Ferritin testi, vücutta ne kadar demir depolandığını öğrenmek için yapılan kan testleridir. Bir mineral türü olan ve vücutta belirli miktarda olması gereken demirin eksik olup olmadığını tanılamak için yapılır. Ferritin bir hücre proteinidir.
Görevi vücutta ki demiri depolamak ve kullanılmak üzere kontrollü şekilde serbest bırakmaktır. Ferritin miktarında ki azlık halk tabiri ile kansızlık olarak adlandırılır.
Sağlıklı bir beden için, vücutta ki tüm vitamin ve minarellerin belirli düzeyde olması gerekir. Fazla ya da az olması kişide farklı belirtiler gösterir.
Genellikle klinik olarak giderilebilen bu belirtiler tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Ferritin testi yaptırmak da demir eksikliğinin yol açacağı hastalıkları önlemek açısından önemlidir.
Kan testi sırasında bakılacak olan ferritin değerinin olması gereken alt ve üst sınırı vardır. Nanogram cinsinden ölçüden ferritin değeri çocuklarda, yetişkin kadın v erkeklerde farklı değerlerdedir. Ferritin testi sonucu genel olarak yetişkin erkeklerde 20 ng/ml ile 500ng/ml, yetişkin kadınlarda 20ng/ml ile 200 ng/ml arasında olması beklenir.
Çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde bu oran farklılık gösterir. Bebeklerin ilk 6 aylık ve sonra ki 6 aylık dönemlerinde bile olması gereken ferritin miktarı farklıdır. Kandaki ferritin miktarının yaş ve cinsiyete göre farklılık göstereceğinden en doğru bilgi kan ölçümü sonucu hekimin vereceği bilgi olacaktır.
Demir oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri içerisinde bulunan bir mineraldir ve hemoglobin üretimi için kullanılır. Ferritin miktarında ki azlık doku ve organlara yeterli oksijen iletimini engeller.
Yapılacak ferritin testi kişilerin yaşları ve cinsiyetleri kıstaslarında olması gereken demir miktarını ölçer. Yapılan laboratuvar testi sonucu belirlenen ferritin düşüklüğünün birçok nedeni olabilir.
Kadınlar için ferritin değerinin düşük olmasının başlıca nedenleri regl dönemleri, gebelik ve emzirme dönemleridir. Ferritin düşüklüğünün genel nedenleri ise; düzensiz beslenme, aşırı kafein tüketimi, c vitamini eksikliği, alkol ve sigara kullanımı gibi edinimsel faktörlerdir.
Bunların yanında düşük, kürtaj, doğum ve ameliyat gibi durumlar, travma sonrası kan kaybı, sindirim sistemi hastalıkları, kronik hastalıklar ve vücutta ki demirin depolanmasını ve emilimini bozan hastalıklar ferritin düşüklüğü sebepleridir.
Günlük hayatta sıklıkla yaşadığımız ancak pek önemsemediğimiz bazı belirtiler kandaki demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
Soluk bir ten rengi, saç dökülmesi, tırnak kırılmaları, saç dökülmesi, gibi fiziksel belirtilerin yanında kronik baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, nefes darlığı, sebebi bulanamayan vücut ağrıları gibi fizyolojik nedenler ve depresyon, sinirlilik hali gibi psikolojik belirtiler ferritin düşüklüğünden kaynaklanabilir.
Bu tip belirtiler başka birçok vitamin ve mineralin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi ferritin testi ile ana kaynağın tespiti yapılabilir. Kişilerin çoğu sebepsiz yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü gibi günlük hayatlarında performans düşüklüğü yaşadıkları şikâyetleri ile doktora başvururlar ve yapılan kan testinde demir düşüklüğü tanılanabilir.
Ferritin düşüklüğü semptomatik tedavisinde demir ilaçları kullanılır. Hap ya da şurup olarak demir ilacı alımının yanında vitaminlerle vücutta ki demir üretiminin arttırılması hedeflenir. Ferritin testi olması gerekenin altında çıkan kişi beslenme ve yaşam tarzını düzenlemek sureti ile düşük olan değeri normal seviyeye çıkartabilir.
Demirin düşük seyirde emilim göstermesi ve depolanmasında altta yatan sebep kronik bir hastalık ya da kişinin kan kaybetmesi gibi sebeplere dayanıyorsa, bu sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi de demir seviyesini normale ulaştırma konusunda yeterli olacaktır.
Vücutta belirli miktarda bulunması gereken ferritin miktarının düşük olması kadar yüksek olması da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Ferritin testi laboratuvar sonuçlarında olması gerek üst değer sınırında ya da sınırı aşan değerlerde karşılaşılan demir miktarı organ yetmezliğinde, kalp ve damar sorunları olmak üzere birçok olumsuz etki gösterebilir.
Erkeklerde 500ng/ml kadınlarda 200ng/ml seviyesinin üzerinde olan değerler için doktor tarafından değerlendirilir. Yüksek demir değerinin normal sınırlara geriletilmesine yönelik bir tedavi prosedürü uygulanır.
Demir yüksekliğine sebep olan durum kronik bir hastalık olabilir. Hepatit C, lösemi, hipertiroid, diyabet, hemokromatoz hastalarında yüksek ferritin değerleri görülür.
Bu hastalıklar haricinde yüksek oranda alkol tüketimi beraberinde getirdiği karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar da ferritin testi sonuçlarının yüksek değerlerde seyretmesine neden olur.
İltihaplı ya da kronik hastalıklar vücuttaki demir varlığını etkiler. Bu durum kalıtsal olabileceği gibi çevre faktörlerinden dolayı sonradan gelişim gösterebilir.
Ferritin yüksekliğinin bazı belirtileri düşük olması ile benzerlik gösterir. Halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, eklem ağrıları belirtileri vücudun demir varlığında sorun yaşandığının sinyalleridir.
Ayrıca koyulan cilt rengi, çarpıntı, yetişkinlerde cinsel isteksizlik ferritin yüksekliğinin işareti olabilir. Bu ve benzeri şikâyetleri olan kişilerin sağlık kuruluşlarında ferritin testi yaptırmak sureti ile değerlerinin durumunu öğrenmeleri mümkün.
Tedavinin ilk basamağını altta yatan kronik ya da iltihaplı hastalığın giderilmesi olacaktır. Ferritin yüksekliği hastalıktan bağımsız olarak değerlendirilmiş ise hekim tarafından çinko, kalsiyum ve magnezyum alımı, alkol ve kafein tüketiminden kaçınılması şeklinde tedavi uygulanabilir.
Genel sağlık değerlendirilmesi ve laboratuvar testleri hem devlet kurumlarımda hem de özel sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır.
Ferritin testi ücreti hakkında en doğru bilgi başvurulan sağlık kuruluşu ve sahip olunan sağlık güvencesi kapsamında edinilebilir. Ferittin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.