Kreatinin testi, kreatinin değerini öğrenebilmek için hastaya uygulanmaktadır. Kreatin değerlerinin kan ve idrar yolu ile iki farklı şekilde gerçekleştiği durumlardır. Kan tahlilinde serum kreantinin, kan tahlilinde ise kreatin klirensine bakılmış olur.
Kreatin bileşiği kaslarda üretilmiş olur. Ayrıca bu bileşik üretimi sonucunda oluşmuş olan ürüne ise kreatinin denir. Kreatinin; belirli faktörlerden kaynaklı olarak kanda bulunma seviyesinde değişkenlik görülür.
Bunlar kişinin cinsiyeti, yaşı ve kas kütlesiyle alakalı olan bir durumdur. Kaslarda yıkılan ürünün filtrelenmesiyle birlikte idrar yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olan böbreklerdir. Atılım işleminde sonra atılım ve üretim doğru denge oluşturmasıyla birlikte kreatinin düzeyini korumuş olur.
Vücut için büyük öneme sahip olan kreatinin kan testleri veya idrar tahlilleri yoluyla kontrol edilebiliyor. Bunun için hastaya kreatinin testi, yapılması gerekir.
Kreatinin seviyesinin normalin altına düşmesi durumunda bu kurum kreatinin düşüklüğü anlamına gelir. Bu konuda bilgi sahibi olabilmek için kreatinin testi, yapılması gerekir.
Böylelikle burada bulunan değerler hakkında daha doğru şekilde yorum yapılabilir. Kreatinin düşüklüğünde kasların çalışması gerektiği gibi çalışmıyor olması ve karaciğer rahatsızlığının olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte hamilelik durumları ve yetersiz beslenmede ortaya çıkabilen durumlardır.
Kreatinin düzeyinin kanda yükselmesi durumunda vücudun herhangi bir bölümünde ya da kaslarda kreatinin çok fazla üretildiği anlamına gelir. Kanda meydana gelen kreatinin yüksekliği bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkar.
Kişinin bu durumu öğrenebilmesi için kreatinin testi, yaptırması gerekir. Hastanın kullandığı bazı ilaçlar, aşırı egzersiz yapma, idrar yollarında tıkanma, su kaybı, kronik böbrek hastalıkları, normal değerinde üzerindeki protein tüketimi gibi durumlarda meydana gelir.
Kaslarda depolanan enerji ve kreatin denen bileşenin yıkım ürününe kreatinin denir. Kreatinin vücut için oldukça önemli yere sahiptir.
Vücut tarafından kullanılmış olan kreatin, kreatine dönüşmesi sonucundda böbrekler yardımıyla vücuttan dışarıya atılır. Kreatinin belli oranlarda bulunur. Bu durum kişinin kas kütlesi ve vücut kütlesiyle alakalı olan bir durumdur.
Kas kütlesinin çok olması durumunda genellikle kreatinin miktarında artış görülebilir. Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü tehlike barındırır.
Normal değerlere sahip olması için kreatinin testi, yapılması ve analiz edilmesi gerekir. Yapılan test sayesinde kanda bulunan kreatinin değerlerine bakılmış olur. Böylelikle daha doğru şekilde tedavi yöntemleri uygulanmış olur.
Kandaki kreatinin değerine bakılarak, hastanın rahatsızlığı tespit edilerek, tanı konulur. Bunun için hastaya iki farklı şekilde test yapılabilir. Bu iki testin hasta için büyük önem taşır. Kan ile gerçekleştirilmiş olan serum kreatinin, idrar tahlili ise kreatin klirensine bakılabilir.
Kanda görülen yüksek kreatinin sonuçlarında ciddi rahatsızlıklar meydana gelir. Tabi ki de bu konu hakkında doğru yorum yapabilmek için önceden kreatinin testi, yapılmış olması gerekir. Böylelikle daha doğru şekilde analizler yapılır. Yükselen kreatinin seviyesini düşürebilmek için tedavi uygulaması gereklidir.
Bunun yanı sıra beslenmede farklılıkların gerçekleşmesi önemlidir. Protein seviyesinde görülen yükseklik için kırmızı et tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Hasta yüksek tempolu egzersizlerden uzak durmalı veya azaltması gerekir.
Yapılan kreatinin testi, için hem yaş hem de cinsiyet göz önünde bulundurulur ve değerler bu şekilde rapor edilir. Kişiler daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için mutlaka düzenli olarak sağlık kontrollerini gerçekleştirmiş olması gerekir.
Burada kreatinin değeri erkeklerde; 0,50 mg/dL ile 1,40 mg/dL olması gerekir. Kadınlarda 0,50 mg/dL ile 1,30 mg/dL arasında olmasına dikkat edilmesi gerekir. Referans aralığı olarak;
Bu konu hakkında yorum yapabilmek için öncelikle hastaya kreatinin testi, yapılması gerekir. Kreatinin düzeylerinin desilitre başına 0,84-1,21 mg olduğu durumlardır. Yani litre başına düşen miktar 74,3-107 mikromol miktarına eşit olur.
GFR seviyesinde 60 ve üzerinde bulunduğu durumlarda normal kabul edilen değerler olarak bilinir. GFR seviyesinin 60’ın altında olması genellikle böbrek hastalığının olduğu anlamına gelir. Eğer 15 ve altındaki seviyeler meydana gelirse bu durum böbrek yetmezliği olduğuna işaret eder.
Burada iki farklı durum ele alınarak işlem gerçekleştirilmiş olur. Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü olacak şekilde gerçekleştirilir. Kreatinin yüksekliğinde kronik ya da akut hastalıkların tespit edilmesinde büyük rol oynar. Böbrek enfeksiyonları, protein kaçağına sebep olan böbrek hastalığı, hipertansif ve diyabetik böbrek hastalıklarının tespit edilebilir.
Çıkan değerler sonucunda tanının konulması daha doğru olur. Kreatinin düşüklüğünde ise genellikle gebelik, düşük kas kütlesi, karaciğer sorunları, yetersiz beslenme sonucunda düşük çıkar. Bu yüzden yapılan kreatinin testi, sonucunda değerlere bakılır. Böylelikle değerler sonucunda tanı konulabilir.
Günümüz şartlarında artık kullanılan teknikler sayesinde hastalık doğru şekilde tespit edilebilir ve hastaya uygun olan tedavi yöntemi için işlemler başlatılır.
Burada hastaya yapılacak olan kreatinin testi, için fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Çünkü hastanelerin belirlemiş oldukları fiyatları mevcuttur. Bu yüzden hastanelerle iletişime geçerek, fiyat bilgisi alınabilir. Kreatinin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.