Üçlü Tarama Testi

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü tarama testi; hamilelik, kadınlar için en önemli ve aynı zamanda en özel dönemlerin başında gelir. Bu dönemde hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı için düzenli kontroller ve zamanında gerekli testlerin yapılması son derece önemlidir. Bu dönemde yapılması gereken testlerin başında üçlü tarama testi gelir.

Hamilelik döneminde yapılan üçlü tarama testi; anne karnındaki bebeğin sağlık durumu hakkında bilgiler verir. Bu test ile kromozal anomaliler, nöral tüp defekti gibi bulguların olup olmadığı araştırılır. Kesin bilgiler vermemekle birlikte bu hastalıklar ile ilgili olasılıklar sunan bir test türüdür.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Anne karnındaki bebekten yani diğer bir deyişle amniyon sıvısından örnek alınarak yapılan üçlü tarama testi, bebekte kromozal hastalık olup olmadığını inceler. Bu test hamilelik sürecini takip eden kadın doğum uzmanı tarafından takipler sırasına gerekli görüldüğü takdirde istenir.

Eğer kontroller ve kontrollerde elde edilen bulgular normal seyirde ise bu durumda kadın doğum uzmanı üçlü tarama testinin yapılmasına gerek duymayabilir. Hamilelik döneminde yapılan üçlü tarama testinin olabilecek en doğru sonucu verebilmesi için testin en doğru hamilelik haftaları arasında yapılması son derece önemlidir.

Üçlü Tarama Testi Neden Yapılır?

Anne karnındaki bebeklerde kromozomal anomalilerin yani doğumsal sorunların önceden teşhis edilebilmesi üçlü tarama testi ile mümkündür. Bu test ile anne karnındaki bebeğin down sendromu ve triomi 18 gibi risk faktörlerine sahip olup olmadığı saptanır. Ancak testin verdiği sonuçlar kesin değildir.

Eğer bu test sonuçları yüksek çıkar ise bu durumda kesin sonuca varabilmek için CVS ya da amniyosentez gibi yöntemlere başvurulur. İkili tarama testlerine göre nöral tüp defekti gibi anomalilerin risklerini belirlemek için kullanılan üçlü tarama test, AFP değeri ile bu hastalıkların risklerini sunar.

İlginizi Çekebilir  Moleküler Biyoloji

Üçlü Tarama Testi Normal Değerleri

Down sendromu, Edwars sendromu ve nöral tüp defekti için yapılan üçlü tarama testi yapıldığında anneden alınan kan numunesinin değerlerine bakılır. Bu değerler incelendiğinde kan değerlerinin eşik değerleri 1/250 ise down sendromu, 1/100 ise Edwars sendromu değerleri ve AFP değeri normal değerde ise değerler normal değerlendirilir.

Normal değerlerin üzerinde değerler çıktığında ve AFP değeri iki katına çıktığında ise bu durumda down sendromu, Edwars sendromu ve nöral tüp defekti risklerinden söz edilebilir. Dolayısıyla da anneden alınan kan numunesinin analizi sonucunda elde edilen değerler doğru bir şekilde yorumlanmalıdır.

Üçlü Tarama Test Kaçıncı Haftada Yapılır?

Hamilelik döneminde düzenli rutin kontrol ve testler yaptırmak anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşır. Bu kontrol ve testler sayesinde anne ya da bebek sağlığında oluşabilecek olumsuz bir durumun erken teşhis edilmesi ile tedavisinin de daha kolay olması sağlanır.

Bu testler arasında önemli bir yere sahip olan üçlü tarama test de kadın doğum uzmanı tarafından tavsiye edildiğinde aksatılmaması gereken bir testtir.

Hamileliğin 4. Ve 5 aylarında yapılması gereken üçlü tarama test, gebeliğin 16. İla 20. Haftaları arasında yapılır. Anne karnındaki bebek beyin ve omurilik gelişimini 16. Hafta ile tamamlar. Bu nedenle de bu test 16. İla 20. Haftalar arasında yapılır.

Üçlü Tarama Test Sonucu Riskli Çıkanlar

Kromozal anomaliler ve nöral tüp defekti gibi doğumsal anomaliler hakkında bilgiler veren üçlü tarama test, kesin bir sonuç vermemekle birlikte verdiği olasılıklar ile diğer testlerin yapılması ya da yapılmaması gerektiği konusunda uzman doktora yol gösterir.

Anneden alınan kan örneğinin analiz edilmesi ile elde edilen değerleri sınırda ya da yüksek çıkar ise sonuç riskli olarak değerlendirilir. Test sonucu riskli olarak çıktığında kesin sonuçlar elde edebilmek için CVS ya da amniyosentez gibi kesin sonuçlar veren test yöntemlerine başvurulur ve detaylı tetkikler yapılarak eksin sonuçlar elde edilir.

İlginizi Çekebilir  Uyuşturucu Testi

Üçlü Tarama Test Aç Karnına mı Yapılır?

Gebeliğin 16. İla 20. Haftaları arasında kadın doğum uzmanının gerekli görmesi halinde yapılan üçlü tarama test hakkında anne adayları birçok detayı merak eder. Anne adaylarının test yönelik merak ettikleri konulardan birisi de testin aç karnına mı yoksa tok karnına mı yapılması gerektiği sorusudur.

Üçlü tarama test yaptırmak için hamilelerin aç ya da tok olması gibi bir şart yoktur. Günün her saatinde aç ya da tok olarak üçlü tarama test yapılabilir. Çünkü bu değerler açlığa ve tokluğa bağlı olarak değişen değerler değildir.

Üçlü Tarama Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Test sonucunda yorumlama yapılırken; down sendromu için kan eşik değerinin 1/250 değerinin üstünde olması sonucu pozitif olarak nitelendirilir. Bu değerde bir test sonucunda anne karnındaki bebeğin down sendromlu olma riski yüksek olarak görülür ve kesin sonuç verilen testlere yön verilir.

Eğer kan değeri eşiği 1/100 değerinin üzerinde ise bu seferde yapılan üçlü tarama test sonucunda bebeğin Edwars Sendromu olma riskinin yüksek olduğunu gösterir. Ayrıca kan değerlerinde AFP değerlerine bakılarak anne karnındaki bebeğin nöral tüp defekti olup olmadığına bakılır.

Üçlü Tarama Testi Fiyatları 2023

Devlet özel hastanelerde üçlü tarama test yaygın olarak yapılabilen bir testtir. Testin fiyatı ise testin yapılacağı hastane ve sağlık merkezine göre farklılık gösterir. Fiyatlar ortalama olarak 250 TL ile 500 TL arasında seyreder. Üçlü tarama testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.