Proloterapi (Şekerli Su Tedavisi)

Proloterapi (Şekerli Su Tedavisi) Nedir?

Proloterapi tedavisi şekerli su tedavisi olarak da bilinen bir tedavi yöntemidir. Çeşitli nedenlerden dolayı hastalarda görülen kas ve eklemlerde meydana gelen zedelenmeler için uygulanabilen tamamlayıcı bir tıbbi tedavi yöntemdir. Tedavi sırasında zedelenmiş ya da işlevini kaybetmiş olan vücutta bulunan eklem, kıkırdak, bağ ve tendonlara kendi kendilerini tamir etmelerini ve yeniden yapılanmalarını sağlayacak sıvı karışımı enjekte edilir. Enjekte edilen bu sıvı ile hasar görmüş olan bölge uyarılarak iyileşme sürecine geçer.

Ameliyatsız bir tedavi olan bu tedavi uygulaması, kas iskelet sisteminde meydana gelen ağrı ve çeşitli sorunların herhangi bir cerrahi uygulamaya gerek kalmadan giderilmesini sağlamaktadır. Uygulama sırasında eklem çerçevesinde bulunan ligamentler yani bağlar ve tendonlar hücre ve doku yenileyici sıvı verilerek vücudun tamir mekanizması uyarılması sonucu tedavi edilir.

İşlem sırasında hastanın vücuduna verilen tahriş edici enjeksiyon sıvısı, hastanın vücudunda bulunan ağrılı bölgelerin iyileşmesi için gerekli tepkileri tetikler. Tedavi yöntemi olarak kullanılan bu uygulamayı destekleyen kişiler tarafından proloterapi tedavisinin eklem ya da sırt ağrısı için oldukça önemli bir rahatlama sağlayacağına inanmaktadırlar.

Eklem Ağrıları Nasıl Oluşur?

Eklem ve kas ağrıları çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Fakat genellikle vücut yaşı olarak daha ileri yaşlarda olan bireylerde daha sık rastlanan bir durumdur. İlerleyen yaşla birlikte etkisini arttıran bu eklem ve kas ağrıları genellikle insan vücudunda eklemlerde doğal olarak bulunan eklem sıvısının azalması sonucunda ya da kıkırdak dokunun gücünü kaybetmesi sonucunda oluşur.

Vücutta bulunan ligamentler ve tendonlar kemikleri birbirine ve kasları kemiğe bağlayan yapılar olup vücut dengesini sağlamaktadır. Hastada oluşan eklem dengesizliğinde kıkırdaklar yıpranır, kas spazmı ve eklemi çevreleyen zarda zorlanma oluşur.

Kontrolsüz kilo alımı yani obezite, trafik kazaları ya da herhangi bir kaza sonucu yaşanabilecek olan çeşitli eklem ve kas doku zedelenme ya da yaralanmaları, bazı hastalıklar ve yoğun spor aktiviteleri insan vücudunda eklemlerin zarar görmesine etki edebilmektedir. Eklem ve kas dokunun zarar görmesi sonucunda azalan eklem sıvısı ya da zarar gören kıkırdak yapı kişilerde ağrı oluşumuna yol açabilmektedir.

Eklem ağrıları kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle birlikte aynı zamanda gündelik rutin olarak gerçekleştirdiği eylemleri gerçekleştirmesinde de kişiye zorluk çıkarabilmektedir. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren eklem ağrıları, herhangi bir cerrahi uygulama gerektirmeden proloterapi tedavi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.

Proloterapi Nasıl Etki Eder?

Ameliyatsız ve cerrahi uygulama gerektirmeyen bir işlem olan Proloterapi tedavi uygulaması, çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmüş ya da olumsuz etkilenmiş eklemlerdeki ağrıyı hafifletmek için sulu çözelti enjeksiyonları içerir. Bu enjeksiyon maddeleri içerisinde lidokain gibi bir uyuşturucuyu ilaveten tipik olarak dekstroz, salin gibi pek çok farklı doğal maddeleri içerir.

Bu tedavi uygulaması, tedavi gören kişiden kök hücre gerektiren trombosit bakımından zengin plazma (PRP) ve steroid enjeksiyonlarından oldukça farklı bir uygulamadır. Fakat iki uygulamada da olan benzerliklerinden dolayı bazı uzmanlar PRP enjeksiyonlarını proloterapi tedavisinin bir alt türü olarak kabul etmektedirler.

Proloterapi tedavi uygulamasında genellikle dekstroz çözeltisi tercih edilir. Dekstroz çözeltisi potansiyel tahriş edici bir solüsyondur bu tahriş edici solüsyon hasta vücudunun iyileşme tepkisini tetikler. Dekstroz çözeltisi ile tetiklenen iyileşme tepkisi vücutta tamir edici faktörler aktive olur. Bu işlem sonrasında hastanın eklemlerinde var olan hasarlı bağlar güçlenerek onarılmaya başlanır. Bağların güçlenmesi tedavinin ileri aşamalarında eklemi stabilize etmeye yardımcı olur. Bu etkiler sonrasında hastanın ağrı olan eklemi daha iyi desteklendiğinden dolayı ağrı zamanla kaybolur ve hasta acı ya da ağrıyı minimum seviyede hisseder.

Uygulamada hastaya enjekte edilen enjeksiyon, vücutta iyileşme tepkisinin daha fazla tetiklendiği, yaralanma bölgesindeki spesifik ve hedeflenmiş bir ya da birkaç bölgeye uygulanır. Bu tedavi işlemleri doku büyümesini teşvik ettiğinden Crohn hastalığı ya da kronik yorgunluk gibi uzun dönemli rahatsızlıkları olan hastalarda etkili olmayabilir.

Hastalara uygulanan Proloterapi tedavi uygulaması, birkaç seans tedavi gerektiren bir işlemdir. Seans başında bir kişiye ortalama 4 ila 15 uygulama yapılır. Bu seanslar 3 ila 6 aylık bir süreçte tamamlanır. Eklem ağrılarını gidermek için hastaya uygulanan iyileşme tepkisini tetikleyici tahriş edici maddenin hastanın onarım gerektiren alanına doğru şekilde uygulanması oldukça önemlidir.

Neden Proloterapi?

Şekerli su tedavisi olarak da bilinen bu uygulama ameliyat ya da cerrahi bir uygulama gerektirmeyen bir işlemdir. Tedavi sırasında hasar görmüş olan eklem bölgesinde mevcut eklem ağrılarının giderilmesi için iyileşmeyi tetikleyen tahriş edici sıvı enjekte edilir. Enjekte edilen sıvı, mevcut bölgede bulunan eklem ağrılarını ve kas dokuyu uyararak iyileşmeyi tetikler. Ameliyat ya da cerrahi uygulama gerektirmeyen bir işlem olan proloterapi tedavisi pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.  

Proloterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Bu tedavi uygulaması genellikle yaralı eklemlerin ve bağların tedavisi için kullanılmaktadır. Genellikle sırt bölgelerine uygulanmasının yanı sıra aynı zamanda şu vücut alanlarında da proloterapi tedavi uygulaması kullanabilmektedir:

  • Diz bölgelerinde oluşan; kireçlenme, menisküs, bağ yaralanmaları
  • Kalça bölgesindeki ağrılar
  • Omuzlarda meydana gelen; kireçlenme, bağ- tendon yırtıkları
  • Diğer eklem ve bağlar

Bu bölgelerde görülen rahatsızlıklar, cerrahi bir müdahale gerektirmeden bu tedavi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.

Proloterapinin kullanıldığı rahatsızlıklardan bazıları ise şu şekilde sıralanır;

  • Spor aktiviteleri yaparken oluşabilecek olan yaralanmalarda
  • Sırt bölgesinde oluşan kulunçlarda
  • Bel ağrılarına neden olan; bel fıtığı, bel kireçlenmesi, kas ağrılar, ameliyat sonrası ağrılar, bel düzleşmesi, bel kayması, bel eğriliği
  • Boyun bölgesinde oluşan; boyun fıtığında, boyun kireçlenmelerinde, boyun düzleşmesinde
  • Karpal tünel sendromunda
  • Kısmen yırtık tendonlar, bağlar ve kıkırdaklarda
  • Baş ağrılarında, kronik migren ve gerilim ağrılarında
  • Kuyruk sokumu ağrılarında
  • Ayak ve dirsek ağrıları ve el ve bilek problemlerinde

Bahsedilen bu tedavi alanların dışında daha farklı kas ve iskelet sistemi ağrılarında da bu tedavi uygulaması kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, dejeneratif disk hastalığı ya da artrit gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarda da ağrıları hafifletmek için bu tedavi yöntemi tercih edilmektedir.

Proloterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanmaz?

Bu tedavi uygulamasının kullanılmadığı bazı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın iç organlarından kaynaklı ağrılarının olduğu durumlarda
  • Kanser tedavisi gören hastalarda
  • Otoimmün hastalığı olan bireylerde. (Otoimmün hastalığı yani Romatoid Artrit (RA), Sistemi Lupus (SLE), Multiple Skleroz (MS), Sedef hastalığı gibi hastalıklarda aşırı ve kontrolsüz bir enflamasyon durumu bulunmaktadır. Bu nedenle bu tip hastalar için proloterapi tedavisi uygun değildir.
  • Akut romatizmal alevlenme dönemlerinde
  • Bağışıklık sistemi bozuk olan ya da baskılanmış hastalarda
  • Beslenme yetersizliği sebebiyle doku iyileşmesi yetersiz olan bireylerde
  • Herhangi bir sebeple sistemik kortizon kullanan hastalarda
  • Egzersiz yapma konusunda isteksiz kişilere bu tedavi uygulaması kullanılmamaktadır.

Proloterapi Öncesi Hangi Hazırlıklar Yapılır?

Uzman, hastaya Proloterapi tedavisi uygulamadan önce hastanın eski filmleri değerlendirilir. Hastanın sağlık geçmişi öğrenilerek fizik muayenesi ile muayene yapılarak mevcut bölgenin haritası çıkarılır.  

Uygulama yapılmadan önce hastanın bağışıklığının güçlenmesi için bol protein içeren bir yemek yemesi önerilmektedir. Ayrıca hastanın vücudunun kuvvetli bağışıklık yanıtı oluşturabilmesi ve hastanın vücudunun tedaviye iyi yanıt vermesi için randevudan en az üç gün önce uzman doktor tarafından antiinflamatuar ilaçlar almayı bırakması gerekir.

Proloterapi Tedavisi Ne Kadar Zaman Alır?

Tedavinin hazırlık süreci de dahil olmasıyla birlikte 15 dakika ila 30 dakika arasında değişmektedir. İşlem herhangi bir cerrahi operasyon ya da ameliyat gerektirmeyen bir işlem olmamasından dolayı kısa süre içerisinde gerçekleştirilir.

Tedavi sürecinde işlem sırasında hastanın sorun yaşadığı mevcut eklem bölgesine sıvı enjekte edilir. Enjekte edilen bu sıvı hastanın vücudundaki iyileşmeyi tetikleyerek eklem bölgesinde mevcut olan sorunların giderilmesini sağlar. Kısa bir işlem olup seans eşliğinde gerçekleştirilen bir tedavi uygulamasıdır.

Proloterapi Kaç Seans Yapılır?

Uygulama, sırasında hastaya uygulanacak olan tedavinin seans süresi hastanın mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Hastanın ekleminde mevcut olan durum yüksek ağrılı bir düzeyde ise seans sayısı yüksek tutulur. Tam tersi bir durumda ise seans sayısı kısaltılabilmektedir.

Fakat genellikle proloterapi tedavi seans süresi hastaların durumuna göre 4 ila 6 seans arasında değişir. Seans aralıkları ise 3 hafta ila 5 hafta arasındadır. Bu süre zarflarının dışında daha seyrek ya da daha sık yapılan tedavi uygulamalarında tedavinin kalitesi düşebilmektedir. Tedavi süresi olması gerektiği gibi olmadığında beklenilen sonuç elde edilmemektedir. Bu nedenle seansların süre ve sıklıklarına oldukça dikkat edilmesi gerekir.

Enjeksiyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Proloterapi uygulamalarından sonra ilk üç gün dinlenilmesi önerilir. Fakat işlem sonrasında hastanın dinlenmeye vakti yoksa gündelik hayatı süresinde günlük rutin işlerini uygularken fazla zorlamadan yapılması gerekir.

Bölgeye uygulanan enjeksiyon işleminden sonra uygulama yapılan bölgeye ilk 3 gün 3 ila 4 saatte bir 15- 20 dakika boyunca sıcak su torbası ile sıcak uygulaması yapılması gerekir. Sıcak su uygulaması, hastanın tedaviden göreceği faydayı olumlu etkileyecek bir uygulamadır. Sıcak su torbasının sıcaklık derecesi bölgeye etkin olmasından dolayı yüksek olmalıdır. Fakat bu sıcaklık size zarar vermeyecek yani cildinizi de yakmayacak bir düzeyde olmalıdır. Ayrıca uygulamadan sonra hastanın 2,5- 3 litre su içmesi gerekir.

Proloterapi Kortizon Mu?

Hayır kortizon değildir. Proloterapi uygulama sırasında herhangi bir kortizon kullanılmaz. Yüksek konsantrasyonlu dekstroz sıvısı uygulama yapılacak olan bölgeye verilerek işlem gerçekleştirilir.

Proloterapi Uygulamasının Yan Etkisi Var Mıdır?

Proloterapi tedavi uygulamasının hastaları tamamen olumsuz etkileyen yan etkileri olmamakla birlikte bazı durumlarda hastalarda görülen yan etkiler şu şekilde belirtilebilir: uygulama yaptıktan sonra enjeksiyon yapılan bölgede ağrının artması durumu aslında bu durum yan etki gibi belirtilse de beklenilen ve istenilen bir durumdur. Enjekte edilen bölgede görülebilen morluk, şişlik, sertlik gibi belirtiler, grip benzeri semptomlar ve baş ağrısı etkileridir. İşlem sonrasında hastada görülen bu yan etkilerin hastaya bir zararı bulunmamaktadır.

 

Bölgelere Göre En Sık Ağrı Nedenleri Nedir?

Hastalarda görülen eklem ağrılarının genel olarak temel nedenlerinden bir olarak karşımıza yaş etkeni çıkmaktadır. Kişinin yaşı ilerledikçe eklem ağrılarında da artma görülebilmektedir. Eklem ağrılarının yaş etkeni dışında pek çok farklı nedeni bulunur.

Temel nedenlerden biri vücutta bulunan eklem sıvısı adı verilen sıvının azalması ya da hastanın ekleminde bulunan kıkırdak dokuların zarar görmesidir. Vücutta eklem ağrıları genellikle bel, diz, boyun ve ende bölgelerinde gerçekleşir. Bu bölgelere göre en sık ağrı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bel ağrılarının nedenleri: bel fıtığı, bel kireçlenmesi, bel eğriliği, bel kayması ve kas ağrısı
  • Diz ağrılarının nedenleri: diz kireçlenmesi, çeşitli nedenlerden dolayı menisküs ve bağlarda yırtılmalar, zorlanma, tendon iltihabı
  • Boyun ve ense ağrıları: boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, boyun yaralanmaları ve mesleki duruş pozisyonlarından kaynaklı oluşan bozukluklar, kas ağrıları şeklinde sıralanabilmektedir.

Proloterapi (Şekerli Su Tedavisi) Fiyatları 2024

Eklem ağrılarına iyi gelen ve bir tedavi yöntemi olan şekerli su tedavisi yani proloterapi uygulamasının fiyatlarını etkileyen pek çok farklı etken bulunmaktadır. Tedavinin yapıldığı yer, hastanın durumu vb. gibi etkenlerin etkilediği proloterapi tedavisinin en doğru ve net fiyatlandırması muayene sonrasında belli olmaktadır.