkt ve dolaylı yoldan temas ettikten yaklaşık 15 dakika sonra belirtiler kendini göstermeye başlar. En sık karşılaşılan belirtiler, kaşıntı, burun akıntısı, gözlerde sulanma, ağız ve boğaz bölgesinde kaşınma, kurdeşene benzeyen deri döküntülerinin oluşması, göğüs bölgesinde ağrı, nefes almada zorluk yaşama ve hırıltılı nefes gibi artan astım şikayetleridir.

Toz, polen ve küf mantarı alerjisi belirtileri evcil hayvan alerjisi belirtileri ile benzer. Mevsim şartlarına göre grip ve soğuk algınlığı ile de bu belirtiler karıştırılabilir. Bu nedenle şikayetlerin doktor tarafından takip edilmesi ve uygun tedavi tekniğinin düzenlenmesi gerekir.

Alerji tedavisi sabit bir tedavi tekniği değildir. Şiddetine göre semptomlara yönelik ya da alerjeni yok etmeye yönelik bir tedavi planlanır.

Hayvanların bakımına dikkat edildiği zaman alerjen geliştirme riskleri azalır. Hayvanlar yıkanırken veterinerin tavsiye ettiği uygun şampuanlar kullanılmalıdır. Tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Veterinerlerin tavsiye ettiği şekilde aşıları eksiksiz uygulanmalıdır.

Salyası artan hayvanların veteriner kontrolünün yapılması gerekir. Hayvanlarda farklı durumlar sonucunda salya akması normaldir. Ancak bazı durumlarda salyaların yoğunluğu artar. Böyle durumlar fark edildiğinde hemen uzmana götürülmeli ve gerekli tedavi düzenlenmelidir.

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisi Tedavisi Aşağıdaki Şekilde Yapılabilir

Evcil hayvan alerjisi tedavisi immünoterapi, solunum desteği ve antihistaminik ilaç tedavisi olmak üzere üç farklı şekilde uygulanabilir. İmmünoterapi son yıllarda çok sık başvurulan ve kesin tedavi sağlayan bir yöntemdir. Alerjen madde kişinin cildine verilir ve cildin bu maddeye karşı duyarsızlaşması beklenir. Çapraz reaksiyonlarında büyük oranda azalmasına yardımcı olur.

Semptomatik tedavi tekniğinde ise dekonjestanların kullanımı ve steroid içerikli spreyler düzenlenir. Bu ilaçların kullanımı kısa süreli hastanın rahatlatılmasına ve günü geçirmesine büyük oranda yardımcı olur.

Alerjinin en kötü etkisi anafilaktik şoktur. Böyle durumlarda epinefrin ve adrenalin uygulanır. Vücudun tolerans süresini uzatmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmak için alerji aşısı tekniği kullanılır. Evcil hayvan alerjisi doğru tedavi tekniği ile baş edilebilir bir durumdur.

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisinden Korunma Yöntemleri

Mümkün olduğu kadar hayvanlardan uzak durmak, evde bulunan hayvanların diğer yaşam alanlarda erişimini sınırlandırmak, yatak odası gibi odaların içine girmesini engellemek ve bu alanların düzenli havalandırılmasını sağlamak, hayvanları öpmekten ve sarılmaktan kaçınmak, hayvanın cildiniz ile direkt temas etmesini, yalamasını ve dokunmasını engellemek, temas sonrasında elleri ve temas bölgelerini hemen su ve sabunla yıkamak, hayvana elledikten sonra elleri hemen yıkamak ve hayvanlara hafta en az 1 defa banyo yaptırmaktır.

Sıraladığımız bu kriterlere dikkat ettiğiniz sürece evcil hayvan alerjisi ile başebilirsiniz. Hamilelerde yapılan diyetler ve bebeklerin emzirilmesi alerjenlere karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlar.

Anne sütü bağışıklık sisteminin temellerin atılmasında ve vücudun kendini korumasında büyük bir rol oynar. Kesintisiz 12 ay emzirilen bebeklerin daha sağlam bir bünyeye sahip oldukları tespit edilmiştir. Özellikle alerjenler ile daha kolay baş ettikleri görülmüştür.

Evcil Hayvan (Kobay) Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024

Evcil hayvan alerjisi tedavi fiyatları uygulanan işlemlere göre değişiklik gösterir. Hastanede yatış süresi ve yapılan tedavinin içeriği fiyat değişikliğine neden olduğu için önemlidir. Doktorun bu alandaki başarısı ve tanınmışlık seviyesi de fiyatları etkileyen diğer kriterlerdir. Evcil hayvan (kobay) alerjisi tedavi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.