VDRL kolesterol testi, frengi hastalığının mikrobiyoloji laboratuvarlarda enfeksiyonun tanısını koyabilmek için yapılan testlerdir.
Hastanın kolundan alınan kan numunesi ya da omurilik sıvısının numune alınmasından sonra ELİSA ya da Latex gibi yöntemlerle çalıştırılması sonucunda rapor edilmesidir. Bu test ile antikor durumu hakkında bilgi edinebilmek için gerçekleştirilmiş olur.
VDRL’nin Türkçedeki karşılığı; Zührevi Hastalıkları Araştırma Laboratuvarıdır. Gerçekleştirilmiş olan bu test sonrasında sonucun negatif çıkması; vücutta Frengi etkeni olan bakteriye ulaşılmadığı ayrıca bakteriye karşı olarak da antikorun oluşmadığı demek oluyor.
Eğer test pozitif çıkarsa; hastanın VDRL kolesterol testi, hastalığa dair belirtilerin olduğu anlamına gelir. Bazı durumlarda gerçekleştirilen VDRL kolesterol test yalancı pozitif şeklinde de sonuçlanabiliyor.
VDRL testinin gerçekleşebilmesi için hastanın kolundaki damardan ya da omurilikteki sıvıdan numune alınması gerekir. Alınan numunenin sonuçlanması birkaç saati alacaktır.
Rapor sonuçları genelde hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu gibi durumlarda İşlemin hastane ortamında gerçekleşme zorunluluğu vardır. Elde edilen numuneler, laboratuvar ortamına gönderilerek burada incelemeye alınır.
Test uzman hekimin istediği üzerine herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilir. Elde edilen verilerden sonra hastaya teşhis konulmasında yardımcı olur. VDRL kolesterol testi frengi hastalığının tanısı için kullanılır ve oldukça önemli bir testtir.
Hatta bu durum evlilik öncesinde ya da kan bağışı yapılacağı zaman düzenli olarak gerçekleştirilmiş olması gerekir. Laboratuvar ortamında Elisa veya Lateks yöntemi kullanılarak işlem gerçekleştirilir.
Frengi hastalığı normalde ağrılı bir yara ile cinsel ilişki sırasında ya da ağrısız olarak yayılabilen Treponema pallium bakterisidir. Bu bakteri bulaşıcı bir hastalık olduğu için cinsel yolla bulaşma ihtimali daha yüksektir. Frengi ne erken ne de geç evrelerde karşımıza çıkmaz. Yapılan VDRL kolesterol testi ile sonucuna bakılır ve varlığı söz konusu ise test pozitif çıkar.
Bazı durumlarda gerçekleştirilen VDRL kolesterol test pozitif sonuç verebiliyor. Bu sonucun kişide frengi hastalığına rastlanmasa bile pozitif olarak sonuçlandığı oluyor.
Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak, uzman hekim değerlendirme yapar. Testin tekrardan yapılması için ek testler istenir. Çünkü frengi sonuçları bazı durumlarda hastalık yokken pozitif sonuçlanabiliyor.
Bu durum yalancı pozitif olarak da bilinir. Daha sağlıklı kararlar almak ve doğru teşhisin konulabilmesi için hastaya tekrardan VDRL kolesterol test yapılmasıyla birlikte yeniden değerlendirme yapılır. Bu sefer elde edilen verilen sonucuna göre uygun teşhis konulur ve gerekli olan tedavi yöntemlerinin başlatılması için çalışmalar başlatılır.
Yapılan testin sonuçlanabilmesi için iki farklı seçenek vardır. Eğer hastanın kanında frengi bakterisine rastlanırsa bu durum pozitif olarak sonuçlanmış olur. Fakat hastanın kanında eğer frengi bakterisine rastlanmazsa bu da negatif sonuçlanır.
Fakat bazı durumlarda gerçekleştirilen testlerin sonuç verme durumları yanıltıcı olabiliyor. Çünkü yapılan VDRL kolesterol test hastada bakteriye rastlanmazsa bile sonuç pozitif olarak sonuçlanmış oluyor. Bu durumun yanıltıcı olabileceğini düşünen uzman hekimler, daha sağlıklı kararlar alabilmek için testin tekrardan yapılması isterler.
Aynı aşamalardan geçen hasta aynı aşamaları tekrarlayarak VDRL kolesterol test yaptırmış olur. İkinci kez yapılan testin sonucu hastanın sağlık durumunu belirler. Eğer test bu sefer negatif çıkarsa hastanın frengi bakterisine rastlanmadığı ve bu hastalığı geçirmediği anlamına gelir.
Fakat tekrardan test pozitif olarak sonuçlanırsa; ne yazık ki hastanın kanında bakteriye rastlandığı ve hastalığı geçirdiği anlamını taşır. Testin pozitifliği bu esnada doğrulanmış olur. Böyle durumlarda hastaya teşhis konularak uygun tedavi yöntemleri başlatılmış olur.
Yapılan birçok tahlilin testin referans aralığındaki değerler hakkında bilgi edinebilmek için çalışmalar başlatılır. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen değerler olur. Fakat burada yapılacak olan VDRL kolesterol test için referans aralığı yoktur. Burada sadece iki farklı durum elde edilebilir.
Yani testin negatif ya da pozitif sonuçlanma durumudur. Test gerçekleştirilmeden önce hastanın aç karnına testi yapma zorunluluğu aranmaz. Çünkü test herhangi bir zamanda herhangi bir saatte gerçekleştirilebilir.
Bu yüzden hastaya avantaj sağlayan durumlardan biri olmuş oluyor. Test için sadece numune kan örneği ya da omurilikten sıvı numunesi verilerek laboratuvar ortamına gönderilir.
Normal şartlar altında yapılan tahlillerde referans değerinin etkileneceğinden dolayı hastaya aç karnına zorunluluğunu kılıyor. Burada antikor testi yapılır. Hastanın yediği, içtiği antikorun sonucunu değiştirmez. Bu yüzden herhangi bir zaman diliminde gerçekleştirilir.
Testler, tahliller uzman hekimlerinin isteği üzerine gerçekleştirilirler. Acil durumlarda, ihtiyaç halinde testin bir an önce sonuçlanması gerekir. Bilindiği gibi devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde işlem gerçekleştirilebilir.
Yapılan işlemler devlet hastanesine çok fazla rağbet görmesinden kaynaklı olarak, sonuçlanması veya randevu alınması zaman alabiliyor. Bu yüzden acil durumlarda testin özel hastanede yapılması önerilir. Özel hastanelerde yapılan testler daha hızlı sonuçlanırlar.
Antikor testi için yapılacak olan VDRL kolesterol test fiyatı hakkında bilgi verilemiyor. Çünkü birden fazla farklı hastane vardır. Hastaneler çeşitli sebeplerden dolayı kendilerine göre fiyat listesi belirlerler. Bu fiyat listesi her sene de değişkenlik gösterir.
Fiyat değişkenliğine denk gelip daha sonra farklı sürprizlerle karşı karşıya kalmamak için, testin yapılacağı hastane ile iletişime geçerek, fiyat bilgisi alınabilir.
Böylelikle daha doğru ve kesin bilgiler sonucunda işlemin yapılacağı hastaneye karar verilmiş olur. VDRL kolesterol testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.