Pinner testi, beslenme sırasında vücuda giren 20’ü aşkın yiyecek ve içeceğin vücutta meydana getirdiği gıda toleransını parmak ucundan alınan kan ile test edilmesi işlemidir. Gıda intoleransı testi olarak da bilinir.
Bu test sayesinde vücuda alınan proteinli gıdaların vücutta yaptığı etkiler incelenir. Dolayısıyla da bilimselliği kanıtlanmış ve tıp dünyasında sıklıkla kullanılan bir testtir. Aynı zamanda bu test yöntemi ile vücuda alınan ve sindirilemeyen gıda türlerinin neler olduğuna dair bilimsel bulgular elde edilir.
Gıda intoleransı, birçok kişide yaygın olarak görülen bir durumdur. Ancak insanların çoğu hangi gıdalara karşı gıda intoleransına sahip olduğunu bilmez.
Bunu bilmenin tek yolu ise pinner testi olur. Bu test sayesinde vücuda giren hangi gıdaların intoleransa neden olduğu belirlenir ve böylece beslenme düzeni oluşturularak sağlıklı bir beslenme sistemi amaçlanır.
Gıda intoleransı; vücuda alınarak tüketilen bir besinin içinde bulunan bir ya da birden fazla maddeye sindirim sisteminin gösterdiği tepki anlamına gelir. Gıda intoleransının olduğu durumlarda vücuda alınan gıda, sindirim sistemi tarafından parçalanamaz ve sindirilemez.
Bu da kişide ciddi bir rahatsızlığa sebebiyet verir. Vücuttaki enzim eksikliği veya besin içindeki maddelerin sindirilememesi gıda intoleransının en temel nedenleridir. Bu durumu saptayabilmek için pinner testi yapılır.
Gıda intoleransı olan kişilerde birçok belirti görmek mümkündür. Besin ilk tüketildiğinde kusma, mide ağrısı ve kasılması, midede yanma, mide bulantısı, gaz, midede şişkinlik, mide krampı ve baş ağrısı gibi bulgurular gıda intoleransını işaret eden somut bulgulardır.
Hastanın bu gibi şikayetleri var ise ve özellikle yemek yedikten sonra bu şikayetler artıyor ise bu durumda pinner testi yapılarak vücuttaki gıda intoleransı ölçülür.
Parmak ucundan alınan kan ile yapılan pinner testi, uygulaması son derece kolay bir testtir. Bunun için öncelikle bir pinner test kiti edinilmesi gereklidir. Kit setinin içinde kullanma kılavuzu vardır. Bu kılavuz doğrultusunda yönergeleri izleyerek testi yapmak mümkündür.
Öncelikle kan örneğinin alınacağı parmak ucu steril bir mendil ile silinir ve temizlenir. Ardından kit içinden çıkan aparat parmağa yerleştirilir ve üstüne basılarak parmaktan kan çıkması sağlanır. Çıkan kan, kan alma kağıdı üzerindeki pamukçuğa yeteri miktarda damlatılır.
Kan örneği alındıktan sonra parmak temizlenir ve test kiti tekrar paketlenir. Bu aşamadan sonra alınan test, laboratuara götürülerek incelemeye verilir. Son derece basit ve hızlı bir test olan pinner testi sonuçlarının çıkış süreci her laboratuara göre farklılık gösterse de ortalama 2 hafta içinde sonuçlanır.
Gıda intoleransı bulgularını saptamak için yapılan pinner testi, birçok farklı nedenden dolayı yapılabilir. Bu nedenlerin başında obezite ve kilo problemleri gelir.
Aynı zamanda bağırsak şikayetleri, mide sorunları, egzama başta olmak üzere vücutta meydana gelen deri hastalıkları, aşırı şiddetli migren gibi baş ağrıları, romatizma ve eklem ağrıları ve sürekli yorgunluk hali gibi şikayetler olduğunda test yapılarak vücuttaki gıda intoleransına bakılır.
Bu şikayetler genellikle vücuda alınan gıdaların parçalanamaması ve sindirilememesi nedeniyle oluşan şikayetlerdir. Doğrudan bağırsak, mide ve sindirim sistemi ile ilgili bu sorunların temel nedeni genellikle gıda intoleransı olabilir.
Dolayısıyla da test yapılarak vücudun gıdalara verdiği reaksiyonlar hakkında bilimsel bulgular elde edilir. Test sonucunda vücutta gıda intoleransı olduğu saptanır ise hastanın beslenme düzeni ve şekli bu yönde hazırlanır. Genellikle bu tür vakalarda intoleransa neden olan gıdaların beslenme programından çıkarılması ile şikayetler ortadan kalkar.
Gıda intoleransının incelendiği pinner testi ile 200 farklı gıdanın incelemesi yapılır ve bu gıdaların vücutta intoleransa neden olup olmadığına bakılır.
Bu test ile birlikte; acai çiçeği başta olmak üzere ahududu ve ananas gibi egzotik meyveler, armut, asma yaprağı, bamya, bal kabağı, avokado, çilek, domates, brokoli, Frenk soğanı ve üzümü, greyfurt, iğde, incir, hindiba, ıspanak, kavun, karpuz, kayısı, kereviz, pancar, maydanoz, kırmızı turp, kırmızı biber, patates, roka, şalgam, kuş üzümü, limon, mandalina, mango, şeftali, üzüm, bıldırcın gibi gıdalardır.
Ayrıca bu test kapsamında ahtapot ve alabalık başta olmak üzere tüm deniz ürünleri, bıldırcın eti, tavşan eti, inek sütü, keçi sütü, koyun sütü, yumurta, tüm kuruyemiş çeşitleri, kestane, keten tohumu, kinoa, muskat, tüm baharat türleri, çay, anason, sarımsak, papatya, rezene ve şeker kamışı gibi neredeyse günlük hayatta tüketilen tüm gıdalar pinner testi ile incelenir.
Gıda intoleransı, vücudun parçalayamadığı ve sindiremediği gıdaları ifade eder. Dolayısıyla da obezite ve gıda interolansı arasında doğru bir ilişki vardır. Gıdalara karşı vücudunun reaksiyon gösteren kişilerin yapılan araştırmalar neticesinde çok yese de doymadıkları saptanmıştır.
Dolayısıyla da aşırı beslenme sonrasında gıda toleransı arttıkça kilo alımı da artacağından obezite şikayetleri de artacaktır. Bu durumda uzmanlar genellikle pinner testi yaparak obezitenin temelini ve intoleransa nende olan gıdaları saptar.
Yapımı son derece basit ve hızlı olan pinner testi, günümüzde birçok laboratuar ve sağlık merkezinde yapılabilen bilimsel bir testtir. Bu testin fiyatları ise her laboratuarda ve sağlık merkezinde farklılık gösterir.
Bazı sağlık merkezlerinde pinner testiyle birlikte alerji testi gibi testler de yapıldığından fiyatlar biraz daha farklı düzeyde seyredebilir. Pinner testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.