İnsanlarda ince bağırsak bölgesine bakılmak amacıyla kullanılan ve özellikle floroskopik bir yöntem olarak bilinen ince bağırsak grafisi ince bağırsak bölgesinde anormal sorunlar içeren durumların incelenmesini sağlamaktadır.
İnce bağırsak pasaj grafisi işleminde hastalar ya da bireyler özellikle bir uzman doktor önerisi ile birlikte baryum ya da iyot bazlı kontrast içeren sıvılar içmektedir. Bu sıvılar da hastalarda genel olarak röntgen görüntülerini iyileştirmede ön plana çıkan sıvılar olarak bilinmektedir.
Sıvı iyot ya da baryum bazlı kontrast içeren hasta ya da bireyde mideden ince bağırsağa yönelen bu sıvılar ile birlikte bu şekilde röntgen görüntüleri de iyileşmektedir. Bu anlamda bu sıvılar çok işe yaramaktadır.
Bu kontrast iyot veya baryum bazlı sıvılar hastalarda radyolog aracılığı ile direktifler eşliğinde uygulanmakta yani içerilmekte ve hastalarda ince bağırsakta anormallik durumu gözlemek için bir röntgen cihazı aracılığı ile hasta da incelenmektedir.
Tüm bu işlemler, bir radyolog aracılığı ile uygulanabilmesine rağmen genel olarak hastada Gastrointestinal yani kısaltması ile GI floroskopik incelemeden sonra uygulanmaktadır.
Özellikle bu işlem sırasında hastanın bağırsağının tüm yüzeyinin kontrast ile kaplanması için röntgen masasında hastadan sağ ya da sol şeklinde dönmesi istenebilmektedir.
Bu işlemin yaygın kullanımları arasında ince bağırsağın şekil ya da boyut açısından değerlendirilmesi yer almaktadır.
Bununla birlikte atık bir maddenin bu bölgeden nasıl geçtiğini değerlendirmek için de ince bağırsak pasaj işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Çeşitli hastalık durumları için de bu uygulama sıklıkla uygulanabilmektedir. Özellikle bireylerde bu işlem ince bağırsak tıkanıklığı, crohn hastalığı, enflamatuar bağırsak hastalığı, anormal kitleler ya da polipler, karın veya bağırsak ameliyatı ile ilgili çeşitli komplikasyonlar ve ince bağırsak kanseri işlemlerinde bu uygulama ön plana çıkmaktadır.
“Bu pasaj grafisine nasıl hazırlanmalıyım” sorusu da bireyler ya da hastalar açısından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu işlem ameliyat öncesi, ameliyat işlemi sırası ve ameliyat sonrası gibi çeşitli işlem süreçlerini içermektedir ve bu süreçlerde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.
Özellikle bu işlem öncesinde bir uzman doktor ile iletişim halinde olmak önemlidir. Hasta, aldığı tüm ilaçları doktora önceden bildirmelidir ve alerji durumlarına karşı iyotlu kontrast maddelere karşı da alerjiler varsa doktor bunları belirlemelidir ve buna göre hareket edilmelidir. Bunun yanında hastanın diğer çeşitli tıbbi hastalıkları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Kadınlarda bu işlemlerde daha çok dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Özellikle hamilelik durumları uzman doktora işlem öncesinde bildirilmelidir. Doktorlar da hamilelik sürecindeki hastada fetüsü radyasyona uğratmamak amacı ile hamilelik sırasında test uygulamayacaktır. Eğer hasta için bir röntgen işlemi gerekli ise uzman doktor bu konuda çeşitli önlemleri alacaktır.
İşlem öncesinde özellikle işlem öncesindeki gün yeme içme durumuna da dikkat edilmelidir. Uzman doktor bu konu hakkında hasta ile iletişime geçerek çeşitli öneri ve tavsiyeler verebilmektedir ve hasta da bu öneri ve tavsiyelere uymalıdır.
Özellikle işlemde sindirim sisteminin görüntülenmesini iyileştirme amacı ile uzman doktor tarafından hastadan müshil ilacı içmesi istenebilmektedir ve bu müshil kullanılırken bolca sıvı tüketilmesi de gerekilmektedir. Genel olarak işlemden birkaç saat önce herhangi yiyecek ya da içecek de tüketilmemelidir.
İnceleme ve işlem sırasında hastadan kıyafetleri çıkartmak istenebilmektedir ve bazı durumlarda ise önlük giymek de önerilebilmektedir. Özellikle hastalarda işlem sırasında gözlük, takı, çıkarılabilir diş gibi çeşitli unsurlar da röntgen görüntülerini engelleyebileceği için, işlem sırasında herhangi bir metal nesne ya da bir giysi bulunmaması gerekmektedir.
Floroskopi, bir cihaz yardımı ile hastalarda gerçek zamanlı görüntülerin alınması için kullanılan bir görüntüleme yöntemi olarak ön plana çıkarken bu muayenede özellikle radyografik tablo ile bir ya da iki röntgen tüpü kullanılmaktadır. Video monitörü de bu unsurların içerisinde yer almaktadır.
X ışınlarını video görüntülerine dönüştüren floroskopi işleminde doktorlar özellikle hastada uygulamaları izlemek ve bu uygulamaları yönlendirmek için kullanmaktadır. Muayene masası üzerindeki bir dedektör ve röntgen makinesi videoyu üretmektedir.
Bunların yanında ek ekipmanlar da bu işlemde kullanılmaktadır ve ince bağırsağın daha iyi görüntülenmesi için hastanın karnına hafifçe bastırma amacı ile bir palpasyon küreği aracı da bu işlemde kullanılmaktadır.
İnce bağırsak pasaj grafisi işleminde x ışınları kullanılmaktadır ve x ışınları ışık ya da radyo dalgaları gibi bir radyasyon şekli içermektedir. Vücut dahil çoğu nesneden geçen X ışınları konusunda bir uzman kişi x ışınını hastada teşhis konulacak yere doğru doğrultulmaktadır.
Özellikle bu işlemde hastanın vücudundan geçen küçük bir radyasyon patlaması üretilmektedir ve radyasyon da özel bir dedektöre bir görüntü kaydetmektedir. Hastalarda vücudun farklı yerleri ve bölgeleri farklı derecelerde x ışınlarını emmektedir ve bu durum yoğun kemiklerde radyasyonun çoğunun emdiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Floroskopide de görüntüler oluşturmak ve tüm bu görüntüleri bir monitöre yansıtmak amacı ile sürekli ya da darbeli bir röntgen ışını kullanılmaktadır. Özellikle bu işlem sırasında hastada incelenen bölgeyi net bir şekilde tanımlamak amacı ile kontrast bir madde kullanılmaktadır ve floroskopi işleminde doktor hastada hareket halinde bulunan eklemler ile iç organlarını görüntüleyebilmektedir.
Bu pasaj grafisinin nasıl çekildiği hakkında da özellikle sıklıkla sorular sorulmaktadır. Bu işlem muayene öncesi işlemleri, muayene işlemlerini ve muayene sonrası işlemlerini içeren bir süreçte seyretmektedir.
Bu pasaj grafisi çekilmeden önce ve görüntüleme süreci başlamadan önce uzman doktor, hastadan iki ya da daha fazla kontrast madde içmesini istemektedir. Bu durum net bir görüntüleme elde etme açısından önemli olarak görülmektedir.
Bu işlemin ardından teknisyen hastayı röntgen masasına yerleştirmektedir ve özellikle hastaya bu aşamada çeşitli direktifler de verilmektedir.
Röntgen makinesi hastanın karın bölgesine yerleştirildikten sonra hastanın vücuttaki belirli kısımlarının korunmasına yarayacak bir kurşun kalkanı takması da istenebilmektedir.
Hastanın içtiği kontrast sıvı ince bağırsağa ulaştığında radyolog floroskopi yolu ile bu sıvının akışını gözlemleyecek ve bu aşamada vücuttaki önemli anormalliklerin spot röntgen çekimi işlemi uygulanabilmektedir.
Özellikle radyolog ince bağırsağın tamamının yeterince incelenmesini isteyecektir ve bu yüzden de hastadan sürekli olarak kontrast madde içmesi istenebilmektedir. Bu sıvının mideden ince bağırsağa geçmesini tetiklemek ve teşvik etmek amacı ile hastadan dönmesi de istenebilmektedir.
Bu işlem sırasında hastalardan kontrast madde içilmesi istenmektedir ve kontrast madde kireçli ve kalın bir biçimde olabilmektedir.
Genel olarak daha içilebilir bir hale getirmek amacı ile bu madde aromalı berrak ince bir sıvı biçiminde sunulmaktadır. Hastalar bu sıvıyı içtiğinde mide bulantısı ve şişkinlik gibi hisler ile karşılaşabilmektedirler.
Muayene sırasında hastanın karın bölgesi sıkıştırılmaktadır ve bu yüzden hastalar genel olarak rahatsızlık hissi hissedebilmektedirler fakat bu da geçici bir durum olarak görülmektedir.
Hasta, çok fazla kontrast sıvı madde içtiğinden genel olarak işlem sonrasında banyo yapmaları da önerilebilmektedir. Ayrıca, kontrast madde ishale de neden olabilmektedir.
Bu yüzden hastalar muayene sonrasında ishal durumu ile de karşılaşabilmektedirler. İşlem sonrasında genel olarak hastalar normal aktivitelere geri dönebilmektedirler.
Ayrıca, muayeneden sonraki bir hafta içerisinde hastaların dışkıları beyazımsı bir renk de alabilmektedir. Bu durum normal olarak görülmektedir ve sindirim sisteminde kalan baryum maddesinin dışarı atılması durumudur.
Genel olarak bu uygulamanın fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. İnce bağırsak grafisi fiyatları 2024 işlemlerinde en uygun fiyatı almak için kliniklere ve uzman doktorlara danışmak gerekebilmektedir.