Sedimantasyon testi, sedimantasyon tedavisine başlanmadan önce yapılmaktadır. Tortullaşma ve dibe çökme anlamına gelmektedir. Sedimantasyon bilim literatüründe çökme anlamına gelmektedir. Alyuvar olarak da bilinen sedimantasyon kandan bulunan en çok hücre türüdür.
Kan testlerinin birçok çeşidi vardır ancak bunlardan en sık kullanılanlardan birisidir. Hastadan alınan kan örneği laboratuvarda ayrıştırarak kandaki iltihap oranına bakılır.
Sedimantasyon oranı yüksek çıkarsa, vücutta iltihaplı bir virüsün olduğuna işarettir. Kanserli doku oluşumu ve bağışıklık sistemi hakkında kolayca teşhis koymak için Sedimantasyon testi, yapılır.
Vücutta yüksek oranla iltihap bulunduran kişilere sedimantasyon testi, yapılır. Kan testleri, genellikle vücutta meydana gelen komplikasyonları ortaya çıkarır.
Kan testlerinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. ESR de bunlardan biridir. Çökme anlamına gelmektedir. ESR testinin sonuçları çıkmadan teşhis koymak mümkün değildir. Hastadan alınan kan örneği laboratuvar ortamında baş aşağı bekletilir.
Ayrıştırarak kandaki iltihap oranına bakılır. Yarım saat, iki saat ve yirmi dört saat içinde, kan hücrelerin ne oranda ve ne hızda çöktüğü araştırılır. Testin sonuçlanması için beklemek gerekir.
Sonuçlar yüksek çıkar ise, vücuttaki protein değerleri de düşer ve halsizlik oluşur. Zamanında tedavi edilmezse kanserli hastalıkların artmasına neden olabilir.
Hastaya teşhis konmadan önce Sedimantasyon testi, yapılır. Hastadan alınan kan örneği laboratuvar ortamında baş aşağı bekletilir. Ayrıştırarak kandaki iltihap oranına bakılır. Yarım saat, iki saat ve yirmi dört saat içinde, kan hücrelerin ne oranda ve ne hızda çöktüğü araştırılır.
Vücutta inflamasyon varlığında ortaya çıkan proteinler, kırmızı kan hücrelerinin kümelenerek birbirlerine yapışmasına, dolayısıyla ağırlaşmasına yol açmaktadır.
Eritrositlerin ağırlaşmalarıyla daha hızlı dibe çökerler. Çökme miktarı ve hızı referans değerlerinin dışındaysa, vücutta enfeksiyon var demek mümkündür. Vücutta bulunan inflamasyonun miktarına bağlı olarak, kırmızı kan hücrelerinin dibe çökme hızı değişkenlik gösterebilir.
ESR olarak da bilinen Sedimantasyon test, genellikle aşırı boyun ağrısı, kalça ağrısı ve baş ağrısı sonrası yapılmaktadır. Hastadan alınan kan laboratuvar ortamında baş aşağı bekletilir. Eklem sertliği ve kilo kaybı da vücuttaki iltihap oranının artması neden olur.
Sedimantasyon testi sonuçlarının yüksek çıkması, vücuttaki protein değerleri de düşer ve halsizlik oluşur. Zamanında tedavi edilmezse kanserli hastalıkların artmasına neden olabilir.
Tedaviye başlamadan önce Sedimantasyon testi yapılır. Tükettiğimiz besinler genellikle kan değerlerini etkiler ve bu alınacak örnek için oldukça önemlidir. Hasta eğer ilaç kullanıyorsa test yapılmadan 12 saat önce içmiş olmalıdır.
Hastadan kan örneği alındığında mutlaka aç olmalıdır. Çünkü kişinin tükettiği besinler kan düzeyinde oynamalara sebep olabilir. Sonuçlar çıktıktan sonra uzman doktor tarafından incelenir ve tedaviye başlanır.
Test sonuçları mm/saat olarak ölçülmektedir. Normal Sedimantasyon test değerleri; 50 yaşın altındaki kadınlarda, 20 mm/saat, erkeklerde ise 15 mm/saat olması gerekir.
50 yaşın üzerindeki kadınlar da 30 mm/saat erkeklerde bu değer 20 mm/saattir. Yeni doğan bebeklerde 2 mm/saat, ergenliğe henüz girmemiş çocuklarda 3 – 13 mm/saat arasında olması gerekmektedir.
Eritrosit sedimantasyon hızı yaşa ve cinsiyete göre hesaplanmaktadır. Bu yüzden referans aralığı kişinin yaşına ve cinsiyetine göre farklılık gösterir. Eritrosit sedimantasyon hızını hesaplamak için kadının yaşına 10 eklenip ikiye bölünmeli; erkeklerde ise direkt olarak yaşını ikiye bölünmesi ile yapılmaktadır.
Tek başına bir tanı aracıdır demek doğru değildir çünkü kullanılan ilaçlar test sonucunu etkilemektedir. Sedimantasyon testi, vücutta iltihaplı hastalığın varlığını tespit etmek için yapılmaktadır.
Sedef, lupus, çölyak, ailevi Akdeniz ateşli hastalığı, multiple skleroz ve ankilozan gibi otoimmüm hastalıkları; sinüzit, tüberküloz, astım romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıkların varlığında sedimantasyon yükselir.
Bu yükseliş, vücudun tepki olarak bağışıklık sistemi hücreleri ve karaciğer tarafından bazı protein yapılarının oluşmasına sebep olur. Bu oluşmalar, eritrositler ile birbirine yapışarak kütle ve ağırlıklarının artmasına neden olur.
Kırmızı kan hücrelerinin ağırlıklarının artması, yapılan ESR testinde daha hızlı bir şekilde dibe çökmelerine neden olmaktadır. Bu çökme inflamasyonun boyutu hakkında bilgi vermektedir.
Hamilelik ve yaşlılık gibi koşullarda sedimantasyonun oranının yükselmesine neden olmaktadır. Yüksek çıkan Sedimantasyon testi, anemi, temporal arterit, waldenstrom makroglobulinemisi, böbrek hastalığı, artrit türleri ve multipl miyelom gibi nedenlerden kaynaklıdır.
Çeşitli enfeksiyon türleri ESR test sonuçlarının yüksek olmasına neden olur. Kemik enfeksiyonu, kalp kapakçığı enfeksiyonu, sistematik enfeksiyon, romatizmal ateş, kalp enfeksiyonlar sayılabilir.
Sedimantasyon düşüklüğü sağlık problemi belirtisi olarak görülmez, aksine vücutta iltihaplı bir hastalığın aktifliğinin bitmek üzere olduğunun göstermektedir. Kan yoğunluğunu arttıran hastalıklar; anemi, diyabet, anizositoz ve hemoglobinpatiler sedimantasyonun düşmesine yol açar.
Plisitemia ruba ve lösemi gibi var olan hastalıklarda sedimantasyon düşüklüğü görülebilir. Bazı ilaçlar sedimantasyon oranının düşmesine neden olur (kortizon, antipsikotik). Sedimantasyon düşüklüğünün; düzenli beslenerek, düzenli uyuyarak ve fiziksel aktivite yaparak tedavi edilir.
Her hastane kendine göre bir fiyat listesi belirler. Bu fiyat listesi yapılan testlerin veya taramalar sonucunda değişkenlik gösterir. Bunun için bu konuda fiyat bilgisi verilemez. Daha doğru ve kesin fiyat bilgisi alabilmek için testin yapılacağı hastane ile iletişime geçerek, fiyat bilgisi alınabilir.
Sağlıklı bir yaşam için sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmayı unutmayınız. Sedimantasyon testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.