SGOT (AST) testi, enzimin bulunduğu kalp, beyin, karaciğer, böbrek ve kas gibi dokuların zarar görmesi sonucunda tedbir almak için yapılmaktadır.
Kanda bulunan Aspartat Aminotransferaz seviyesinin bu hasarlar sonucunda fazla salgılanmaya başlar ve kişide belirtiler göstermeye başlar. Karaciğer vücudun en büyük iç organı olarak bilinir. Aynı zamanda metabolik organda biliniyor.
Kanın sürekli kimyasal maddelerden ve alkol gibi durumlardan temizler. Böylelikle kanın pıhtılaşmasını engeller ve vücudun bağışıklık kazanarak önemli rol oynamasına yardımcı olur.
Yapılacak olan testin amacı ise burada zarar gören dokuların miktarını ölçmeye yardımcı olur. Erkeklerde ve kadınlardaki değeri değişkenlik gösterdiğinden dolayı farklı aralıklarda olabiliyor. Bunu anlayabilmek için hastaya Sgot ast testi, yapılması gerekir.
AST testinin belli başlı sebepleri vardır. Yapılacak olan SGOT (AST) testi, genelde uzman hekimin isteği doğrultusunda gerçekleştirilir. Ortaya çıkan belirtiler sonucunda doktor hastadan bu testi ister.
Testin yapılması durumunda karaciğer, hepatit gibi hastalıkların kontrol edilmesine yardımcı olur. Karaciğer uzmanları AST değerlerinin normal seviyelerde olduğu durumlarda karaciğerden çok kas problemi ya da kalp rahatsızlığı probleminin olma olasılığı vardır.
Böyle durumlarda mutlaka uzman hekimden yardım alınması gerekir. Yapılacak olan SGOT (AST) testi, hastada ortaya çıkan belirtiler sonucunda uzman hekimden yardım alması sonucunda yapılır.
Testin gerçekleşebilmesi için hastanın kolundan kan numunesi alınarak ALT değerlere bakılır. Daha sonra numune laboratuvar ortamına gönderilerek, analiz edilir. Çıkan rapor sonuçları uzman hekim tarafından değerlendirmeye alınır.
Hastadan alınan kan numunesi sonucunda SGOT (AST) testi, gerçekleştirilmiş olur. Bu test herhangi bir zamanda saat fark etmeksizin yapılabilir. Kan numunesi alınmadan önce herhangi bir ön hazırlık yapılmasına da gerek yoktur. Hastanın yediği, içtiği şeylerden sonra kan değerlerinde değişkenlik görülmez. Bu yüzden uzman hekimin isteği üzerine yapılabilir.
Normal şartlar altında ortaya çıkan yükselmelerin bile ciddiye alınması ve uzman hekimden yardım alınması gereken bir durumdur. Hastaya yapılan SGOT (AST) testi, sonucunda AST değerlerinde yükselme söz konusu ise bu karaciğerde meydana gelen hasarın oluşumuna işaret eder.
Karaciğerin çok fazla toksine maruz kalması durumunda karaciğerlerde bir sorun olduğu anlamına gelir. AST değerinde meydana gelen yükselmenin sebebi ise bazı hastalıklardan dolayı kaynaklanabiliyor. Bu kronik hepatit, siroz, karaciğer kanseri, safra kesesinin tıkanması gibi durumlardan kaynaklı olarak yükselebiliyor.
AST yüksekliğinde olduğu gibi AST düşüklüğünde de sebep olan bazı durumlar vardır. Hastaya yapılan SGOT (AST) testi, sonucunda eğer değerlerinde AST düşüklüğü görüldüyse bu durum aslında kan tahlillerinin sağlıklı bir bünyeye sahip olduğunuz anlamına gelir.
Fakat AST düşüklüğüne sebep olan bazı durumlarda mevcuttur. Bunlar; gebelik, diyaliz, şeker koması, üre yüksekliği, B6 vitamin eksikliği ve bazı böbrek hastalıkları AST’nin düşüklüğüne neden olmuş olur.
Vücudumuzda çeşitli dokular vardır. Bu dokuların zaman zaman yapılan testler ve tahliller sonucunda referans aralığının dışına çıktığını görebiliyoruz. Referans aralığı; normal şartlar altında olması gereken değer aralığıdır.
Bu değer aralığı genelde çeşitli sebeplerden dolayı düşük veya yükseliş gösterir. Burada SGOT (AST) testi, sonucunda kabul edilen normal değerler mevcuttur. Bu değer aralığı kadınlarda ve erkeklerde değişkenlik gösteren bir durumdur. AST değeri erkeklerde; 10-40 birim/L, kadınlarda ise; 9-32 birim/L olarak kabul edilir.
AST değer aralığının yüksek veya düşük çıkması durumunda farklı hastalıkların oluştuğu anlamına gelir. SGOT (AST) testi, sonucunda ortaya çıkan değerler doğrultusunda yüksek çıkmasıyla birlikte genelde çeşitli hastalıkların tanısı konulur. Düşük değerlerde çok ciddi sorunlar çıkmasa da hastanın sağlıklı bünyeye sahip olduğunu anlayabilmek mümkündür.
AST değerinde görülen yükseklikle birlikte kronik hepatit, karaciğer kanseri, safra kesesinde ve bağırsaklarda meydana gelen tıkanmalar ve siroz hastalığı tanısı konulabilir. Bu durum uzman hekim tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda tanı konulur.
Ortaya çıkan hastalıkların ciddi sorunlar olduğunu ve mutlaka ihmal edilmemesi gerektiğini unutmamak lazım. Erken teşhisi konulan hastalıkların tedavisi daha kolay oluyor. Aksi durumlarda ihmal edilen ve ilerleyen hastalıkların tedavisi zor gibi olsa da bazıları ne yazık ki tedavi edilemiyor.
Günümüz şartlarında pek çok hastalığın tanı ve tedavisi için çeşitli yöntemlerden yardım alınır. Alınan yardımlardan sonra genelde hastaya teşhis koymak daha kolay hale geliyor. Bazen gözle görünmeyen ve fiziki muayene sonucunda karar verilmesi zor olan hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu durum daha kolay hale gelmiş bulunmaktadır. Yapılan testler, tahliller ve diğer tedavi yöntemleriyle birlikte daha kısa sürede doğru şekilde hastaya tanı konulabiliyor.
Bunun büyük avantajları olduğunu ve hem hasta hem de doktor için büyük önem taşıdığı bir durum oluyor. Söz konusu iç hastalıklar olunca hastaya tahliller ve testler yapılarak dokuların düzeyi hakkında bilgi edinilir.
Yapılan SGOT (AST) testi ile hastanın karaciğer rahatsızlığı ve hasar görmesi durumunda dokuların değerinin ölçülmesiyle birlikte işlem gerçekleştirilmiş olur.
Yapılan bu testin fiyat konusu hakkında kesin bilgiye rastlanmadığı için hastane ile iletişime geçilerek, bilgi alınması daha doğru olacaktır. Sgot (ast) testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.