Homosistein testi, kandaki homosistein düzeyini ölçmeye çalışan teste denmektedir. Homosistein düşüklük seviyesi sonucunda kanda pıhtılaşmalar oluşur. Homosistein vücudumuzun ihtiyacı olan protein görevinin yapılması için kullanılan kimyasal aminoasit türü olarak bilinir.
Normal şartlar altında B6 vitamini, B12 vitamini ve folik asit homosisteini parçalayarak vücudun ihtiyaç duyduğu maddeye dönüşmesini sağlar. Bu durumda kan dolaşımı sırasında daha az homosistein miktarı kalmış olur.
Eğer ki kanda yüksek düzeyde bir homosistein var ise bu durum kalp hastalığına, vitamin eksikliğine ve çok az ihtimalle kalıtsal bozukluğa işaret eder. Bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak için mutlaka homosistein testi, yapılması gerekir.
Kalp krizi, inme gibi rahatsızlığı olan bireylerin kalp riskini değerlendirebilmeye yarayan teste başvurulur. Bu test sonucunda kişinin sağlık durumunu daha detaylı bir şekilde izlemeye yardımcı olur.
Hastaya yapılacak olan homosistein testi, kısa sürede gerçekleştirilmiş olur. Ön koldan enjektör yardımıyla kan alınır ve laboratuvara gönderilerek, incelemeye alınır. Gerekli durumlarda hastadan idrar örneği de alınabilir.
Çeşitli sebeplerden dolayı kişiye homosistein testi, yapılır. B6 vitamini, B12 vitamini ve vücudun asit eksiliği olup olmadığı hakkında bilgi edinebilmek için yapılır.
Vücudun bazı proteinlere ihtiyacı olur. Folik asidin parçalanmasına ve vücudun ihtiyaç duyduğu proteine dönüşmesine yardımcı olur. Kişide meydana gelebilen kalıtsal bozuklukların homosistinüri yardımıyla teşhis konulabilir.
Çok ciddi sağlık sorunların ortaya çıkmasına neden olabilen ve erken çocukluk döneminde hastalıklar başlayabilir. Kalp hastalığı olan kişilerin hastalığını izleyebilmek adına oldukça yardımcı olur. Bu test sayesinde kalp krizi geçirenler ya da felç riskinin yüksek olduğu kişilerin kalp taramasını gerçekleştirmeye yardımcı olur.
İdrardaki ve kandaki homosistein düzeyinin belirlenebilmesi adına homosistein test, yapılır. Homosistein denen asidin kükürt içeren ve vücudumuzda çok az miktarda bulunan aminoasittir. Bu aminoasit metiyonin metabolizmasında bulunan üründür.
Bu ürün vücut tarafından üretilmediğinden dolayı kişiler bunu beslenme yolu ile alabiliyor. Yapılacak olan testin kısa ve basit bir şekilde gerçekleşmesi sonucuyla laboratuvar ortamına gönderilir.
Gönderilmiş olan örneğin rapor sonucu için yaklaşık olarak 10-15 günlük bir süreye ihtiyaç duyulabilir. Bu da hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Homosistein düzeyinin yükselmesi sonucunda kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ciddi sorunların oluşmasına sebep olur. Homosistein vücudun ihtiyaç duymasının yanı sıra, optimum düzeyde kalması gerekir.
Homosistein düzeyinin yüksek olduğu durumlarda düşürülmesi gereken bazı yöntemlere ihtiyaç duyulur. Aksi durumlarda ciddi ve kronik rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.
Homosistein yükselmesine sebep olan bazı durumlar vardır. Bunlar genellikle böbrek yetmezliği olan hastaların, böbreklerin yeterli düzeyde süzülememesi sonucuyla kan düzeyini yükseltir.
Bununla birlikte kanser, sedef hastalığı, lösemi gibi hastalıklar başta olmak üzere, kan düzeyini yükseltir. Tiroid bezlerinin yeterince çalışmadığı durumlarda, alkolizm, iltihabi bağırsak hastalığında da homosisteinin yükseldiği durumlardır.
Gerçekleştirilmiş olan homosistein testi, sonucunda hasta için uygun olan tedavi yöntemlerine başlanır. Bunun için rapor sonucuna bakılmalıdır. Homosistein düzeyi genellikle hastadan hastaya değişkenlik gösteren durumdur.
Fakat yetişkinlerde referans aralığının 5-15 Mmol/L olması gerekir. Kişinin cinsiyetine ve yaşına bakılarak değerlerin artış veya azalışına karar verilir. Erkeklerin homosistein düzeyi kadınlara göre daha yüksek düzeyde olduğu kabul edilir.
Homosistein düzeyinin normal olmadığı durumlarda veya bu durum hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için homosistein testi, yapılması gerekir. Yapılan test sonucunda hastanın yaşı ve cinsiyetine uygun olacak şekilde değerlendirilir.
Yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurulur ve homosistein düzeyine karar verilir. Eğer kişinin kalp rahatsızlığı varsa, diyabet hastalarının yeterince B6, B12 ve folit asit almıyorsa, yüksek çıkan homosistein değerleri sonucunda ek olarak başka testler istenebilir.
Hiperhomosistinemi; homosisteinin yüksek düzeye sahip olduğu durumlarına denir. B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ve B12 seviyesindeki düşmenin sonucunda homosisteinin armasıyla ortaya çıkan durumdur.
Hem arterlerde hem de venlerde tromboz eğiliminde artış görülür. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için homosistein testi, yapılması gerekir
İnsan vücudu belirli olan besinlerin doğru miktarda alınması ve kullanılması durumunda biyokimyasal işlevlerin doğru şekilde çalışmasını gerçekleştirir. Yapılan homosistein testi sonucunda kişinin homosistein yükselmesi durumunda, düşürülebilmesi için kişinin mutlaka doğru beslenmesi gerekir.
Kişinin egzersiz yapması çok önemlidir. Özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin egzersiz rehabilitasyon programına alınması gerekir. Hastalara özel egzersiz hedefleri verilmesi gerekir.
Hastaların tek başına yapmış oldukları fiziksel aktivitelerde bile homosistein düzeyinin azalmasına ve normale dönmesine yardımcı olur. Alkol ve sigara tüketimi azaltılması hatta bırakılması en doğru karar olacaktır.
Sağlık alanlarında gerçekleştirilen ve başarılı sonuçlar vermesiyle birlikte uzman hekim tarafından doğru teşhis konulur. Kişiye yapılacak olan homosistein testi, sonucunda kandaki homosistein düzeyi hakkında bilgi sahibi olunur. Böylelikle hastanın sağlık durumu hakkında daha doğru kararlar alınmasına yardımcı olur.
Testin kamu ve özel hastanelerde yapılmasıyla birlikte herkesin rahatlıkla yaptırabileceği bir testtir. Bu konu hakkında fiyat bilgisi verme durumu yoktur. Çünkü her sağlık kuruluşunun kendine göre belirlemiş olduğu fiyatlar mevcuttur.
Daha doğru ve kesin kararlar alabilmek için ilgili hastanelerle iletişime geçilmeli ve fiyat bilgisi alınması gerekir. Homosistein testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.