Ev Tozu Akarı Alerjisi

Ev Tozu Akarı Alerjisi

Ev Tozu Akarı Alerjisi, gözümüzle göremediğimiz böcek ailesinden olan mitelerin neden olduğu alerji türüne denir. Ev tozu akarları vücudumuzdan dökülen deri döküntüleri ile beslenirler. Bu nedenle insanların uzun süre vakit geçirdikleri alanlarda yaşarlar.

Gözle göremediğimiz için varlıklarını her zaman unuturuz. Ancak bu akarlar belirli bir süre sonunda insanlarda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olur.

Bu canlıların dışkıları alerjen maddeler taşırlar. Dışkıları ile temas edilmesi halinde vücutta histamin salınımı başlar ve vücut tepki verir. Bu tepkilere erken dönemde müdahale edilmezse günlük hayatı olumsuz bir hale getirir. Kişi iş yaşamında da istediği çalışma performansını gösteremez. Ev tozu akarı alerjisi tedavi gerektiren ciddi bir reaksiyondur.

Rutubet, mite, deterjanlar, kullanılan ev tekstil ürünleri, deterjanlar, havalandırma sistemi ve yer döşemeleri ev alerjisini artıran ve tetikleyen etkenlerdir. Bu nedenle bu etkenlerin dikkate alınması ve kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Deterjanlar temizlik yaparken olmazsa olmaz ürünlerdir.

Ancak yeterli ve doğru miktarlarda kullanılması gerekir. Özellikle toz formunda olan deterjanların arındırılması ve temizlenmesi çok zordur. Bu nedenle bu ürünlerin kullanılması genellikle tavsiye edilmez.

Ev Tozu Akarları (Mite) Nedir?

Boyutları 0.2-0,3 milimetre boyutlarında olan ve insan gözü ile görülemeyen organizmalara mite denir. Gözleri görmeyen canlılardır. Çok farklı türleri vardır. En sık karşılaşılan türleri ise farinea olarak bilinen türdür.

8 adet kancaları vardır ve hareket için bu kancaları kullanılırlar. Bu canlılar ile mücadele etmek oldukça zordur. Çok hızlı üre sistemlerine sahiptirler ve çok çabuk yayılırlar. Alerjiye neden olan ve olmayan türleri vardır.

Ev Tozu Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?

Alerjisi olan kişiler her zaman daha dikkatli ve titiz olmalıdır. Bu canlıların dışkıları ile temas halinde olup ev tozu alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar;

  • Ev ve iş yerlerinde toz tutmayacak özellikte bulunan eşyalar kullanılmalıdır.
  • Mümkün olduğu kadar az ve toz tutmayan eşyalar tercih edilmelidir.
  • Yer döşemeleri mümkün olduğunca laminanttan yapılmalıdır.
  • Odaların boydan boya halı kaplanması sakıncalıdır. Böyle dekore edilen evler hemen değiştirilmelidir.

Alerji ile yaşamak biraz zor bir durumdur. Her zaman dikkatli olmak ve özen göstermek gerekir. Alerjik bünyeler diğer insanlara oranal daha düşük bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Ev ve iş yerlerinde kullanılan eşyalar özenle seçilmeli ve dikkatli kullanılmalıdır.

Ev Tozu Akarları En Çok Nerede Yaşarlar?

Miteler insanların yoğun olduğu ve özellikle dinlendikleri alanları tercih ederler. Bu canlıların en sık görüldüğü alanlar, yatak odaları, yatak içleri, oturma odalarında bulunan koltukların yüzeyleri, sinema salonları, yorgan ve yastık gibi ürünlerin muhafaza edildiği dolaplar, tüylü çocuk oyuncakları ve vakit geçirilen diğer alanlardır.

Bu alanların düzenli temizlenmesi ve havalandırılması büyük önem taşır. Özellikle uzun süre aynı nevresim takımlarının kullanılması ve koltuk temizliğinin yeterli yapılmaması üremelerinin artmasına neden olur.

Ev ve iş yeri ortamı bu canlıların büyük besi alanları olduğu için bu alanların dışına çıkmazlar. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu alışveriş merkezlerinde yapılan çalışmalarda bu canlılara rastlanmıştır. Doğru temizlik ürünlerinin kullanılması ve detaylı temizlik yapılması ev tozu alerjisi için gerekli bir adımdır.

Ev Tozu Akarlarına Karşı Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Ev toz akarlarına karşı önlem alınması her zaman yeterli değildir. Önemli olan bu önlemlerin devamlılığının getirilmesidir. Bu canlılar yoğun bir üreme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle devamlılık gereklidir. Oda temizliği haftada 2 defa hepa filtreli elektrik süpürgesi kullanılarak uygulanmalıdır.

Odaların zemini en az 2 defa nemli bez ile düzenli silinmelidir. Odalar her gün en az 30 dakika boyunca havalandırılmalıdır. Evde mümkün olduğu kadar az halı kullanılmalıdır. Alerjisi olan kişilerin temizlik yapılırken oda içerisinde bulunması ve en az 1 saat bu alana girmesi yasaktır.

Evin içerisinde sigara içilmemelidir. Temizlik sırasında oda spreyi, por çöz ve naftalin gibi kokulu maddeler kullanılmamalıdır. Toz deterjanlar yerine sıvı deterjanlar kullanılır.

Ev tozu alerjisi günün her saatinde görülebilen alerji türleridir. Bu nedenle en önemli kriter detaylı bir havalandırma işleminin yapılmasıdır. Yorgan ve nevresimlerde kullanılan ürünlerin malzeme kalitesi çok önemlidir. Bu ürünler mitelerin üremesini destekleyen ürünler olabilir.

Bu nedenle ürün tercihi yaparken dikkatli olunmalıdır. Battaniye kullanım alerjik reaksiyonları tetikler. Bu nedenle battaniye yerine elyaf içerikli yorganlar alınmalıdır. Yorganların üzerine kesinlikle nevresim geçirilmelidir. Yatak çarşafları ve yatak örtüleri sık sık silkelenmelidir.

Yastıklar ve çarşaflar en fazla 1 hafta kullanılmalıdır. Bu sürenin sonunda çıkartılarak temizlenmeli ve ütülenmelidir. Yıkma sırasında en az 60 derecelik programlar tercih edilmelidir. Rutubetli ortamlar mitelerin yaşam alanlarını artırır.

Bu nedenle özellikle yatak odasında rutubet olması bu canlıların çoğalmasına neden olur. Rutubet sorunu olan odalarda gerekli tadilat yapılmalıdır. Saksılı bitkiler havada bulunan küf oranını artırır. Özellikle gece yatılan odalarda saksılı bitkilerin bulunması yanlıştır.

Ev Tozu Akarı Alerjisi İle Nasıl Başa Çıkılır?

Ev tozu alerjisi ile başa çıkmak için uygulanması gereken bazı adımlar vardır. Düzenli temizlik yapılması, ev tekstil ürünlerinin kaliteli ve antialerjik olanlarının kullanılması, güçlü bir havalandırma sisteminin oluşturulması ve sigara gibi zararlı ürünlerin ev ortamında kullanılmamasıdır.

Havalandırma işlemi genellikle ülkemizde çok basite indirilen ve önemsenmeyen bir durumdur. Soğuk hava koşullarının etkili olması ve genellikle yağış görülmesi nedeni ile havalandırmaya pek ihtiyaç duyulmaz.

Alerjik reaksiyonlar genellikle havasız ve sıcak ortamlarda artış gösterir. Ev için kullanılan süpürgeler uygun filtreli olanlardan seçilmelidir. Her mevsim yeterli ve etkili bir havalandırma işlemi uygulanmalıdır. Sıraladığımız bu kriterlere dikkat ederek ev tozu alerjisi ile başa çıkabilirsiniz. Bu alerji türü özellikle çocukluk döneminde tehlikelidir.

Çocuğun beden ve beyin gelişimini direkt olarak etkilediği için hafife alınmamalıdır. Ev tozu akarı miskobik canlılardır.  Havalandırma sistemlerine karşı herhangi bir savunmaları bulunmaz. Bu nedenle bu canlılar ile başa çıkmanın en kolay yolu doğu havalandırma sistemlerinin kullanılmasıdır.

Ev Tozu Akarı Alerjisi Belirtilerini Nasıl Azaltabiliriz?

Alerjik rinit belirtilerini gösterir. Ancak ilerleyen vakalarda bu belirtiler artar. Ev tozu alerjisi belirtileri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda geçmeyen kaşıntı, gözlerde şişlik ve kaşınma, sık ve kesilmeyen hapşuruk, öksürük ve yeterli nefes alamamalıdır.

Özellikle gece uyku sırasında başlayan kuru öksürük hayatı olumsuz etkiler. Hem uykusuzluk hem de boğaz ağrısına neden olabilir. Bu nedenle bu belirtiler hemen tedavi edilmeli ve hasta rahatlatılmalıdır.

Evde kullanılan süpürge hepa filtreli değil ise kullanılan normal süpürgenin filtresine nemli bir bez takılabilir. Kullanılan yastık ve yorganların içerikleri sentetik ürünler ile doldurulmalıdır. Yün ve pamuk gibi malzemeler akarları artırabilir. Yıkanan çamaşırlar kurutulurken yerden yüksekte kurutulmalıdır.

Ev tozu akarına karşı üretilmiş ev tekstil ürünlerini tercih etmeye özen göstermelisiniz. Sık ve daha uzun süreli zaman geçirdiğiniz alanlarda mümkün olduğunca halı bulundurmamalısınız. Halı yerine sıcak su ile kolayca yıkanabilen kilimler tercih edilmelidir. Ev tozu alerjisi belirtilerini bu kriterler dikkat ederek azaltabilirsiniz.

Ev Tozu Akarı Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024

Ev Tozu Akarı Alerjisi Tedavi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.