SGPT (ALT) testi, karaciğer, kalp, kan dolaşımında, pankreasta ve böbreklerde meydana gelen hasarın seviyesi tespit edilebilmesi için hastaya yapılmaktadır. Vücudumuzun en büyük organı ve oldukça önemli yere sahip olan karaciğerdir.
ALT karaciğer tarafından üretilmiş olan enzimlerin böbrekte, kalpte ve kaslarda bulunan türlerinden biridir. Vücuttaki birçok işlevi etkileyen ve karaciğerde bulunan hücrelere zarar vermekte olan hastalıkların ALT düzeyde etkilendikleri durumlardır.
Bu yüzden ALT karaciğerde meydana gelen hasarların tespit edilebilir olması ve hastaya teşhis koyabilmek için Sgpt alt testi yapılır.
SGPT; Serum glutamik piruvik transaminaz olarak isimlendirilir. Akciğerlerde bulunmasıyla birlikte diğer organlarda ve böbreklerde de az miktarda bulunabilen enzim türüdür.
Gıdalar yardımıyla vücuda alınarak sindirim işlemleri sağlanmış olur. Daha sonrasında karaciğere gelen besinlerden sonra enerjiye dönüşmüş olur.
Normal şartlar altında enzimler, karaciğer hücrelerinde bulunur. Kan dolaşımı sırasında ise ölmüş olan karaciğer hücreleri sebebi ile az miktarda da olsa bulunmuş oluyor.
Kanda bulunan ALT değerinin normal kabul edilen değerin üzerine çıkmasıyla birlikte karaciğer harabiyetine işaret etmiş olur. Bunun anlaşılabilir olması için SGPT (ALT) testi yapılarak, değerler göz önünde bulundurulur.
Karaciğer rahatsızlıklarının sonucunda yapılacak olan SGPT (ALT) testi, oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilmiş olur. Test için ön hazırlığın yapılmasına gerek yoktur. Hasta bu işlemi günün herhangi bir saatinde yapabilir.
Fakat uzman hekim hastadan hemogram ya da kan şekeri gibi testler istemişse; işlem öncesinde hastanın aç karnına işlemi gerçekleştirmesi gerekir. Böylelikle daha sağlıklı sonuçlar elde edilmiş olur. Hastanın kolundan alınacak olan numune kan sonrasında laboratuvara gönderilir ve analizler yapılarak rapor edilmiş olur.
Karaciğer fonksiyonlarının hasar görüldüğü ve karaciğer hastalığı şüphesi ile karşı karşıya kalınması durumunda uzman hekim tarafından hastadan istenen SGPT (ALT) testi, olarak bilinir.
Düzenli olarak yapılan sağlık taraması büyük önem taşır ve hayat kurtarır. Karaciğer hastalıkları şüphesi genelde ortaya çıkan belirtiler sonucunda test işlemleri başlatılır.
Bu belirtiler; hızlı kilo kaybı, karın ve mide şişkinliği, mide bulantısı, kusma, sürekli yorgunluk, koyu renkte idrar, açık renk dışkı ile hastada görülebiliyor.
Bu belirtiler hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Bu yüzden vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerekir. Burada uzman hekimden alınan yardımlardan sonra test işlemleri aynı gün gerçekleştirilebilir.
Yapılan testlerin kendilerine göre referans aralığı mevcuttur. Bu aralıkların normal değer kabul edildiği ve bu değerlerin dışına çıkılması durumunda SGPT yüksekliği görülebiliyor. SGPT yüksekliği kişinin bazı hastalıklara yakalanma riskini beraberinde getiriyor.
Bunlar; obezite, karaciğer yağlanması, siroz, hepatit hastalıkları, aşırı alkol kullanımı, safra yolunda tıkanmalar, malignite ve kalp rahatsızlıkları, ilaç kullanımı ve diyabet gibi durumların açığa çıkma durumudur. Tabi ki de bu konuda böyle yorum yapabilmek için SGPT (ALT) testi, yapılmış olması gerekir.
Her hastalıkta olduğu gibi SGPT değerinin yüksek çıktığına dair bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirler kişide aşırı kilo verme durumları, kaşıntılı cilt, açık renkli dışkı, koyu renkte görülen idrar, sararmış gözler ve deri hastalıkları, mide şişkinliği ve mide ağrıları ortaya çıkabiliyor. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden SGPT (ALT) testi, yapılması gerekir.
Aslında burada gerçekleştirilen SGPT (ALT) testi, sonucunda SGPT’de meydana gelen düşüklük genelde kişinin sağlıklı bir bünyeye sahip olduğu anlamına gelir. Fakat kişide görülen SGPT düşüklüğünün nedenleri arasında üre yüksekliği, B6 eksikliği, diyaliz, gebelik durumları, böbrek rahatsızlıkları ve şeker koması olarak bilinir.
Ortaya çıkan belirtiler sonucunda kişi uzman hekimden yardım almak ister. Kişide görülen belirtiler genelde hastalıklara ve hastaya göre değişkenlik gösterebilen durumlardır. Belirtiler kişinin erken zamanda önlem almasına yardımcı olan durumlardır.
Burada SGPT değerinin düşük olduğu durumlardaki belirtilerde kusma, yorgunluk, zayıflık, iştah kaybı, sarılık, karında meydana gelen şişme, mide bulantısı, karın ağrısı ve görülen kanama zorlukları olarak karşımıza çıkar.
Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen SGPT (ALT) testi, işlem sonrasında referans aralığı göz önünde bulundurulur ve uygun olan tedaviler yapılır. SGPT değeri normal şartlar altında kadınlar için; 10-40 U/L, erkeklerde ise; 10-35 U/L, çocuklarda ise bu değer yetişkinlerin 2 katı olması gerekir.
Ortaya çıkan belirtiler bir veya daha fazla hastalığın beraberinde geleceği anlamına gelir. Bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte doktora başvurulur. Gerçekleştirilen test sonrasında hastaya tanı konur.
Burada SGPT testinden sonra hastaya konulan tanılar böbrek, kalp ve kaslarda meydana gelen hasarlara sebep olan hastalıkların tanısı konulur. Karaciğer hastalıkları başta olmak üzere tanı konulmuş olur.
Sağlık alanlarında gerçekleştirilen testler ve tahliller sonucunda hastaya doğru ve kesin tanı konularak, tedavi yöntemleri başlatılmış olur. Yapılan çalışmalar sonucunda hastanın değerleri göz önünde bulundurulur ve referans aralığını aşmış olması durumunda uygun olan işlemlerin başlatılmış olması gerekir.
Karaciğer hasarlarında yapılan SGPT (ALT) testi, genelde bütün hastanelerde gerçekleştirilebilir. Yapılan testin fiyatı hakkında kesin bilgiye rastlamak mümkün değildir.
Hastanelerin fiyat listeleri değişkenlik gösterdiğinden dolayı kesin ve doğru bilgi bulmak mümkün değildir. Bunun için testin yapılacağı hastane ile iletişime geçilmesi sonucunda fiyat konusunda daha detaylı bilgi alınabilir. SGPT (ALT) testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.