FT4 testi, tiroid hormonunun çalışma düzenini ölçümlemeye yarayan testlerden bir tanesi olup, bulgular neticesinde ya da standart kan tahlilleri içerisinde değerlendirilebilir.
Tiroid vücudumuzda bulunan bir organdır ve salgıladığı hormon birçok doku ve organın çalışması üzerinde endikedir. Boğazın ön kısmında, halk arasında âdemelması olarak bilinen yerin biraz altında kelebek şeklinde varlığı olan tiroid organı sağlıklı çalışmadığı durumlarda ortaya çıkan bulgular kısa ya da uzun vadeli tedaviler ile giderilebilir.
Tiroid bezinin salgıladığı iki hormon T3 ve T4 hormonlarıdır. İnaktif özellikte olan T3 hormonu ve daha fonksiyonel olan T4 hormonunun doğru çalışması oldukça önemlidir.
Geniş bir etki alanına sahip T4 hormonu yetersizliği ya da fazlalığı durumda metabolizma sorunları, bağırsak problemleri, zihinsel ve duygusal etkilenmeler, kalp atım hızında değişimler, saç dökülmesi, kilo kaybı, titreme gibi çok sayıda etken tek ya da birden fazla olarak kişide gözlemlenebilir. Yapılacak FT4 testi sonuçları, kişinin bu tür şikâyetlerinin tiroidle ilişkilendirilmesi açısından değerlidir.
Tiroid bezi çalışma fonksiyonu değerlendirilmesinde yapılacak FT4 testi, kanda litre bazında serbest dolaşan T4 hormonun değer saptaması ile gerçekleşir. Kolda alınacak kan numunesi üzerinde labaratuvar çalışma yapılır.
Dirseğin iç kısmında yer alan damar yapısından alınacak kan için açlık ya da tokluk durumu çok önemli olmamakla beraber genel de günün erken saatlerinde ve aç karnına yapılması istenir.
Otoimmün tiroid hastalıkları ile tiroid kanseri türevleri, T3 ve T4 hormonu üzerinde gelişen artış ya da eksilme sonucunda gelişir. Genel beden ve ruh sağlığı üzerinde geniş bir etki alanı bulunan tiroid bezi çalışmasına ilişkin veriler kan analizleri sonucu elde edilebilmektedir.
Hastanın şikâyetleri neticesinde şüphelenilen tiroid aksaklıkları ya da rutin kan tahlilleri sırasında FT4 testi yapılabilir. Testin sonucunun sağlıklı olması açısından sabah saatlerinde verilecek kan örneği uygun olacaktır.
Tiroid hastalıkları fiziksel bulguları birçok farklı hastalıkla benzerlik gösterebileceği gibi bazı belirgin bulguları da bulunmaktadır. Kişi boğaz da aşırı ağrı, şişlik, hassasiyet gelişimi gibi belirgin tiroid şüphesi bulgularında hekim başvurması ile FT4 testi yapılır.
Ayrıca bağırsak çalışmasında yaşanan sorunlar, kilo kaybı, titreme, görme ve mimiklerde değişim, çarpıntı, saç dökülmesi, aşırı terleme gibi nedenlerle yapılan başvurularda da T3 ve T4 hormonlarının çalışması kan analizi ile değerlendirilir.
Standart FT4 testi sonucu yetişkin ve sağlıklı bireylerde 4,0 ile 11,5 mcg/dL ya da 0,6 ile 1,0 ng/dl değerleri arasındadır. Tüm kan tahlilleri için geçerli olan bir durum vardır ki, ölçüm yapan cihazın hassasiyet ve teknolojisi değerlerin alt ve üst birimlerinde değişkenlik yaşanmasına neden olur.
Bununla beraber kişilerin yaş ve cinsiyetleri başta olmak üzere kronik hastalıkları gibi özel durumları, tiroid değerlerini kendi özellerinde değerlendirilmesini gerektirir. Kan analizinde bakılacak FT4 testi sonucunun hasta özelinde ve tahlil yapılan cihazın parametrelerinde doğru değerlendirilmesi hekim tarafından doğru şekilde yapılır.
Tiroid hormonunun az ya da fazla olması vücudun metabolik dengesi başta olmak üzere geniş bir alanda etki gösterir. FT4 testi ve FT3 testi yapılmasını gerektiren durumlar kişinin günlük hayatta yaşadığı fonksiyon bozuklukları ile ilişkilidir.
Hipotiroidi, tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda gelişir ve halsizlik, güçten düşme, kilo alımı, kabızlık, ruhsal dalgalanma, hafıza problemleri, vücutta şişlik, karıncalanma, ses değişimleri, saç dökülmesi ve tırnak kırılmaları gibi etkiler gösterir.
Hipertiroidi ve tirotoksikoz ise tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlarda oluşur. Belirtilerinin bazıları hipotiroidi ile benzer olmakla birlikte bazıları zıttır.
Kilo kaybı, ishal, çarpıntı ve görme bozuklukları ayrışan belirtiler olup bahse konu belirtiler birlikte ya da tek tek görülebilir. Kişinin şikâyetleri bu belirtiler yönünde ise FT4 testi ile tiroid fonksiyonu değerlendirilmesi yapılır.
Tiroid bezinin yeteri kadar hormon salgılayamadığı durumlarda T4 değerlerinde düşüş yaşanır. Bu durumun nedenleri arasında, otoimmün tiroidyani halk arasında bilinen adıyla haşimato hastalığı, tiroidektomi yani önceden geçirilmiş tiroid cerrahisi veya radyoaktif iyot tedavisi yer alır.
Tiroid değerlerinin yüksek olmasının birçok nedeni vardır. Tiroidin aşırı uyarılması ve Graves hastalığı başta olmak üzere; iyot alımı, hipofiz tümörleri, nodüllü ya da nodülsüz gelişen guatr FT4 testi sonucunun olması gerekenden yüksek çıkmasına neden olur.
Tiroid fonksiyon bozukluğu tedavisine yönelik yapılacak çalışmalar kesin tanı konulan tiroid hastalığı türü, belirti gelişimi, hastanın yaşı ile doğru orantılıdır.
Asemptomatik geç yaş grubu hastalar ve risk grubunda olmayan hastalarda izlem yaparak süreci takip etmek gerekebilir. Yüksek yaş grubu ve riskli hastalar için ise antitiroid ilaç kullanımı, diyet düzenlemesi, tiroid cerrahisi, RAI-131 tedavisi gibi seçenekler oluşturulabilir.
Hastanın tedavi yöntemi, ilaç kullanımına ilişkin doz ve süre ayarlaması gibi prosesürler, hasta özelinde oluşturulur. İlaç kullanımı hayat boyu sürebileceği gibi 1-2 yıllık bir zaman diliminde kullanılması da mümkündür.
Aynı zamanda yaşlı grupta, gebelik ve emzirme dönemlerinde, kronik hastalar ve risk gruplarında izlenecek tedavi yöntemi, dozu, süresi, cerrahi planlaması yapılmasına ilişkin en doğru bilgi klinik bulgu ve FT4 testi başta olmak üzere FT3 ve THS test ölçümleri neticesinde hekim tarafından verilecektir.
Ft4 testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.