Hemoglobin Testi

Hemoglobin Testi Nedir?

Hemoglobin testi; sağlık alanında gelişen teknolojik cihazlar ve testler sayesinde hastalıklar hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Bu doğrultuda sıklıkla tercih edilen hemoglobin testi kişinin genel sağlık durumu ile ilgili her türlü durumu ifade eder.

Tam kan sayımı olarak bilinen hemoglobin ile kandaki hücrelerin sayısı ve durumu hakkında bilgi edinilir. Var olan hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesinde büyük role sahiptir.

Vücut için önemli bir protein olan hemoglobin kan hücreleri içerisinde bulunan oksijenin taşınmasında taşıyıcı görev üstlenir.  Yapılan birçok kan testi içerisinde hastanın hemoglobin değerlerine bakılır.

Hemoglobin değerinin düşük olması halinde hemen hemoglobin testi yapılır. Böylece hastanın genel sağlık durumu hakkında önemli veriler elde edilir.

Hemoglobin Nedir?

Kemik iliği tarafından üretilen hemoglobin önemli kan hücrelerinin depolanmasında protein rolü üstlenir. Özellikle kırmızı kan hücreleri hemoglobin içerisinde depolanır.

Böylece hemoglobin insanlar için hayati öneme sahip olan oksijeni vücuda taşır. Kırmızı kan hücrelerinin eksik ya da az olması halinde kişileri anemi rahatsızlığı teşhisi konur.

Hemoglobin Testi Nasıl Yapılır?

Hastadan alınan kan örnekleri değerlendirilerek yapılan hemoglobin test kan hücrelerinin sayılması anlamına gelir. İşlem sırasında hastanın trombosit değerlerine ve beyaz kan hücreleri neden bakılır.

Yapılan ölçümler sırasında bu hücrelerden birinde görülen düşüklük ya da bozukluk hemen araştırılmaya başlanır ve bu doğrultuda gerekli tedavi yöntemleri uygulanır.

Hemoglobin Testinde Nelere Bakılır?

Sağlık açısından önemli bir yere sahip olan hemoglobin test hastanın genel sağlık durumunu taramak ve var olan hastalıklar karşısında doğru tedavi yöntemleri ile müdahale etmek için kullanılır. Alınan kan örnekleri üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda hemoglobin testi ile tam kan sayımına bakılır.

Kırmızı kan hücreleri ile birlikte beyaz kan hücrelerinin durumu da incelenerek trombosit seviyesi de ölçülür. Hemoglobin testi hastanın yaşamış olduğu nefes darlığı halsizlik ya da baş dönmesi gibi şikayetlerin altında yatan hastalıkların teşhisinde önemli role sahiptir.

Hemoglobin Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Çeşidi sağlık sorunları yaşayan kişiler hemen bir sağlık kurumuna başvurarak buradan şikayetleri doğrultusunda bazı incelemeler yapılır. Yapılan incelemelerden biri de hemoglobin testi olarak bilinen tam kan sayımı testidir. Hemoglobin test için hastanın aç karnına kliniğe başvurması tercih edilir.

Hemoglobin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Genel sağlık kontrolü için önemli olan hemoglobin test ile hastanın kırmızı kan hücrelerinin yapısı ayrıntılı bir şekilde taranır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda hemoglobinin düşük olması ya da hemoglobinin yüksek olması durumunda bazı hastalıklar teşhis edilir. Hemoglobin testi ile annemi, lösemi, lenfoma, enfeksiyon, bazı kanser türleri, kan kaybı ve hemoliz gibi hastalıklar tanılanır.

Hemoglobin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Hemoglobin düşüklüğü pek çok hastalığın habercisi olabilir. Kişilerin kendilerini sürekli halsiz, yorgun, bitkin, iştahsız hissetmesi ve saç dökülme problemi yaşaması hemoglobin düşüklüğünü ifade eder. Özellikle hemoglobin test düşüklüğü anemi hastalığı ile paralel bir ölçümdür.

Hemoglobin Düşüklüğünde Hangi Belirtiler Görülür?

Hemoglobinin orta seviyede düşük olması herhangi bir belirti göstermez. Fakat hemoglobin düşüklüğünde hastalarda en sık görülen hastalık belirtisi kendilerini huzursuz, iştahsız ve yorgun hissetmeleridir. Hemoglobin düşüklüğünde sık sık çarpıntı yaşanır ve vücut kendisini güçsüz hisseder.

Hemoglobin Düşüklüğünde Tedavide Ne Yapılır?

Uzman doktorlar tarafından talep edilen hemoglobin testi sonucunda görülen hemoglobin düşüklüğü hastanın durumuna göre değerlendirilir. Bu doğrultuda yapılan tanı ve tespitler sonucunda daha çok demir ve vitamin takviyesi uygulanır. Ayrıca çok ciddi hemoglobin düşüklüğü bulunan hastalara ise kan takviyesi uygulanır.

Hemoglobin Kimlerde Bakılır?

Hemoglobin test genellikle hastaların genel sağlık kontrolü sırasında istenir. Halsizlik, yorgunluk ya da baş dönmesi, eklem ağrısı, kilo kaybı gibi şikayetleri yaşayan hastalarda hemoglobin değerine bakılır.

Düşük Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin seviyesinin düşük olması halinde hastalarda çeşitli şikayetler görülür. En yaygın görülen belirti ve şikayetler arasında yorgunluk, iştahsızlık, saç dökülme problemi, vücudun kendisini güçsüz hissetmesi, solgun bir yüz ifadesi ile birlikte sık sık çarpıntı görülür.

Hemoglobin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Yapılan değerlendirmeler sonucunda hemoglobin referans aralığının yüksek çıkması bazı hastalıkların var olduğunu gösterir. Yüksek hemoglobin polisitemi hastalığının belirtisi de olabilir. Yani bu durum kırmızı kan hücrelerinin sayısının arttığını gösterir.

Böylece hastanın vücudu su kaybı yaşar. Hasta aşırı su kaybı durumunda kusma ve ishal gibi hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalır. Bu tür durumlarda yapılan hemoglobin test sonucunda hemen hasta için en doğru tedavi yöntemine geçirmelidir.

Yüksek Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Akut su kaybı anlamına gelen hemoglobin yüksekliği karşısında hastalarda çeşitli belirtiler görülür. Bu tür zamanlarda ciddi baş dönmesi, aşırı terleme, eklem ağrısı, su kaybı ile beraber kilo kaybı ve yüzde, gözde görülen sararmalar izlenir.

Hastalarda görülen tüm bu belirtiler polisitemi rahatsızlığının habercisi olabilir. Bu tür durumlarda hemen hastalara polisitemi teşhisi konulmalıdır. Bazı durumlarda yüksek hemoglobin polisitemi hastalığı dışında akciğer rahatsızlığının da göstergesi olabilir.

Hemoglobin Testi Fiyatları 2024

Test fiyatları her yıl güncellendiği gibi 2024 yılında yeniden güncellenerek hastalara duyurulmuştur. Hemoglobin testi isteyen sağlık kuruluşunun türüne göre farklılık gösterebilir.

Devlet hastanelerinde hemoglobin test ücretsiz yapılırken Özel klinik ve laboratuvarlarda hemoglobin testi, testin içeriğine göre farklı fiyatlandırmalar şeklinde yapılır. Hemoglobin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.