TPHA testia, cinsel yolla bulaşan ve tedavi edilmediğinde ciddi hasarları beraberinde getireceğinden dolayı hastaya yapılarak alınan örnekler incelenmiş olur.
En fazla cinsel yolla bulaşma sağlayan ve ciddi hastalıkları beraberinde getiren durumlardan biridir. Sifiliz kan testleri yapılacak olan muayene sonrasında teşhisin konulmasına yardımcı olur. Fizik muayenede ve lezyonlar teşhisin konulmasında yardımcı olur.
Teşhiste kullanılan kan testlerinin ve lezyonların alınan numuneler sonucunda incelenmesinde ve rapor edilmesinde yardımcı olur. Bu hastalığa sahip olan kişilerden temas halinde uzak durulması gerekir. Oluşan yaraların genelde genital bölgede görülür.
Makat, vajina, rektum, dudak ve ağızlarda görülebiliyor. Cinsel yolla bulaşmış olan enfeksiyonların genle de anal, oral ve vajinadan bulaşabiliyor. Burada annede görülen enfeksiyonun hamilelik döneminde bebeğe geçme riskini arttırdığından dolayı mutlaka TPHA testi, yapılması gerekir.
TPHA testi, günün herhangi bir saatinde herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilen test türüdür. Numune türü serum olarak gerçekleştirilir. Hastadan test için numune venöz kan alınır. Alınan kan kırmızı kapaklı tüpte toplanır ve serumu ayrılmış olur. Olabildiğinde soğuk ortamda bulunması gerekir. Sonrasında numune kan laboratuvar ortamına ulaştırılarak işlem gerçekleştirilmiş olur. Mükerrer dondurulup, çözdürülmemesi gerekir. Gerçekleştirilen test tedavi takibi için kullanılmaz. Bu yöntem ile sadece sifiliz tanısının konulması için doğrulama testi olarak kullanılır.
Hastaya Frengi tanısı koyabilmek için TPHA testi, yapılır. Test sayesin frengin ilerleyip ilerlemediğine bakılır. Eğer hastalık ilerleme kat ettiyse mutlaka omurilikten sıvı alınarak merkezi sinir sistemine yayılımı kontrol edilmiş olur.
Frengi hastalığı normalde cinsel yolla yayılabilen ve bulaşıcı enfeksiyona sahip olan bir hastalık türüdür. Gerçekleştirilmiş olan test ile bel soğukluğu, HIV ve klamidya taraması içinde gerçekleştirilmiş olur.
Elde edilecek olan raporun sonuçlanmasına kadar kişinin cinsel ilişkiye girmemesi tavsiye edilir. Sonuçlanan raporsan sonra kişiye tanı konulur ve tedavi için antibiyotiklere başlanmış olur.
Tedavi için kullanılacak olan antibiyotikler çok önemlidir. İlaçların uzman hekim kontrolünde kullanılması daha doğru ve sağlıklı sonuçların alınmasına yardımcı olur.
Her testin ve tahlilin kendine göre normal değeri mevcuttur. Fakat burada hastaya TPHA testi, için normal değer verme durumu mümkün değildir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen işlemin rapor edilmesi durumunda uzman hekim tarafından yorumlanır. Hastanın hangi evrede olduğu hakkında bilgi edinir ve ona uygun olan değerler kendisine aktarılmış olur.
Yapılan TPHA testi, için hastanın işlemi aç karnına yaptırma zorunluluğu aranmaz. Bunun için sadece numune verilmesi yeterli olacaktır. Yediği içtiği şeylerin tahlil sonucunu etkilemesi söz konusu değildir. Sadece test öncede sigara içilmemesi daha uygun görülür.
Erkeklerde görülen hastalığın bazı belirtiler sonucunda ortaya çıkar. Testislerde görülen şişkinlik ve ağrılar. Makat bölgesindeki yara enfeksiyonlarının belirtileri, penisin ucundan gelen sarı, beyaz ve yeşil renkteki yoğun kıvamlı akıntılar, idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, makat bölgesinden kan veya akıntısının gelmesi görülebilir.
Bu gibi durumlarda TPHA testi yapılır ve tanı konulur. Erken teşhis konulmadığı zamanlarda hastalık ilerler ve ciddi sorunları beraberinde getirmiş olur. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için rutin sağlık taraması yapılması gerekir.
Hastada başlayan belirtiler genelde ilk başlarda yavaş bir şekilde başlamış olur ve 21 günlük kuluçka süresi vardır. Frengi hastalığının tanısını koyabilmek için TPHA testi, yapılmış olması gerekir. Frengi hastalığı toplamda 4 evreden oluşur.
Birinci evrede hasta eğer hastalığa yakalandıysa genital bölgede lezyonlar çıkmaya başlar. Hastalık kişiye bulaştıktan yaklaşık olarak 10-90 gün sonrasında yaralar oluşmaya başlar. Hastalığın bulaştığı bölgede yaralar çıkar. Hastalık cinsel temas sırasında bulaştığı için etkilenen bölge genital bölgedir.
Anüste, rektal bölgede, ağızda, dudakta, dilde hatta vücudun her yerinde görülebilen bir durumdur. Ortaya çıkan ilk yaraya şankr denir. Deride kabarcıklar oluşturur, ağrısız ve sert şeklinde çıkarlar. Çıkan lezyonlar 1-5 hafta arasında iyileşebiliyorlar. Hastanın tedavi edilebilmesi için ikinci evreyi beklemesi gerekir.
İkinci evrede frengi aylar sonra kendini göstermeye başlar. Vücutta kırmızı, pembe döküntüler şeklinde görünürler ve kaşıntı yapmazlar. Döküntüler yaklaşık olarak 2-6 hafta arasında görülürler. Bazı belirtiler ortaya çıkar ve hastalık bu evrede tedavi edilmediği zaman hastalığın üçüncü evreye atlama durumu olur.
Üçüncü evrede hastalık ilerlemiş olur ve hastanın şikâyet durumları olmamış olur. Bu rahatsızlık birkaç yıl sürer ve bu dönemlerde yapılan TPHA testi, sonucunda pozitif değerle karşı karşıya kalınır. Dördüncü evrede eğer hastalık ilerlemeye devam ederse, iç organlara zarar verir.
Hastane ortamlarında bütün testlerin ve tahlillerin gerçekleştiğini biliyoruz. Hem kamu hem de özel hastanelerde TPHA testi, tahliller ve diğer testlerinde yapılması mümkündür.
Bu gibi durumlarda mutlaka uzman hekim kontrolünde işlemin gerçekleştirilmiş olması gerekir. Çok ihtiyaç ve acil durumlarda bu işlemin özel hastane ortamında gerçekleştirilmesi önerilir. Özel hastaneden alınan hizmetin daha kısa sürede ve hızlı bir şekilde sonuçlanmış olur.
Devlet hastanelerinde görülen rağbetten dolayı sonuçların alınması bazen zaman alabiliyor. Yapılan testin fiyatı hakkında kesin olarak bilgiye rastlamak mümkün değildir. Çünkü burada fiyat değişkenliği devreye girmesinden kaynaklı olarak fiyat verilmesi doğru değildir.
Bunun için mutlaka TPHA testi, yapılacağı hastane ile iletişime geçilmesi gerekir. Alınan fiyat bilgisi sonrasında test işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz. TPHA testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.