Sodyum testi, sodyum konsantrasyonunun seviyesi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için yapılmaktadır. Sodyum; vücudumuzun doğru ve düzgün çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu mineraller arasında yer alır.
Sodyumun yüksekliği veya düşüklüğü olması durumunda dikkat edilmesi gereken önemli durumlar mevcuttur. Sodyum denince akla tuz gelir. Günlük yaşam şartlarımızda tuz tüketimi hemen hemen yediğimiz yemeklerde oluyor.
Sofra tuzu denen şey ise klorür ve sodyumdan ibarettir. Sodyum sayesinde sinir sinyallerinin iletilmesi ve vücuttaki sıvı dengenin sağlanabilmesi için büyük rol oynar.
Yapılan bu test ile sodyumun konsantrasyonunun normal değerlerini belirlemeyebilmek için gerçekleştirilmiş olur. Böbrek fonksiyonları ve elektrolit dengesinin değerlendirilebilmesi, akut ya da kronik hipernatremi ile hiponatreminin takibi için sodyum testi yapılır.
Test için herhangi bir ön hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Çünkü burada sodyum testi için hastanın kolundan kan numunesi alınır. İşlem iğne yardımıyla alınır ve laboratuvar ortamına gönderilir. İhtiyaç duyulması durumlarda idrar numunesine de ihtiyaç duyulabilir. Bu durum uzman hekim tarafından hastaya bildirilmiş olacaktır.
Bu test sayesinde kanda bulunan sodyum düzeyinin kolay bir şekilde ölçülmesine yardımcı olur. Sodyum; sinir ve kas fonksiyonlarında dahil olmak üzere, beden süreçler için büyük önem taşır. Kanda çok fazla sodyumun bulunmasıyla birlikte kan basıncında artış görülür. Sodyum çeşitli yollardan alınabilen mineraldir.
Vücuda ihtiyaç olduğu kadar girer ve fazlası idrar yolu ile dışarıya atılır. Bazı durumlarda bu atılım gerçekleşemediğinden dolayı kişide belirtiler çıkmaya başlar. Bu belirtiler sonucunda uzman hekimden yardım alınmasıyla sodyum testi, yaptırılması gerektiğini söyler. Bunun için test yaptırılır ve sodyum düzeyi ölçülür.
Hastada spesifik olmayan yakınmaların ortaya çıkması, yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kalp yetmezliği gibi durumlarda hastanın karşılaşmış olduğu bu sorunların takip edilebilir olması için sodyum testi, uygulamasından yardım alınır. Vücudun susuz kalması durumunda genelde sodyum değerinde yükselmeler meydana gelir.
Bu gibi durumlarda kan basıncı düşer ya da yükselir. Sonrasında kronik rahatsızlıkların beraberinde geldiği durumlarla karşı karşıya kalınır. Pek çok uzman hekimin bu testten yardım aldığı ve teşhisin konulmasında yardımcı olmasından dolayı güvenle tercih edilir. Uzman hekimin isteği üzerine aynı gün gerçekleştirilebilir.
Sodyum eksikliğinden kaynaklı olarak genelde vücudun su dengesi bozukluğuyla ortaya çıkan durumlardır. Bunu anlayabilmek için uzman hekim kontrolünde sodyum testi, yapılmış olması gerekir. Sodyum eksikliği aşırı miktarda alınan sıvı sonucunda ortaya çıkar.
Bazı durumlarda kullanılan ilaçların idrar söktürücü özelliğine sahip olmalarından dolayı sık sık idrara çıkılır. Psikolojik sorunların yaşanmasından dolayı aşırı su tüketme isteği de beraberinde geliyor.
İshal, kusma gibi durumlarda su ve tuz kaybı da oluşabiliyor ve daha birçok nedenden dolayı sodyum eksikliği açığa çıkar. Sodyum eksikliği genelde belirti olarak kişide bayılma, koma, oryantasyon bozukluğu, uyuklama hali, sinir sisteminin tutulması, kaslarda oluşan ağrılar ya da kramplar sonucunda ortaya çıkabilir.
Sodyum eksikliği kişide meydana gelen çeşitli sebeplerden dolayı oluşabiliyor. Sodyum eksikliği ve yüksekliği oldukça zarar veren durumlardır. Bunun için normal değer aralığında olabilmesi için sağlıklı beslenmek ve bazı stresli durumlardan uzak durmak gerekir.
Yapılan sodyum testi, sonucunda eğer sodyum eksikliği açığa çıktığına dair değerlere rastlanırsa bu durum için tedavi yöntemleri başlatılır. Sodyum eksikliği vücut için oldukça önemli mineraldir. Eksikliğin açığa çıkması durumunda yürüme sırasında kişinin düşmesi ve yaralanması söz konusu olabilir.
Yürürken daha dikkatli olması gerekir ve uzman hekime danışmalıdır. Kemiklerde meydana gelecek kırılmaların oranında artış görülebilir. Eksiklik sadece bundan ibaret değildir. Beyin hastalığı, nöbet, koma, ölüm, kardiyopulmoner durma gibi akut rahatsızlıklar görülür.
Sodyum yüksekliğinde düzenli ve sağlıklı beslenmenin olmadığı durumlarda, yüksek ateş sonrasında dehidrasyon yaşama ve enfeksiyon hastalıklarında görülen artış sonrasında genelde yaşlılarda görülen bir durumdur. Sodyum yüksekliğinin nedenleri arasında yeteri kadar su tüketilmediğinden dolayı ortaya çıkan su kaybı sonucunda ortaya çıkar.
Yapılan sodyum testi, sonucunda değerlerin 145 mEq/L’nin aşılması durumunda hipernatremi ortaya çıkmış olur. Sodyum eksikliği belirtilerinde iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı, ağız kuruluğu, istemsizce ortaya çıkan kas kasılması gibi ortaya çıkar.
Sodyum yüksekliği ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiren durumlardandır. Yapılan sodyum testi, sonucunda eğer kişinin değerleri 145 mEq/L’yi aşmışsa bu durum sodyum yüksekliğine işarettir.
Sodyum yüksekliğinden dolayı kişide mide kanseri, böbrek taşı, osteoporoz ve akciğer kanseri oluşur. Bunun nedeni ise fazla sodyum alındığından dolayı idrarla birlikte atılan kalsiyum miktarında görülen artıştan kaynaklıdır.
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu hatta bazı durumlarda gıdalar yardımıyla bu ihtiyacı giderdiğimiz durumlar oluyor. Fakat herkesin beslenmesi ve tüketmiş oldukları besinlerin aynı olmadığı durumlar olmuş oluyor.
Bu gibi durumlarda sodyum miktarının vücudumuzda az veya çok olduğu zamanlara rastlarız. Bunun anlaşılabilir olması için genelde hep yapılan testlerden yardım alınır. Burada önemli olan sodyum testi, yaptırılmış olması gerekir. Test sayesinde sodyum konsantrasyonunun değeri ölçülmüş olur.
Test bütün sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilebilir. Yapılan testin ücreti için kesin bir bilgi yoktur. Bu konuda bilgi alabilmek için ilgili hastane ile iletişime geçilmesi daha uygundur. Sodyum testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.