Prolaktin testi, yapılan hormon ölçümü sonrasında hastalıkların teşhis edilebilmesi için hastaya yapılan testlerdir. Bu test birden fazla testi içinde barındırır. Diğer testlere göre daha zor ve zahmetli olmasından kaynaklı olarak maliyetli olduğunu söylemek mümkündür.
Hormon testinin her merkezde yapılması mümkündür. Burada gerçekleştirilecek olan testin doğru zamanda yapılması önemlidir. Doğru zaman; adet başladıktan sonraki 2. gün ve 5. günde testin gerçekleşmesi gerekir.
Yapılan testin aç karnına gerçekleşmesi daha uygundur. Test gerçekleşeceği zamanda cinsel ilişkiye girilmemiş olması ve meme başı uyarılmaması gerekir.
Tiroit hormonlarına bakılacağı zamanda ise özel bir sebep aranmadan gerçekleştirilmiş olur. Kadınlarda meydana gelen adet düzensizliği, uzun süre çocuk sahibi olamama, memede akıntı gibi durumlarda prolaktin testi, gerçekleştirilmiş olur.
Testin uygulanabilir olması için mutlaka uzman hekime başvurulmalı ve ön muayenenin gerçekleşmiş olması gerekir. Yapılan çalışmalar sonucunda uzman hekim hastadan prolaktin testi, ister. Yapılan test ile hormonal ölçümlerin hafife alınmaması gerektiği ve dikkatli davranılması gerekir.
Prolaktin azlığı veya çokluğu; hamile ve hamile olmayan kişilerde görülebilen durumlardır. Testin gerçekleşebilmesi için hastanın kolundaki damardan kan numunesi alınır ve laboratuvar ortamına gönderilerek, incelemeye alınır.
Test; uzman hekimin vermiş olduğu talimatlar üzerine gerçekleştirilir. Test gerçekleştirilmeden önce hasta bilgilendirilir ve dikkat etmesi gereken durumlar ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olunur.
Prolaktin testi, gerçekleşebilmesi için sabah 10.00 ve 11.00 saatlerinde gerçekleşmiş olması gerekir. Bu saatler aralığında kandaki prolaktin değerinin gerçek miktarını öğrenmek daha mümkündür.
Gerçekleştirilen pek çok test ve tahlillerde alınan kan numunesi için hastanın aç karnına işlemini gerçekleştirmiş olması gerekir. Buradan da anlaşılacağı gibi hastaya yapılacak olan prolaktin testi, için mutlaka aç karnına yapılması uygun görülür.
Aksi durumlarda gerçek değerden farklı sonuçlar elde edilir. Test yapılacağı zaman mutlaka adetli günlerin olduğu zamanlarda işlemin gerçekleşmiş olması gerekir.
Özellikle kadınları yakından ilgilendiren ve doğurganlık durumlarını etkileyebilecek hastalıkların ortaya çıkması mümkündür. Burada gerçekleştirilecek olan prolaktin testi, ile hastalığın doğru şekilde tanı ve tedavisi uygulanmasın mümkündür. Test sayesinde birçok hastalığın tanısı konulabilir.
Bunlar; yumurtlama problemi, emzirme durumu, gebelik, psikiyatrik sorunlar, tiroid hormonu, cinsel isteksizlik, östrojen testesteron hormonu, adet düzensizliği, jinekomasti, kemik erimesi gibi sorunların tanısı konulabilir.
Ortaya çıkan hastalıklar, hastadan hastaya değişkenlik gösteren durumlardır. Herkeste aynı görünmez ve herkese aynı tedavi uygulanmaz. Daha doğru teşhislerin konulabilmesi için mutlaka uzman hekimden yardım alınması gerekir.
Beyindeki hipofiz bezinde yer alan ve salgılanan prolaktin; kadınlarda anne sütü üretiminde sorumlu olarak yer alır. Bu durum halk arasında süt hormonu olarak da bilinir.
Canlılığın devamı için büyük önem taşır. Testin gerçekleşebilmesi için mutlaka adet dönemlerinin olduğu süreç içinde işlemin gerçekleştirilmiş olması gerekir. Bu adet başlangıcından sonraki 2. ya da 5. gün olarak yapılması gerekir.
İnsan beyninin arka kısmında bulunan hipofizin salgılanmış olduğu hormondur. Prolaktin sayesinde buradaki hormonun ölçüm işlemleri gerçekleştirilir. İşlemin gerçekleşebilmesi için hastanın kolundan alınan kan numunesinin laboratuvar ortamında gönderilmesi sonucunda prolaktin testi gerçekleştirilir.
Prolaktin hormonunun erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı genellikle farklıdır. Kadınlarda 15-25 aralığında iken, erkeklerde; 5-10 aralığındadır. Doğum sonrasında ve gebelik dönemlerinde kadınlarda bu hormonun yükseldiğini görebilmek mümkündür.
Eğer gebelik durumları söz konusu değilse bu durum yumurta üretiminin kesilmesi, gebe kalamama durumları ve adet düzensizliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Daha sonra cinsel fonksiyonların zarar görmesiyle birlikte problemler oluşmaya başlar.
Kadınların gebelik dönemlerinde prolaktin yükselmesi oluşur. Prolaktin hormonu; bebe bezindeki gelişmeler ve süt oluşumuna sebep olur. Eğer gebelik durumu söz konusu değilse prolaktin yüksekliği görülür ve birtakım sorunların beraberinde geldiğinin habercisi olur.
Prolaktin yüksekliği nedenleri arasında; böbrek ve karaciğer rahatsızlığı, iyi huylu tümörler, polikistik over sendromu gibi hastalıkların yer aldığı durumlardır.
Kişide meydana gelen bazı rahatsızlıklar sonucunda mutlaka uzman hekimden yardım alıp, prolaktin testi, yaptırmış olması gerekir.
Aksi durumlarda kişide dengesiz beslenme, stres, uykusuzluk, kullanılan antidepresanların yan etkileri, meme travmaları, akciğer kanseri, hipofiz bezi tümörü gibi durumlara sebep olur. Prolaktinin yüksekliğinde mutlaka hastaya uygun olan tedavi yöntemleri uygulanmalı ve bu sorunların ortadan kaldırılmış olması gerekir.
Prolaktin düşüklüğü denen şey, normal değerin altında hormon seviyesindeki düşüklük anlamına gelir. Bu durumu anlayabilmek için hastaya prolaktin testi, yapılması gerekir. Burada kesin değerlere rastlama sonucunda daha doğru teşhislerin konulmasında yardımcı olur.
Prolaktinin düşük veya yüksek çıkması durumunda sorunları beraberinde getirdiğini görebilmek mümkündür. Prolaktin düşüklüğü çok nadir görülen durumlardan biridir.
Düşüklüğün yaşanması durumunda; yetersiz süt üretme sorunu, yumurtalıkların fonksiyonlarındaki yavaşlama ve durma, erkeklerde; erken boşalma, ereksiyon bozukluğu gibi sorunlara neden olur.
Kişide meydana gelen prolaktin düşüklüğü için uygulanan tedavi yöntemlerinde ilaçlar yer alıyor. İlaçlar ile gerçekleştirilen tedavi pek fazla etki etmemektedir.
Hastada önce prolaktin düşüklüğünün sebebi tespit edilir ve ortaya çıkan sebeplerden uzak durulması gerekir. Hasta daha sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Bunun için uzman diyetisyene başvurabilir.
Yapılacak olan prolaktin testi, için fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Çünkü her hastanenin belirlemiş olduğu fiyat listesi mevcuttur.
Bu fiyat listeleri değişkenlik gösterebiliyor. Bu da hastanın yanıltıcı durumlara düşmesine sebep olur. Daha kesin ve doğru kararlar için hastane ile iletişime geçerek, fiyat bilgisi alınması gerekir. Prolaktin testi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.