Demir bağlama testi, demir eksikliğinde en çok uygulanan testler arasında yer almaktadır. Birçok özellikleri bulunan demir bağlama (FeB) testi özel laboratuvar ortamında gerçekleştiriliyor.
Bu bakımdan %100 güvenilir bir testtir. Demir eksikliği birçok fertlerde meydana gelen bir tür sağlık problemdir. Bu durum beraberinde birçok belirtiler de gösterebiliyor.
Bu belirtiler arasında genel yorgunluk ve halsizlik durumu, iştahsızlık, güne negatif bir şekilde giriş yapılması gibi belirtiler olabiliyor. Demir eksikliği mutlaka tıbbi ve doğal yönden tedavi edilmelidir. Demir içerikli besin ürünleri günlük rutin olarak tüketilmelidir.
Merak edildiği gibi demir bağlama testi adından da anlaşılacağı üzere toplam demir miktarının bağlandığı profesyonel tıbbi bir test türüdür.
Test, serumda yer alan demirin ilgili bölgelere ne düzeyde doyurabildiğinin tespit edilmesinde kullanılır. Bu bakımdan demir bağlama (FeB) testi demir oranlarının saptanmasında büyük faydalar sağlıyor. Test doktor tarafından hafta içi 5 gün boyunca uygulanıyor.
Dolaysıyla doktor klinik merkezinden test randevunuzu oluşturabilirsiniz. Ya da hekiminizin kurumsal sitesinden de online olarak 7/24 randevu formu doldurabilirsiniz. Test başta WHO olmak üzere birçok uluslararası sağlık örgütleri tarafından tavsiye ediliyor.
Ülkemizde de 81 ilimiz üzerinden de günlük olarak yoğun bir şekilde uygulanıyor. Test sayesinde demir eksikliği veya yüksekliği yaşayıp yaşamadığınızı tespit edebilirsiniz. Test sonucunuzu doğrudan doktorunuzun sitesinden veya sağlık merkezine bireysel olarak başvuru yaparak öğrenebilirsiniz.
Testin uygulanış biçimi sağlık merkezleri ve özel doktor klinik merkezleri arasında değişken olarak gerçekleştirilebilir. Bu bakımdan en hızlı demir bağlama (FeB) testi yapan doktor klinik merkezi tercih edebilirsiniz.
Test öncesinde koldan alınan kan örneği doğrudan laboratuvarda incelenir. Bu aşamada demir doğrudan seruma bağlanır. Bu işlem genellikle maksimum 24 saat içerisinde başarılı bir şekilde sonuçlandırılır. Serum demiri kandaki demir oranlarını ölçer.
Bu kapsamda ortalama olarak demir referansının 60 ila 170 ug/dl aralığında yer alması gerekir. Bunun haricinde 90 ila 10 ug/dl aralığında olması talep edilir. Ferritin ise, demirin depolanmasında görev üstlenen bir protein türüdür.
Ferritin proteinin normal düzeyden düşük olması ise daha çok demir iyotunun eksikliğinden kaynaklanır. Testte dikkat etmeniz gereken birçok ayrıntılar da söz konusudur. Bunlardan ilki, testin hızlı bir şekilde yapılmasıdır.
Olası demir yüksekliği veya eksikliğinde hızlı bir şekilde tedavi olmanız açısından bu önemlidir. Bunun haricinde testi mümkünse profesyonel doktor özel klinik merkezinden yaptırmalısınız. Çünkü bu klinik merkezinde uzun süreli olarak sıra beklemeniz söz konusu değildir.
Randevunuzu oluşturduktan bir sonraki güne testinizi yaptırabilirsiniz. Test hakkında bilmeniz gereken bir diğer önemli ayrıntıdan biri de, gebelik öncesi ve sonrasında demir bağlama (FeB) testi yaptırabiliyor olmanızdır.
Test daha çok serumdaki demir iyotunun bağlanmasında yani miktarının kesin olarak belirlenmesinde yapılır. Bunun haricinde demir bağlama (FeB) Testi Ferritin oranının ne durumda olduğu için de uygulanabilir. Dolaysıyla bu test gerçek anlamda çok amaçlı olarak da uygulanabilir.
Testin uygulanış amacı demir oranlarının pratik bir şekilde belirlenmesi ve buna bağlı olarak olası sağlık sorunlarının erken zamanda önünün kesilmesinin sağlanmasıdır. Bu testi özel kılan etkenlerden biri her yaştan bireylere sorunsuz bir şekilde uygulanmasıdır. Çünkü demir yüksekliği ve eksikliği yaş faktörü fark etmeksizin herkeste görülebiliyor.
Bu durumda gerekli tedavilerin alınmaması bireylerde iş ve sosyal aktiviteleri de olumsuz yönde etkiler. Demir eksikliği ve yüksekliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilir.
Bu da vücudun bakteriyel ve kronik türünden birçok sağlık sorunlarına karşı daha dirençsiz kalmasına sebep olabilir. Demir bağlama testi tamamen yan etkisizdir. Test en kaliteli cihazlar üzerinden yapılıyor. Bu bakımdan herhangi bir ağrı veya acı hissetmeniz söz konusu değildir.
Testin sonuç değerlendirmesi ise doğrudan hekim tarafından gerçekleştiriliyor. Çünkü demir bağlama (FeB) testi uzmanlık gerektiren bir durumdur. Amatör sağlık ekipleri tarafından test sonucunun değerlendirilmesi söz konusu değildir.
Test sonucu negatif çıkması bireydeki demir oranının normal düzeyde olduğunu gösterir. Bu durumda ek demir takviye tedavisi alınmasına gerek yoktur. Fakat sonucun pozitif çıkması bireyde demir eksikliği olduğunu gösterir. Bu kapsamda mutlaka gerekli tedavi seçeneklerine başvurulmalıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olan demir bağlama (FeB) testi yüksekliği ve düşüklüğü tedavisi uygun zamanda yapılabilir. Test sonucunun yüksek ve düşük çıkması sadece düzensiz beslenmeyle ilgili değildir bunun haricinde pek çok kronik türünden sağlık sorunların da sebep olabiliyor.
Fakat bireyin tüm bu sebepler hakkında ön bilgisi olması mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilgili hekim tarafından ilk olarak hastadan detaylı olarak hikaye alınır.
Hemen akabinde fiziksel muayene süresi gerçekleştirilir. Bu süreç sonrasında sağlık sorununa sebep olabilen diğer etkenlerin de kesin olarak tespit edilmesi açısından farklı testler de uygulanabilir. Demir düşüklüğü, anemi, akut ve kronik türünden hastalıklar, karaciğer, akciğer, böbrek hastalıkları gibi birçok hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilir.
Demir yüksekliği ise, gebelik dönemlerinde maruz kalınan bazı hastalıklar, crohn hastalığı, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, günlük olarak gereğinden fazlaca demir alımı gibi birçok etkenlere bağlı olarak meydana gelebilir.
Tüm bu olumsuzluklarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Ayrıca önceki dönemlerde de demir yüksekliği ve düşüklüğüne maruz kalındıysa yeniden test ve tanıların alınması önemlidir. Hekiminiz sizlere bu konu hakkında kapsamlı bir şekilde bilgiler sunacaktır.
Demir eksikliği ve yüksekliği ciddi hastalıklara maruz kalmanıza yol açabilir. Yaşam kalitenizin negatif yönde olmaması açısından testi belirli aralıklar kapsamında yaptırmanızda faydalar bulunuyor. Özellikle her 6 ayda bir demir bağlama (FeB) testi yaptırmanız önerilir.
Demir bağlama testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.