Protrombin zamanı testi, Karaciğerde meydana gelen birçok pıhtılaşma faktöründen kaynaklı olarak sorunların açığa çıkmasıyla birlikte hastaya yapılan testlerdir. Ortaya çıkan sorunlar, ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirdiğinden dolayı, önlem alınabilmesi için gerçekleştirilir. Yapılan testler tek başına bir anlam ifade etmez.
Burada önemli olan durumlardan biri yapılan testlerin referans aralığıyla alakalı olan bir durumdur. Sağlıklı bireyler hakkında bilgi edinebilmek için sonuçların referans aralığındaki normal değerleri arasında olması gerekir.
Bu test sayesinde optimal konsantrasyonlarda doku tromboplastinin varlığından haberdar olmak ve plazmanın pıhtılaşma süresini ölçebilmek için yapılan testlere protrombin zamanı testi denir.
Kanın pıhtılaşma süresi hakkında bilgi edinebilmek için gerçekleştirilmiş olan protrombin zamanı test olarak bilinir. Kanın pıhtılaşabilmesi için K vitamini ve karaciğer tarafından üretilmiş olan protrombin gerekiyor.
Safra akımındaki tıkanma, karaciğerdeki hücre hasarları; kanın uygun şekillerde pıhtılaşmasını engellemiş olur. Bu test genellikle ameliyat öncelerinde kanama ve tarama durumları hakkında bilgiye sahip olması için gerçekleştirilir. Karaciğer tarafından üretilmiş olan protrombin için bazı durumlarda K vitaminine ihtiyaç duyabilir.
Hemofili ya da ameliyat öncesindeki tarama ve kanama hakkında bilgi sahibi olmak için hastaya protrombin zamanı, testi uygulanır. Bu testin gerçekleşebilmesi için sitratlı plazmaya eklenen kalsiyum ve tromboplastin ilave edilerek gerçekleştirilir.
Genel olarak yapılan testte ektrensek ve ana yolda meydana gelen bozukluğun taraması için kullanılmış olan testtir. Bununla birlikte fibrinojeni ve protrombinde sayılabiliyor. Hastadan alınan numune kan ile çalışmalar yürütülür.
Yapılan protrombin zamanı, test ile kanın hangi sürede pıhtılaştığına bakılması için yapılır. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda hangi değer aralığında kanın pıhtılaştığını tespit edebilmek mümkündür. K
araciğerde üretilmiş olan protrombinin testte karaciğer fonksiyonel gücünü ve rezervini en doğru şekilde gösterilmesine yardımcı oluyor. Normal değeri ise; 10-14, INR 08-1,1 saniyedir.
Buradaki kritik değer ise 20 saniyedir. Eğer hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa INR değerinin 2,0-3,0 olması, fakat risk grubunda ise bu değerin 2,5-3,5 saniye olması gerekir.
Testin gerçekleşebilmesi için hastanın ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. Burada protrombin zamanı testi için hastanın kolundaki venden ya da parmak ucundan alınan numune kanın laboratuvar ortamına gönderilmesi sonucunda işlem gerçekleştirilir.
Normal değeri ise; 10-14, INR 08-1,1, ilaç kullanımında protrombin zamanı testte NR değerinin 2,0-3,0, risk grubunda olduğu zamanlarda ise 2,5-3,5 saniye olması gerekir. Gerçekleştirilen işlemler bu şekilde ölçüm yapılır.
Her insanın 10 saniyede bir kanında hızlı bir şekilde pıhtılaşma işlemi gerçekleşir. Bu durum protrombin düşüklüğü olarak biliniyor.
Bu düşüklüğe sebep olan başlıca durumlar arasında; soya fasulyesi, lahana, şalgam, brokoli, K vitamini, zengin besinlerin çok fazla tüketilmesi, yeşil çay ve özellikle daha karaciğer tüketiminde PT düşüklüğü açığa çıkar.
Bunun yanı sıra doğum kontrol ilaçları, hormon replasman tedavilerinde kullanılmış olan östrojen hormonu içermiş olan ilaçlarında çok hızlı bir şekilde pıhtılaşmaya sebep olan durumlar arasında yer alıyor. Pıhtılaşmanın sebebi ise yeterli protein alınmadığından dolayı PT değerince düşüklük açığa çıkıyor.
Yapılan protrombin zamanı test ile uzman hekim tarafından hastanın yaşı ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak hastaya uygun olan ilaçları yazar. Böylelikle PT değerinde meydana gelen düşüklüğün ilaçlarla normal değerine dönmesine yardımcı oluyor.
Burada PT değerinde meydana gelen yüksekliğin sebebi ise çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Kanın pıhtılaşma süresinin 14 saniye üzerine çıkmasıyla birlikte PT değerinde yükselme meydana gelir.
Bu yükselmenin K vitamini eksikliğine, antibiyotik kullanımına, uzun süreli safra kesesinde meydana gelen kanal tıkanıklığına, karaciğer hastalıkları, çok aşırı şekilde damar içindeki pıhtılaşma ve hastaya çok fazla kan nakli yapılması sonucunda oluşur. Bu değerin yüksek veya düşük olduğunu anlayabilmek için sadece protrombin zamanı testinin yapılması gerekir.
PT değeri bir an da yükselme gösterme ve aniden ortaya çıkmaz. Bu durum genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar ve bazı belirtilerle kendini göstermeye başlar. Bilindiği gibi PT değerinin yüksek veya düşük çıkması hastadan hastaya değişkenlik gösteren sebeplerden kaynaklı olarak bilinir.
Burun kanamaları ortaya çıkar ve devamı gelerek, kendini tekrarlayıp duran durumlar haline gelir. Vücutta meydana gelen morarmaların ağır veya hafif darbeler sonucunda oluşması, diş etlerinde meydana gelen aşırı kanamalar ve kadınların adet dönemlerinde geçirmiş oldukları ağır kanamalar, eklem içindeki kanamaların oluşturmuş olduğu şişkinlik ve ağrılardır.
Hemofili ve ameliyat öncesinde kanama ve tarama hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için hastaya ilk olarak protrombin zamanı testi yapılmış olması gerekir.
Bu test sayesinde PT değerindeki yükselmelerin ve düşüklerin hangi zaman aralığında gerçekleştiğini tespit edebilmek için gerçekleştirilmiş olur. Yapılan çalışmalar sonucunda PT değerinin yüksek veya düşük çıkmasıyla alakalı değerlendirme yapılır ve ona uygun olacak şekilde tedavi işlemleri başlatılmış olur.
İşlemin hem kamu hem de özel hastanede gerçekleştirilmesi mümkündür. İhtiyaç ve çok acil durumlarda özel hastaneden alınan randevu sonucunda işlem gerçekleştirilebilir.
Yapılan test fiyatı hakkında kesin bilgi rastlamak mümkün olmadığı için, ilgili hastane ile iletişime geçerek bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olunabilir. Protrombin zamanı testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.