Kalsiyum Testi

Kalsiyum Testi Nedir?

Kalsiyum testi, kanın içindeki kalsiyum miktarının düzeyini öğrenebilmek ve bunun normal olup, olmadığı hakkında bilgiye sahip olmak için uygulanmaktadır. Vücudumuzun en önemli minerallerinden biri kalsiyumdur.

İskelet fonksiyonunun yapısını destekleyebilmek için kemiklere ve dişlere depolanmayı sağlar. Vücudumuzda yer alan diğer kalsiyum miktarı ise kan damarlarının kasılması ve gevşemesi, kas kasılması sinir sistemi aracılığıyla mesaj göndermeye yarar.

Vücutta kalsiyum eksikliğinin görülmesi durumunda pek çok sorunu beraberinde getiren olaylar biri haline gelir. Kalsiyum eksikliği her yaş aralığında görülebilen bir sorundur.

Bunun için mutlaka günlük kalsiyum miktarının karşılaşmış olması gerekir. Aksi durumlarda kişinin kalsiyum testi, yaptırarak; bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olması gerekir.

Kalsiyum Testi Nasıl Yapılır?

Ortaya çıkan belirtiler sonucunda kalsiyum testi, yapılması gerekir. Bunun için kişiler mutlaka tıbbi tedavi almış olması gerekir. Uzman hekimler bazı durumlardaki kandaki kalsiyum miktarını öğrenebilmek ve değerlendirebilmek için test isteyebilirler.

Yapılan test sonucunda bazı değerler yaş aralığına uygun olacak şekilde değerlendirmeye alınır. Testin gerçekleşebilmesi için ön kolun damarından alınan kan numunesi sonucunda laboratuvar ortamına gönderilir.

Burada gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda sonuçlar rapor edilerek, uzman hekim tarafından değerlendirmeye alınmış olur. Yapılan kalsiyum testi, bazı durumlarda idrar numunesi ile de gerçekleştirilebilir.

Kalsiyum Testi Neden İstenir?

İnsan vücudunda çok fazla bulunan bol mineralli olan kalsiyum, eksikliği durumunda ciddi sorunları beraberinde getirir. Kalsiyum eksikliği kızlarda ve erkeklerde görülebilen bir durumdur.

Özellikle ergenlik çağında olan bireylerde, 50 yaş ve üzeri olan kadınlarda, 70 yaş üzeri erkeklerde görülebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmadığı durumlarda yüksek risk altında olduklarının habercisidir.

Menopoz dönemindeki kadınlarda, vegan olanlarda, sün intoleransı olan kişilerde kalsiyum eksikliğinin görülme olasılığı daha yüksektir. Kalsiyum eksik olduğu durumlarda kişilerin farklı semptomlarla karşı karşıya gelmeleri mümkündür.

Bu durum karşısında kişinin böbrek bozukluklarını, kullanmış olduğu spesifik ilaçların yan etkileri, paratiroid bezlerindeki sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Böyle durumlarda mutlaka kişinin kalsiyum testi, yaptırmış olması gerekir. Uzman hekim isteği üzerine bu işlem gerçekleştirilmiş olur.

Kalsiyum Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Gerçekleştirilecek olan kalsiyum testi, için mutlaka hastanın önceden bir şeyler yiyip, içmemiş olması gerekir. Aksi durumlarda sonuçların farklı şekillerde değerlendirilmesi gerçekleştirilmiş olur.

Bu durum karşısında doğru tanı ve tedavinin konulması mümkün olmayabilir. Hasta bu sebepten dolayı yaklaşık olarak 8-10 saat öncesinde bir şeyler yiyip, içmemiş olması gerekir.

İhtiyaç halinde 1 bardaktan az su içilebilir. Bununla birlikte sabahları uyandığında ilk idrarını yapmış olması gerekir. Sonrasında istenen örnek için idrar tahlillerinin de gerçekleşme durumu vardır. Kişinin testten önce sigara içmemiş olması da büyük değişkenlik gösterir. İçilen sigara sonrasında sonuçların etkilenme durumu yüksektir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri

Vücutta görülen kalsiyum eksikliği hipokalsemi olarak da bilinir. Kanda meydana gelen kalsiyum eksikliğinin kişilerde farklı semptomlar oluşturacak şekilde görülmesidir. Kalsiyumun dengeli olması durumunda bağırsakların ve böbreklerin korunmasında büyük rol oynar.

Yapılan kalsiyum testi, sonucunda eğer ki kalsiyumun seviyesinde düşüklük görülürse; uzun vadeli diş değişikliği, kemiklerin kırılgan olması, beyindeki değişkenlik ve katarakt gibi ciddi sorunların oluşumuna neden olur.

Kalsiyum eksikliği kendini belirtiler sonucunda gösterebilir. Fakat bazı durumlarda belirti gösteremeyebilir. Bunun için mutlaka kişinin düzenli olarak sağlık taraması gerçekleştirmiş olması gerekir.

Ortaya çıkan bazı belirtiler arasında; halsizlik, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, el, kol, bacak ve ağız çevresinde karıncalanma ya da uyuşma oluşumu gibi sorunlar oluşur. Regl öncesi çekilen şiddetli ağrılar, tırnaklarda kırılma ve güçsüzleşme, dişlerde çürüme ve kırılma durumları olabilir. Bu durum daha geniş çaplı olarak da düşünülebilir.

Kalsiyum Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

İnsan vücudunda önemli yere sahip olan; kemiklerde ve dişlerde büyük rol oynayan minerallerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum eksikliğinin bulunduğu durumlarda ciddi sorunlar açığa çıkabilir.

Bu durum bazı durumlarda çok fazla olacak şekilde de görülebilir. Az veya çok olması durumunda ciddi sorunları beraberinde getirir. Normal şartlar altında kalsiyum elementinin kandaki değeri 8,5-1,03 mg/dL’dir. İyonize halde olması durumunda ise 4,5-5,6 mg/dL veya 1,1-1,4 mml/L değerinde olması gerekir.

Gerçekleştirilen kalsiyum testi, sonucunda bu konu hakkında daha detaylı bilgilendirme yapılması uygundur. Çünkü bu durum yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kalsiyumun fazla olduğu zamanlarda böbrek taşı oluşumuna, kalp ve beyin fonksiyonlarındaki düzensizliğe ve bozulmasına sebep olur.

Bununla birlikte kemik yapılarının zayıflamasına da sebep olabilir. Kalsiyum eksikliğinde ise bazı sebeplerden dolayı tedavi edilemeyen rahatsızlıklar açığa çıkar.

Bu rahatsızlıklar sonrasında ise ölüme kadar yol açabildiğini görebiliriz böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için mutlaka kişinin kalsiyum testi, yaptırmış olması gerekir. Alınan sonuçlar doğrultusunda uygun tedavi yöntemlerine başvurulur.

Kalsiyum Testi Fiyatları 2024

Gerçekleştirilen ön muayene sonrasında uzman hekim tarafından hastadan kalsiyum testi, yaptırması istenir. Bu durum karşısında idrar veya kan ile gerçekleştirilecek olan testlere başvurulur. Bu testlerin sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmiş olması gerekir. Kamu ve özel hastanelerde bu testlerin yaptırılmasında herhangi bir sorun yoktur.

Fakat daha hızlı sonuçlar alabilmek adına kişi bu testleri özel hastanelerde gerçekleştirmesi gerekir. Burada yapılan test fiyatı hakkında kesin olarak bilgiye rastlamak mümkün değildir.

Çünkü her hastane kendine göre bir fiyat liste belirlemiştir. Daha detaylı bilgi alabilmek için hastane ile iletişime geçerek, bilgi alınabilir. Kalsiyum testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.