Uyuşturucu madde testi, tıp alanında zaman zaman uyuşturucu testi kullanılır. Bu test ile idrar numunesi alınır ve idrarda legal ya da illegal olan ilaçların kullanıp kullanılmadığına dair tarama yapılır ve bu ilaçların idrarda tespit edilmesi amaçlanır. Bu test idrar numunesi ile yapılan bir test türüdür.
Ancak bazı durumlarda uzman hekimin ihtiyaç duyması ile mide içeriğinden alınan örnek ile de yapılabilir. Eğer bu test idrar örneği alınarak yapılacak ise testin yapılacağı kişiden idrar numunesi mutlaka gözetim altında alınır.
Test yapılırken hastanın tedavi için kullandığı ilaçlar var ise mutlaka belirtilmelidir. Çünkü bazı ilaçlarda uyuşturucu madde testi pozitif çıkmasına neden olabilecek maddeler vardır. Dolayısıyla da doğru teşhis için hastaların varsa kullandığı ilaçları mutlaka belirtmesi önemli detaydır.
Yasal olan ya da olmayan ve içerisinde uyuşturucu madde olan ilaçların kullanılıp kullanılmadığını saptamak amacı ile uyuşturucu testi kullanılır. Genellikle idrar numunesi alınarak yapılan bu test sayesinde eğer uyuşturucu madde içeren bir ilaç kullanılmış ise vücutta uyuşturucu madde olup olmadığı saptanır.
Uyuşturucu testi yapıldığında vücutta; metadon, benzodiapezin, barbitürat, TCA, THC, metamfetamin, melek tozu, ekstazi, eroin, morfin, bonzai ve kokain gibi uyuşturucu maddelerin olup olmadığı saptanır. Dolayısıyla da oldukça önemli bir test türüdür.
Madde testi, birçok nedenden dolayı kişilere yapılabilen testlerden birisidir. Bu test idrar, tırnak, tükürük ve saç gibi numuneler alınarak yapılabilir.
Bunun nedeni uyuşturucu madde alındığında bu maddeler tükürük, saç, idrar ve tırnaktan daha geç atılır yani daha uzun süre bu maddeler üzerinde kalır. Dolayısıyla da uyuşturucu testi en çok idrar numunesinden alınarak yapılır. Bu teste birçok nedenden dolayı ihtiyaç duyulur.
Adli vakalar ve hastalık teşhisi ve tedavi sürecinde uygulanan testlerin başında gelir. Eğer adli bir durum söz konusu ise kişiler uyuşturucu madde kullanmadığını ispat edebilmek için madde testi yaptırma ihtiyacı duyar.
Madde testi yaptırdıktan sonra verilen rapor, mahkemede delil olarak kullanılabilir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisinde ve ameliyat öncesinde tedavinin süreci açısından hastaya madde testi yapılır ve vücutta bu maddelerin olup olmadığı saptanır.
Vücuttaki legal ve illegal ilaçlarda bulunan maddelerin saptanması için yapılan uyuşturucu testi sayesinde bu maddeler kısa sürede saptanır.
Vücuda yasal ilaçlar ya da yasal olmayan ilaçlar vasıtasıyla alınan uyuşturucu maddeler, vücutta birçok etkiye neden olur, Dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu, uyku hali ve uyuşukluk gibi belirtiler uyuşturucu testi yapılması için belirteç olan belirtilerden sadece birkaçıdır.
Numunelerin alınması ve test yapılması oldukça kolaydır. İdrar, tükürük, tırnak ve saç gibi numunelerde uyuşturucu maddeler daha uzun sürede atıldığından test genellikle bu numuneler üzerinde yapılır.
Kişiden bu numunelerden birisi alınır ve uzmanlar tarafından laboratuar ortamında incelenir. Bu şekilde vücutta uyuşturucu maddeler oluş olmadığı saptanır. Dolayısıyla da test sırasında kişinin herhangi bir acı ve ağrı hissetmesi söz konusu değildir.
Saç kılı, idrar ve tükürük numunesi gibi numuneler ile yapılan uyuşturucu testi, şüphe anında yaptırılan testlerin başında gelir. Adli ve hastalık gibi durumlar haricinde zaman zaman başarısı düşen, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunu yaşayan çocukları için aileler de bu testi yaptırmayı düşünebilir.
Ancak eğer konu adli bir konu değil ise belirli bir yaşa gelmiş olan bireylerde aileler istese dahi bireyin rızası olmadan, zoraki olarak bu test yapılmamaktadır.
Birçok uyuşturucu madde birkaç saati sonra kan ve tükürük numunesinde çıkmayabilir. Her maddenin vücutta kalma süresi farklıdır. Ancak idrar, saç ve tırnak gibi bölgelerde uyuşturucu maddeler daha uzun süre kalır.
Her uyuşturucu maddenin vücuttaki etkisi farklıdır. Kimi maddeler 2-3 saat etki gösterirken kimi maddeler ise sadece 30 dakika kadar etkilidir. Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar.
Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır. Morfin olarak adlandırılan uyuşturucu madde ise; idrar, kan ve tükürükten 3 gün sonra atılırken saçtan 90 gün yani 3 ay sonra atılır.
Uyuşturucu madde kullanan bireylerde madde kullanıldıktan sonra birçok belirti ve semptom görülür. Ayrıca maddenin dozu arttırıldığında ya da madde vücuttan kesildiğinde de bu belirti ve semptomların şiddeti artabilir. Bu noktada maddenin kullanılıp kullanılmadığına dair şüpheli durumlarda uyuşturucu testi yapılır. Uyuşturucu kullanan kişilerde;
Madde bağımlılığı; vücudun uzuvlarını doğrudan etkileyen ve vücudun işlevlerini yerine getirilmesini engelleyerek beyin ve iradeyi devre dışı bırakan maddelerin kullanılmasıyla birlikte bu maddeleri irade ile kişinin bırakamamasıdır.
Kişinin madde bağımlısı olup olmadığı belirtiler doğrultusunda şüphe duyulduğunda uyuşturucu testi yapılarak saptanabilir. Madde bağımlısı olan bir kişi maddenin dozunu arttırdığında belirtileri de artarken maddeyi kullanmadığında yoksunluk yaşar ve yine daha fazla olumsuz yönde belirti göstermeye başlar.
Her hastane ve sağlık kuruluşu için tek bir uyuşturucu testi fiyatı vermek mümkün değildir. Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşu ve hastanede uyuşturucu testi yapılır.
Fiyatlandırma ise Sağlık Bakanlığının belirlediği taban fiyat doğrultusunda sağlık merkezlerinin fiyat politikalarına göre değişiklik gösterir. Ayrıca testin yapılacağı türe göre de fiyatlarda farklılık olabilmesi muhtemeldir. Uyuşturucu testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.