GGT Testi

GGT Testi Nedir?

GGT testi, GGT organlarda bulunan bir enzimdir ve olması gereken birim değerlerde olup olmadığını anlamak için istenmektedir. GGT enzimi genel olarak karaciğer hastalıkları hakkında bilgi vermekte olup dalak, böbrek, pankreas ve safra kesesi organlarında da bulunan bir enzimdir.

Enzimler protein yapıda, eriyebilen, hücre bazında yaşanan her türlü tepkimenin hızını düzenleyen organik maddelerdir. Vücutta katalizör görevi görür ve sadece canlılar üzerinde sentezlenebilir. Bu etkin görevi ile GGT enziminin organ dokusu üzerinde yeterli düzeyde olması beklenir.

Gereğinden az ya da fazla olması hastalık gelişimine neden olur. Kimyasal reaksiyonlar ve sentezleme görevlerinin yanında taşıyıcı görevde üstlenen enzimler arasında GGT enzimi taşıma molekülü olarak çalışır ve moleküllerin hareketlerinde ki işlevselliğe katkı sağlar. GGT testi sayesinde enzimin ne kadar etkin olduğu konusunda laboratuvar bilgi edinilebilir.

GGT Testi Neden İstenir?

Safra kanalı tıkanıklığı ve karaciğer üzerinde gelişen hasarın tanılanması için GGT testi istenir. Karaciğer hastalıklarını belirlemek için yapılmasının yanında karaciğer ve kemik hastalıkları arasında ki ayrımı yapmak için de test kullanılır.

Yüksek ALP değeri her iki hastalıkta görüldüğü için GGT testi ayrıştırıcı özellik taşır. Kolda ki damarlardan alınacak kan örneği laboratuvar incelemesinde GGT değerleri öğrenilebilir.

Kan örneği almadan önce 8 saatlik bir açlık durumunun olması istenir. Yemek sonrası enzimlerde yaşanan değer düşüklüğünün yanıltıcı olmaması açısından sabah aç karnına alınacak kan örneği üzerinde izlem yapılır.

Farklı organlar üzerinde de etkili olsa da GGT enziminin ana kaynağı karaciğerdir ve enzimin bu organ üzerinde fonksiyon duyarlılığı oldukça yüksektir. Karaciğer hasarı ya da hastalığı şüphesinde ve aşırı alkol kullanımı durumda GGT testi yaptırılabilir.

GGT Testi Neden Yapılır?

Alkalen fosfataz (ALP) değeri yüksekliği izlenimi yapılması sonrasında GGT testi istenir. Rutin karaciğer kontrolleri sırasında istenebileceği gibi hasta şikâyetleri neticesinde hekim GGT enzimini değerlendirmek isteyebilir.

Sarılık, bulantı, kusma, karında şişlik, iştahsızlık, kilo kaybı, idrarın koyu gaitanın ise açık renk olması bulguları kişinin karaciğer hasarı olasılığını gündeme getirir. Ayrıca alkol tedavisi sonrası izlem amacıyla da GGT testi yapılır. Yüksek ALP değerinin karaciğer paneli ile ilişkili ya da kemik bozukluğu ile ilişkili olup olmadığı ayrımı için GGT enzim değeri önemlidir.

Toksinler vücuttan atılamadığında GGT enzimlerinde yükselme gözlenir. Enzim karaciğer üzerinde ilaç kullanımı, alkol kullanımı ve diğer etkenler neticesinde biriken toksinlerin atılımını gerçekleştirir.

Bunu yeteri kadar yapamadığında enzim değerlerinde artış olur ve tedavi gerektirir. GGT değerinin düşük olması tiroid yetmezliği, magnezyum eksikliği, hipotalamik bozukluk ve bazı ilaçların yan etkileri ile ilişkilendirilir.

Antibiyotik başta olmak üzere, doğum kontrol hapları, bazı ağrı kesiciler ve kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların fazla olması, karaciğerin ilaç kaynaklı toksin maddelerin atılımını düzgün yapamamasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda GGT enziminin değerlendirilmesi hekim tarafından istenir.

GGT Testi Kaç Olmalı?

Test öncesinde aç olmak, ilaç kullanımını bırakmış olmak, en az bir gün boyunca alkol almamış olmak gerekir. GGT testi normal değerleri yetişkinler için kadınlarda 0-45 U/L, erkeklerde 0-65 U/L olması beklenir.

Yeni doğanlarda değer oldukça yüksek seyrederken bir yaş itibari ile olması gereken seviyeye geriler.12 yaşına kadar kız çocuklarında 4-22U/L erkek çocuklarda 3-22 U/L normal değerlerdir.

12 ile 18 yaş aralığında ise kızlarda 4-24 U/L, erkeklerde 2-42 U/L olmalıdır. GGT testi sonuçları kişinin yaşı ve cinsiyeti özelinde normal kabul edilen değerlere göre yorumlanır. Gerekli görüldüğü takdir de ALP testi ve destekleyici diğer an değerlerine bakılmak suretiyle karaciğer hastalıklarına ilişkin tanılama hekim tarafından yapılır.

GGT Testi Düşüklüğü Belirtileri ve Nedenleri

Karaciğer enzimlerinin düşük seyrine ilişkin belirtiler ciddi klinik bulgular olarak değerlendirilmeyebilir. Doğum kontrol ilaçları ya da trigliseridin yüksek olduğu durumlarda kullanılan ilaçlar başta olmak üzere uzun süreli ilaç kullanımları, alkol ve kahve tüketimi, magnezyum eksikliklerinin GGT değerlerinin düştüğü gözlemlenir.

Yemek sonrası da GGT değerleri düşer. Karaciğer tümörü, karaciğer yetmezliği, diyabet, kalp yetmezliği gibi durumlarda GGT testi değerleri normal seviyenin altında seyir izler. GGT düşüklüğü altta yatan nedeni bulmak suretiyle uygulanacak gerekli tedavi sonrasında istenilen seviyeye ulaştırılabilir.

GGT Testi Yüksekliği Belirtileri ve Nedenleri

Aşırı alkol tüketimi, siroz ve hepatit varlığı GGT enziminin yüksek olmasının başlıca sebepleridir. Kanda ki magnezyum oranı GGT nin düşük olduğu zamandan farklı olarak GGT yüksekliğinde artış gösterir.

Enfeksiyon bulguları, aşırı et tüketimi, kalp yetmezliği, karaciğer yağlanması, karaciğer de gelişen tümör ya da metastaz yapmış tümör bulguları GGT değerlerini yükseltir. KOAH, böbrek ve pankreas hastalıkları aynı şekilde GGT değerlerinde artma meydana getirir.

Halsizlik, bulantı, kusma, dışkının ishal kıvamında açık renk olması, idrarın koyu renk olması, karında ağrı ve şişlik, göz akıda ve cilt renginde sararma vücut kaşıntıları belirtileri GGT yüksekliği ile ilişkilendirilir.

Karaciğer hastalıklarına ilişkin şüphe durumunda ultrason incelemesi ve kan tahlilleri tanı koymak için tek tek ya da bir arada kullanılabilir.

Gama glutamil transferaz enziminin çalışma fonksiyonu değerlendirilmesi GGT testi ile yapılacağı gibi AST, ALT, ALP ve bilirubin değerleri gibi farklı kan değerlerinin izlemi de yapılarak doğru tanı ve teşhis koymak için laboratuvar çalışması yapılabilir.

GGT Testi Fiyatları 2025

Ggt testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.