Gaita parazit testi, sindirim sistemi üzerinde gelişen normal olmayan hareketlilik ve hastalık belirtileri ile yapılan test sonucu mide ve gastrointestinal sistem üzerinde parazit varlığı olup olmadığı anlaşılabilir.
Sağlıklı bir sindirim genel vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Besinlerin uygun şekilde ayrıştırılıp yağ, protein, karbonhidrat, vitamin gibi oluşumlarının vücudun ilgili yerlere dağılımı ve arta kalan safranın boşaltım sisteminde atılımı olması beklenen normal ve doğal bir süreçtir.
Bazı durumlarda bu süreç sekteye uğrayabilir ya da normal olmayan davranış gösterebilir. Gastrointestinal sistem üzerinde gelişen bu beklenmedik durumun kaynağını bulmak için hastalık belirtileri de değerlendirilerek gaita parazit testi yapılmak suretiyle gaita içinde parazit varlığı araştırılır.
Parazitolojik gaita incelemesi neticesinde incelenen parazit varlıklarının sebep olduğu kıl kurdu ve tenya oluşumları sağlık açısından sıkıntı yaratır.
Karın ağrısı, özellikle geceleri makatta kaşıntı, halsizlik, beslenmede sorunları, kusma ve ishal gibi belirtiler, gaitada parazit olduğunu göstergesi olup, doktora başvurmak gerekir.
Gaita numunesi üzerinde parazit bakılması yöntemleri numunenin serum fizyolojik ile seyreltilmesi, magnezyum sülfat ya da tuzlu bir laktasif uygulaması, geçici boyama ya da kalıcı boyama, konsantrasyon yöntemleri ve non-mikroskobik şekilde değişkenlik gösterebilir.
Gaita parazit testi gaita numunesi üzerinden yapılacağı gibi parazit olup olmadığı öğrenmek için selofan bant uygulaması da yapılabilir. Gaita numunesinin sabah saatlerinde alınması, idrar ile karışmaması, sağlık kurumundan verilen steril kap içerinde saklanması ve doktorun söylediği hususlara dikkat edilerek alınması önemlidir.
Gaita parazit testi gaita numunesinin lamel üzerinde seyreltilerek mikroskop üzerinde incelenmesi ile yapılır. Sabah saatleri ya da gün içerisinde alınamayan gaita örneğinin gece saatinde alınması gerektiğinde buzdolabında ağzı sıkı bir şekilde saklanması gerekir.
Testlerde entamoeba histolytica, giardia lamblia, enterobius vermicularis, ascaris lumbricoides, necator americanus, trichuris trichuria, tenia saginata parazit varlıkları lamel üzerinde farklı çözelti ve boyar madde kullanılarak, yüzdürme ve çökertme sistemi ile incelenir. Bağırsak parazitlerinin halk arasında bilinen adları; amip, kıl kurdu, tenya ve solucandır.
Gaita parazit testinde helment yumurtaları olup olmadığına, erişkin parazitler ascaris, enterobius ya da taenia olup olmadığına bakılır. Halk arasında bilinen adıyla kıl kurdu ve tenya olup olmadığı yapılacak test neticesinde belli olur.
Gaita örneğinin doğru şekilde alınması ve 30 dakikalık süre içerinde laboratuvara ulaştırılması önemlidir. Doğru şartlarda alınmayan, zamanında getirilmeyen ya da uygun soğuk hava saklama koşullarında saklanmamış olan gaita örneklerinin incelemesinin neticesi yanlış olacağından, numunenin yinelenmesi istenebilir.
Dışkının ishale yakın ve değişken kıvamı, mide bulantısı, kusma, bebe ve küçük çocuklarda gelişim gerilemesi, karın ağrısı, makat bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler parazitlerin varlığına işarettir. Gaita testinde birçok unsura aynı anda bakılabilir.
Parazit, virüs, mantar varlıkları, gaitada kan olup olmadığı, polip değerlendirilmesi, Ph ölçümü gibi başlıklarda gaita parazit testi sırasında incelenebilir.
Gaita testi vücudun genel sağlığına ilişkin bilgi veren bir laboratuvar testidir. Numunenin belirli kimyasal ve solüsyonlar aracılığı ile mikroskop üzerinde incelenmesi neticesinde sindirim ve boşaltım sistemine ilişkin fazla sayıda bilgi edinilebilir.
Gaita parazit test sonuçları pozitif olması durumunda bağırsaklar parazit, tenya ya da kıl kurdu olduğu anlamına gelir. Vücutta ya da bağırsaklarda bulunan parazitlerin temizlenmesi gerekir.
Aksi halde büyüme ve gelişim geriliğinden, kansızlık, astım, cilt hastalıkları, organ hasarları, dalak ve karaciğer büyümesi gibi ciddi sağlık sorunları açığa çıkabilir.
Gaita parazit test gastrointestinal sistem üzerinde gelişen parazit olup olmadığı, var ise bunların türü hakkında sonuç verir. Kıl kurdu ve tenya varlığını tespit etmek bazen sadece gaita örneği yeterli olmaz. Doktor selofan bant ile örnek alınmasını ve incelenmesini de ister.
Her iki örnekte laboratuvarda incelenerek tanı konur. Kıl kurdu, ilaçla tedavi edilebilmektedir ancak hasta ile birlikte aynı evde yaşayan bireylerin hepsinin ilaç kullanması gerekebilir.
Kişinin gastrointestinal sisteminde gelişen parazit durumu, ortak tuvalet kullanımı ile bulaşıcı olabilir. Kişisel hijyenin ve tuvaletin temizliğinde hijyen ve sterilizasyonun birlikte sağlanması, bebek hastalar için bezlerinin uygun şekilde atılması gibi hususlara dikkat etmek gerekir.
Bağırsak parazitleri daha sık çocuklarda görülür. Gözle görülmeyen parazit yumurtaları ağız yolu ile vücuda alınması neticesinde gelişip kurtçuklara dönüşerek sindirim sisteminde yaşar hale gelmeleri neticesinde oluşan sağlık sorunları gaita parazit test ile tanılanabilir.
Parazit varlığını gaita numunesi üzerinden yapmak çocuk hastalar için mümkün ya da yeterli olmadığında, makata yapıştırılan bir süre bekletilerek çekilen selefon bant yüzeyinde kalan kıl kurdu ve tenyalar mikroskop altında görüntülenebilir. Testler genelde tek seferde sonuç vermeyebilir. Belirtiler ve test sonuçlarına göre, tekrarlanma ihtiyacı oluşabilir.
Duruma göre üç kere tekrarlanması istenen testlerin sonunda yuvarlak ya da yassı solucan ile tek hücreliler olarak adlandırılan bağırsak parazitlerinin birine ya da birkaçına birde rastlanabilir. İlaç, beslenme ve hijyen desteklemesi ile giderilebilen parazit hastalığı bazı durumlarda tekrarlayan süreçlere dönüşebilir.
Tüm sağlık kuruluşlarında hekim tarafından istenebilecek gaita parazit testi devlete bağlı laboratuvarlarda ya da özel laboratuvarlarda yapılabilmekte olup başvurulan sağlık kuruluşuna göre bedelsiz olarak ya da tarife kapsamında fiyatlandırılarak yaptırılabilir. Gaita parazit testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.