Protein testi, kan dolaşımında bulunan albumin ve globulin protein değerlerine ölçebilmek için yapılan testlerdir. Yapılan test sayesinde referans aralığının kolay bir şekilde görmek ve normal değere uygun olarak tedavi yöntemleri oluşturulmuş olur.
Aksi durumlarda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının beslenme açısından ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu sebepten dolayı hastadan alınan kan numunesi sonucunda protein testi, gerçekleştirilmiş olur.
Plazma proteini olan albuminin kanda en fazla bulunan ve karaciğerin sentezlemiş olduğu proteindir. Proteinlerin kılcal damarlardan geçmesine izin vermediği büyüklüğe sahiptir. Onkotik basınç yardımıyla proteinlerin geçmesine yardımcı olur.
Geçişin sağlanmasıyla birlikte burada ödem birikiminin engellendiğini ve ödem yatağında sıvı birikiminden kaynaklı olarak yüksek tansiyon oluşumu engellenmiş olur.
Yapılacak olan protein testi, için hastanın ön kolundaki damardan ya da yeni doğan bebeklerin topuk kanı alınarak işlem laboratuvar ortamına gönderilerek gerçekleştirilmiş olur.
Kişide meydana gelen kilo kaybı ve yorgunluk normal karşılanacak olan durumlar değiller. Düzensiz ve sağlıksız beslenme durumlarında böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında hasar oluşur. Oluşan hasarlar sonucunda ciddi hastalıkların beraberinde geldiği durumlar açığa çıkar.
Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için mutlaka hastaneye başvurup, uzman hekimden yardım alınması gerekir. Uzman hekim ihtiyaç halinde hastadan protein testi, isteyebilir. Gerçekleştirilen test sonrasında uygun tedavi yöntemleri başlatılmış olur.
Günümüz şartlarında gerçekleştirilen kan testlerinin gerçek sonuçlanabilmesi için genellikle hastanın aç karnına işlemi gerçekleştirmiş olması gerekir. Burada yapılan testin normal değerden düşük veya yüksek çıkmasından kaynaklı olacağından dolayı hastanın aç karnına işlemi gerçekleştiriyor olması gerekir.
Yapılacak olan protein testi, için de hastanın işlemi aç karnına gerçekleştirmesi daha uygun olacaktır. Böylelikle yanıltıcı değerlerle karşılaşmadan işlem gerçekleştirilmiş olacaktır.
Plazma proteini olan albumin; karaciğer tarafından bir günde 12-14 gr sentezlenmiş olur. Büyük proteinlerin kılcal damarlardan geçemiyor oluşundan dolayı; albumin yardımı ile onkotik basınç yardımıyla büyük proteinlerin suda çözünmesi sonucunda geçişi sağlanmış olur.
Bazı durumlarda her ne kadar nadir gibi görülen bir durum olmuş olsa da protein yüksekliğine denk gelinebilir. Protein yüksekliği; sıvı kaybından, diyabet, ishal, aşırı terleme, idrar söktürücü ilaçların alınması gibi durumlarda yükselebilir.
Ayrıca şeker hastalığında bazı durumda yükselebilir bazı durumlarda düşebiliyor. Sebebi ise; kontrol altına alınamayan diyabetin dışarıya çok fazla sıvı atmasından kaynaklıdır.
Protein yüksekliği çoğunluk olarak vücutta meydana gelen sıvı kaybından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Sıvı kaybı çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Vücudun aşırı miktarda sıvı kaybediyor olması, kan seviyesindeki sıvının azalmasıyla birlikte böbreklerde protein kaçağının oluşumuna neden olur.
Vücut susuz kaldığı zamanlarda albumin yüksekliğini giderebilmek için her gün en az iki litre su tüketilmesi gerekir. Proteinli diyetlerden kaçınılmalı, düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenilmelidir.
Protein yüksekliğine sebep olan belirtiler arasında; baş dönmesi uyku isteği, halsizlik, yorgunluk, ağızda meydana gelen kuruluk, idrara çıkma isteği, karın ağrısı ve kemiklerin sızlaması gibi durumlar açığa çıkabiliyor. Bunun anlaşılabilir olması için mutlaka hastaya protein testi, yapılması gerekir.
Protein düşüklüğü ve yüksekliğini anlayabilmek için hastaya ilk olarak protein testi, yapılır. Yapılan test sonucunda referans değeri göz önünde bulundurulur ve hastaya uygun olan tedavi yöntemleri başlatılır.
Protein düşüklüğü; kan plazmasında bulunan büyük protein moleküllerinin dar damarlardan geçemediği durumlarda, albumin miktarının onkotik basıncı dengelemeye çalıştığı durumlardır. Burada vücudun dokularında sıvı birikimi oluşur. Ödem oluşumu el ve ayaklarda çok sık rastlanan durumlardan biridir.
Yapılan protein testi ile birlikte protein değerinin düşük çıkması durumunda kişinin vücut dokusunda ödemler oluşmaya başlar. Oluşan ödemlerin insan sağlığına zararları olmasından kaynaklı olarak bazı rahatsızlıkları beraberinde getirir. Diyabet hastalığı en başta gelmektedir.
Aşırı alkol tüketimi de hastalıkların açığa çıkmasına sebep olan durumlardan biri haline gelir. Hepatit, siroz, bazı karaciğer rahatsızlıkları, mide ülseri, hipotiroidi, hipoadrenalizm, kronik ve romatizmal hastalıklar açığa çıkabiliyor.
Protein eksikliğini giderebilmek için hastanın düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Protein düşüklüğü veya yüksekliği hakkında bilgi almak için mutlaka protein testi, yapılmış olması gerekir.
Bunun için dışarıdan herhangi bir besin takviyesi almasına gerek yoktur. Sağlıklı beslenme sonucunda genellikle protein dengesinin korunmasına yardımcı olacaktır.
Spor yapan kişilerin en başta dikkat etmesi gereken grup arasında bulunur. Fakat çok aşırı tüketerek protein değerinin yükseltilmemesi gerekir.
Beslenmede et, yumurta, protein ağırlıklı olan bakliyatlar, tavşan, tavuk, hindi ve yumurtaların tüketilmesi gerekir. Aşırı et yeme durumunda yeterli protein alındığı anlamına gelmez. Bunun için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir.
Sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilen işlemlerin genellikle fiyat değişkenliğine denk geldiğini biliyoruz. Çeşitli hastanelerde gerçekleştirilen test, tahlil gibi durumlarda fiyat farklılığı bulunur.
Çeşitli sebeplerden dolayı fiyatta değişkenlik görülebilir. Bu hastaneyle alakalı olan bir durumdur. Yapılacak olan protein testi, için fiyat bilgisine rastlanmadığı için ve rastlanan fiyatlarında yanıltıcı olduğunu bildiğimizden dolayı mutlaka ilgili hastane ile iletişime geçmeli ve fiyat bilgisi alınması gerekir.
Kesin ve doğru bilgiler sayesinde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Protein testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.