Uyuşturucu Testi

Uyuşturucu Testi

Uyuşturucu Testi; Uyuşturucu kullanımı özellikle gençlerin ve diğer yaştaki insanların hayatını olumsuz etkilemektedir. Stres, psikolojik sorunlar ve aile içerisinde yaşanan sorunlar nedeni ile gençler yanlış kararlar alarak uyuşturucu kullanımına yönelir.

Son yıllarda uyuşturucu ile mücadelenin artması ve bağımlı kişileri yeni ve güzel bir hayata yönlendirmek için uyuşturucu testi çok sık uygulanıyor.

Uygulanan uyuşturucu testi kişinin herhangi bir madde kullanıp kullanmadığın test etmekte çok başarılıdır. Kokain, esrar ve eroin gibi maddeler kanda ve idrarda tespit edilebilir. Bu maddeler hayatı zorlaştırırken ölümlerin yaşanmasına da neden olur.  Çok kısa sürede test sonucu alınabilir.

Uyuşturucu Madde Testi- Drug Test Nedir?

Kullanımı yasak ve yasak olmayan maddelerin kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için uygulanan idrar testine drug testi denir. Test için alınan idrar numunesi gözetim altında alınmalıdır. Mide içreğinden de bakılabilir. Kullanılan birçok ilaçta test sonucunun pozitif çıkmasına neden olabilecek maddeler vardır.

Test içerisinde aranan maddeler metamfetamin, amfetamin, kokain, bonzai, eroin, morfin, metadon, benzodiapezin, barbtürat, melek toz ve ekstazi aranır.

Bu maddelerden herhangi birine rastlanması uyuşturucu kullanıldığını gösterir. Uyuşturucu testi uygulamaları her zaman doğru sonuçlar verdiği için güvenilir testlerdir.

Uyuşturucu Testi Ne İçin Kullanılır?

Bir insanın bir ilacı ya da maddeyi kullanıp kullandığını anlamak için uygulanır. Test için her zaman şüphelenmeye gerek yoktur. Farklı nedenlerden dolayı da test yapılabilir.

Yeni iş başvurusunda iş verenler bünyelerinde çalıştıracakları elemanları kontrol etmek için bu testi yaptırabilir. Profesyonel sporculara ve spor akademisi öğrencilerine doping maddesi kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek için uygulanabilir. Yasal ve adli nedenlere bağlı olarak uygulanır. 

Kronik arı sorun olan hastalarda bu durumu engellemek için opioid ilaç reçete edilebilir. Bu ilacın kullanımı gözetim altında olmalıdır. Reçete eden uzman hekimler hastanın bu ilacı doğru dozda alıp almadığını tespit etmek için uyuşturucu testi ister.

Neden Bir Madde Testine İhtiyacımız Var?

Uyuşturucu kullanımından şüphe edildiğinde ya da gerekli olduğu düşünüldüğünde test yapılabilir. İş hayatında her zaman sağlıklı ve bilinçli personellere ihtiyaç vardır. Uyuşturucu madde kullanımı belirtisi veren kişiler iş kazasına neden olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda en doğru çözüm test yaptırmaktır.

Madde kullanımı belirtileri, panik, paranoya, zor nefes alma, mide bulantısı, kalp ritminin ani olarak değişmesi, yavaş konuşma, konuşma bozukluğu, sayıklama, halüsinasyon görme ve tansiyon değişikliğidir.

Bu belirtiler farklı hastalıkların belirtileri de olabilir. Bu nedenle doktorlar belirtileri taşıyan kişiden şüphelenirse test yapabilir.

Uyuşturucu Testi Sırasında Ne Olur?

İdrar testini laboratuvarda vermeniz gerekir. Örneği doğru ve güvenilir bir şekilde vermek için sağlık çalışanlarının size söylediği adımları uygulamalısınız. Test vermeye giderken kişinin üzerinde çanta, palto ve diğer eşyalar olamaz.

Laboratuvarda verilen genital bölge temizleme pedi ile temizlenir. Erkekler penisin ucunu siler kadınlar ise lapinaların arasını silmelidir.

İdrar için tuvalete çıkılır.  Toplama kabı idrarın atına tutulur. İstenilen miktar kabın üzerinde belirtilir. Adli vakalarda idrar verirken güvenilir ve doğru testin yapılması için bu adımlar eksiksiz uygulanmalıdır.

Uyuşturucu Testi Hakkında Bilmeme Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Test yaptırmadan önce bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Reçeteli ve reçetesiz kullanılan tüm ilaçlar hakkında detaylı bilgi verilmelidir. Test öncesinde haşhaş içerikli gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.

Bu maddelerin içerisinde uyuşturucu maddeleri olabileceği için testinin pozitif çıkma ihtimali yükselir. Uyuşturucu testi kan örneğinden yapılacaksa işlem daha kolaydır.

Testin fiziksel bir riski bulunmaz. Bu nedenle gerekli olan her durumda hemen verebilirsiniz. Dava ve yasal prosedürlerden dolayı test vermeniz gerekiyorsa vakit kaybetmemelisiniz. Test hakkında endişeleriniz var ise işlemi yaptırdığınız sağlık kuruluşuna mutlaka bu sorunları belirtmelisiniz.

Uyuşturucu Vücuttan Kaç Günde ve Nasıl Atılır?

Kullanılan maddenin yapısına göre vücutta kalma süresi değişiklik gösterir. Ayrıca kanda, idrarda ve saç telinde kalma süreleri de farklıdır. Saç telinde görülmeyen maddeye idrarda rastlanabilir. 

Örneğin esrar maddesi idrarda 30 gün kalırken kanda 36 gün kalabilir. Saç telinde en faza 90 güne kadar uyuşturucu madde tespiti yapılabilir. Bu sürenin sonunda saç numunesi kullanılması tavsiye edilmez. 

İlgili Sağlık Konuları

Madde bağımlılığı ve farklı hatalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların kötüye kullanımıdır.  Madde bağımlılığı ölümle sonuçlanabilen kötü tablolara sahip bir durumdur. Uzun süreli uyuşturucu kullanımlarına bağlı ya da kullanılan maddenin içeriği kısa süreli kullanımlarda da bağımlılık yapabilir.

Teşhis ve Testler

Uyuşturucu madde kullanımından şüphelenilen kişilerin uzman sağlık çalışanları tarafından gerekli testler yapılarak tam teşhis konulur. Üç farklı numune alınarak test yapılabilir. Kan testi, idrar testi ve saç teli testi en sık başvurulan tekniklerdir.

Bazı vakalarda madde bağımlısı kişiler bu durumu kabul etmez ve test vermekten kaçınır. Böyle durumlarda tedaviye başlamak ve uyuşturucu testi uygulamak çok zordur.

Uyuşturucu Kullanma Sorunu Olan Birinin Bazı Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Erken dönemde ve ilerleyen önemde belirtiler değişebilir. Uyuşturucu kullanan kişilerde sık görülen belirtiler;

  • Duygu durumunun aniden değişmesi ve ağlama krizlerinin yaşanması
  • Sürekli yorgunluk, uyku hali ve halsizlik
  • Bilinç bulanıklığı ve halüsinasyonların yaşanması
  • Ani sinir patlamalarının olması ve şiddete meyilli davranışlar

Kullanılan maddeye göre belirtiler değişiklik gösterebilir. Ayrıca maddenin dozu da belirtileri etkiler. Yüksek dozda alınan maddeler kalp ve solunum durmasına neden olur. Bu nedenle uyuşturucu madde kullanan kişilere çevrenin desteği çok önemlidir. Uyuşturucu testi erken dönemde yapılmalı ve madde bağımlılığı ile ilgili yardım alınmalıdır.

Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı sosyal, ekonomik ve iş hayatını büyük ölçüde etkiler. Genel vücut sağlığını bozduğu için çalışamaz. Uzun süreli kullanımlarda dolaşım ve sinir sistemini bozar.

Sinir sisteminde meydana gelen dalgalanmalar sonucunda psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkar. Sosyal hayatta dışlanır ve bir çevre edinemez. Uyuşturucu aile hayatında da büyük sorunlara neden olur. Madde bağımlılığının hemen tespit edilmesi zordur.

Uzun süren takipler sonucunda şüpheler oluşabilir. Şüphe duyulduğu zaman hemen bir uzmana giderek gerekli uyuşturucu testi uygulanmalıdır. Aksi halde madde bağımlılığı dönülmez bir hal alabilir. Genellikle ergenlik döneminde olan çocuklarda hormon değişiklikleri nedeni ile bilinç karmaşası yaşarlar.

Bu dönemde yaşanan sorunlar çok büyük problemler gibi algılanır. Madde bağımlılığının en yoğun yaşandığı dönem ergenlik dönemdir. Kullanıma başlamaya bu yaşlarda başlanır.

Uyuşturucu Testi Fiyatları 2024

Test fiyatları değişiklik gösterir. İşlemin yapıldığı hastanenin konumu, uygulanan testin kapasitesi, kullanılan malzemeler ve işlem süresi dikkate alınır. Uygulanan basit testlere yüksek maliyetler isteyen klinikler olabilir. Uyuşturucu testi uygulanması ve bu durumun kabul edilmesi zor bir süreçtir. Bu nedenle kötü niyetli kişiler kar elde etmek için bu durumu kullanabilir.

Test yaptırmaya karar verdiğinizde detaylı bir araştırma yapmalısınız. Bu kliniklerde daha önce hizmet alan ve test yaptıran kişilerin yorumlarını ve geri dönüşlülerini okuyabilirsiniz. Madde bağımlılığında dikkat edilmesi gereken en önemli kriter mahremiyet ve bilgi gizliliğidir.

İnsanlar ailelerinden olan kişilerin bu durumlarının bilinmesini istemeyebilir. Bu nedenle gizli tutulması büyük önem arz eder. Uyuşturucu Testi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

GALEN UYUŞTURUCU PANELİ

  1. Drug Screen (İdrar)
  2. AMP (Amphetamin)
  3. BAR (Barbiturates)
  4. BZO (Benzodiazepines)
  5. BUP (Buprenorhine)
  6. COC (Cocaine)
  7. k2 (Synthetic Cannabinoid)
  8. MAMP (Methamphetamin)
  9. MDMA (Methylenedioxymetamp)
  10. MTD (Methadone)
  11. OPI (Opiates) (Morphine)
  12. TCA (Tricyclic Antidepressants)
  13. THC (Tetrahydrocannabinol)