Parathormon testi, vücutta bulunan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde görevli olan PTH için yapılmaktadır. Meydana gelen PTH düşüklüğü ve yüksekliği çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen nedenlere bağlıdır.
Paratiroid bezleri tarafından salgılanmış olan PTH; parathormon paratiroid bezleri olarak da bilinir. Kalsiyumun düzenlenmesinde yardımcı olan bu hormon sayesinde vücudun kalsiyum miktarını da dengede tutmakta rol oynar.
Normal değerin görülmesiyle birlikte kalsiyumun giriş ve çıkışlarının kontrol altında tutulmasında görevlidir. Normal değerin dışına çıkması sonucunda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Yapılan parathormon testi, sonucunda değerlerin düşük veya yüksek çıkma durumları olabilir.
Vücuttaki kalsiyum miktarının ölçülebilmesi ve PTH değerinin de ölçülebilir olması için parathormon testi, gerçekleştirilmiş olur. İkisinin birlikte gerçekleşmesiyle birlikte daha doğru tanıya ulaşabilmekte kolaylık sağlıyor.
PTH’deki normal değer aralığı; 1 mililitredeki kanın içinde 10-55 pikogram şeklinde belirlenir. PTH’nin normal değerin altında görünmesi durumuna hipokalsemi olarak da bilinir.
Normal değerin üzerinde olması ise hipokalsemidir. PTH değerinin değişkenlik göstermesi genellikle kişinin yaşı, cinsiyetinden kaynaklıdır.
Yapılan parathormon testi, sonucunda değerler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için mutlaka uzman hekim tarafından raporun değerlendirilmiş olması gerekir. Test sayesinde ĞTH düşüklüğü ve yüksekliği kolay bir şekilde tespit edilerek, uygun tedavi yöntemleri başlatılır.
Çeşitli sebeplerden dolayı PTH değerinde değişkenlik görülür. Bu değişkenliğin fark edilebilir olması için hastaya parathormon testi, yapılması gerekir. Yapılan test ile daha doğru değerlendirmelerin yapılmasına yardımcı olur.
Kişide ortaya çıkan belirtiler sonucunda hastaneye başvurmalı ve uzman hekimden yardım almış olması gerekir. Belirtiler sonucunda yapılan test ile hastalık tespit edilmiş olur. Kanda bulunan kalsiyum miktarının seviyesini normal seviyeye düşürmek veya yükseltmek için gerekli olan tedaviler başlatılır.
Parathormon kendiliğinden ortaya çıkan veya hiçbir sebep yokken meydana gelen bir durum değildir. Kişilerin sağlıksız ve düzensiz beslenmesiyle birlikte ortaya çıkabilen durumlardan kaynaklıdır. Kişide yavaş yavaş çıkarak, kendini belli etmeye başlar.
Durumun fark edilmesi genellikle belirtiler sonucunda oluşur. Bu belirtilerin açığa çıkmasıyla birlikte zaman kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve uzman hekimden yardım alınmalıdır.
Hastadan alınan kan numunesi ile işlem gerçekleştirilmiş olur. Yapılacak olan parathormon testi, için ön hazırlığın yapılmasına gerek yoktur. Fakat kan alımı gerçekleşmeden önce hastadan bir şeyler yiyip, içmemiş olması gerekir.
Aksi durumlarda değerlerde değişkenlik görülür ve bu durum yanıltıcı olur. Damardan alınan kan numunesi laboratuvar ortamına gönderilir ve burada incelemesi sağlanır.
Sağlıklı kalsiyum seviyeleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için hastaya bu test uygulanır. Kalsiyum vücut içinde önemli yere sahiptir.
Vücuttaki hormon seviyesini öğrenebilmek için uzman hekim tarafından hastadan talep edilen testtir. Birden fazla hormon tahlili bulunur. Bu tahliller için uygun olan testlerin yapılması için uzman hekim kararı ile gerçekleştirilir.
Aslında kişi belirtilerin kendinde görünmesiyle birlikte sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Belirtiler hastalığın beraberinde geleceği ve ciddi sorunların oluşacağının habercisi haline gelir.
Hastalıkların ilerlemesiyle birlikte bazen tedavi altına alınamaz bazen ise tedavi edilmesi zor olan sorunlar haline gelir. Bunun için belirtilerle karşı karşıya kalındığı zaman uzman hekime danışılmalı ve isteği üzerine parathormon testi, gerçekleştirmiş olması gerekir.
Herkesin ortak merak konusu olan durumlardan biri; yapılan testin ne zaman sonuçlanacağıdır. Testin gerçekleşebilmesi için hastanın randevusu olması gerekir. Alınan randevu sonucunda işlem kısa sürede gerçekleştirilir.
Özel hastanelerde yapılan ve kısa süre içinde sonuç veren testler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Özel hastanelerin tercih edilmesi genellikle kamuya göre azdır.
Bu yüzden kamu hastanelerindeki yoğunluk sebebi ile sonuçların alınması bazen zaman alabilir. Daha hızlı sonuçlar alabilmek için özel hastaneye başvurup işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonrasında uzman hekim tarafından raporların değerlendirilmesi gerekir.
Parathormon değerinin öğrenilmesi için ilk olarak hastaya parathormon testi, yapılır. Yapılacak olan test sonucunda hastanın yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurularak uygun olan değerlendirme yapılır.
Parathormon seviyesi ve kalsiyum değerinin birlikte ölçülmesi doğru tanı ve tedavinin konulmasında büyük olanak sağlar. Yapılan test sonucunda normal değerlerin 1 mililitrelik kan için 10-55 pikogram belirlenir.
Değerin altına veya üstüne çıkması sonucunda uzman hekim kontrolünde gerekli olan işlemler başlatılarak, hasta eski sağlığına kavuşturulur.
Parathormon değerinin yüksek çıkması veya düşük çıkması, çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Kişi bunun hakkında yorum yapamaz ve tedavi yöntemi uygulayamaz. Bunun için daha kesin ve doğru sonuçların alınabilmesi için parathormon testi, yaptırılır.
PTH düşüklüğünde çok ciddi hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklar ilerledikçe ciddi sorunları beraberinde getirir. Hatta kronik rahatsızlığa dönüşmesiyle birlikte tedavi edilmesi zor oluyor.
Doktor isteği doğrultusunda hastaya parathormon testi yapılır ve tedavi yöntemleri başlatılır. Çok ihtiyaç halinde hasta bu işlemleri özel hastanede gerçekleştirebilir.
Kamu hastanelerinde oluşan yoğunluktan dolayı randevu ileri tarihe ve sonuçlarda geç alınmış olur. Beklenmedik durumlarda özel hastaneye başvurulması önerilir. Yapılan test fiyatı hakkında kesin bilgi verme durumu mümkün değildir.
Çünkü hastaneler çeşitli faktörlerden kaynaklı olarak fiyat aralığı belirler. Fiyat bilgisi almak için hastane ile iletişime geçilmesi önerilir. Parathormon testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.