Özefagus Grafisi

Özefagus Grafisi (Yemek Borusu)

Özefagus Grafisi; Özefagus adı verilen yemek borusunun görüntülenmesi amacı ile uygulanan bir tıbbi görüntüleme testi olan özefagus grafisi işleminde kontrast madde genel olarak oral ya da nazogastrik tüp yani burun ile mide yolu ile inceleme sırasında tatbik etmek amacı ile floroskopik kontrol altında özefagusun görüntülenmesine yönelik uygulanan inceleme işlemlerini içermektedir.

Genel olarak bu test özefagusun iç yüzeyinde meydana gelen hastalıkları ve anormal durumları tespit ve tanı etmek için kullanılmaktadır.

Özefagus grafi işlemleri radyolojik bir test olarak ön plana çıkmaktadır ve bu test sırasında hasta ağız yani oral yoldan bir kontrast madde içmektedir.

Kontrast madde de hastada yemek borusunun iç yüzeyinin daha net bir biçimde görüntülenmesine yardımcı olmaktadır.

Tüm bu işlemlerden sonra hasta röntgen makinesine yerleştirilmektedir ve hastanın özefagus grafi işlemi gerçekleştirilmektedir.

Özellikle bu test aşamasında hasta ayakta ya da yatar bir pozisyonda bulunabilmektedir. Bu durum radyolog tarafından belirlenir.

Çekilen grafilerde yemek borusunun içerisindeki patolojik durumlar ve anormallik durumları ile yutma güçlüğü, özefagite, reflü, yabancı cisimler, daralmalar ve tümörler gibi birçok hastalık teşhis ve tespit edilebilmektedir.

Bu konuda yutma güçlüğü ya da ağrı gibi çeşitli semptomları olan hastalarda bu grafi işlemi uygulanırken, bunların yanında yutma problemleri, reflü ve yemek borusu kanseri durumları gibi ciddi durumların tespit ve teşhisi için de kullanılmaktadır.

Cerrahi bir değerlendirme aracı olarak bu grafi işleminde test sayesinde cerrahi işlemler daha detaylı planlanabilmektedir ve bu konuda cerrahi müdahale sırasında oluşabilecek çeşitli komplikasyon durumları da önceden tespit edilebilmektedir.

Diğer tıbbi görüntüleme yöntem ve testleri ile birlikte de kullanılabilen bu uygulama özellikle yemek borusunda çeşitli hastalık ve problemler taşıyan insanlar için önemli bir işlemdi ve uzman doktorlar tarafından bu test sıklıkla tercih edilmektedir.

RANDEVU: Bu test uygulaması öncesi randevu almak gereklidir.

DİYET KISITLAMASI: Diyet kısıtlaması bu işlemde gerekli değildir.

HASTA HAZIRLIĞI: Özefagus grafi işleminde özel bir hasta hazırlığı özelliği yoktur.

İNCELEMEYİ ENGELLEYEN DURUMLAR: Yemek borusu problemlerini ve hastalıklarına tanı koymak amacı ile yaygın olarak kullanılan bir tıbbi görüntüleme testi olan özefagus grafisi işleminde yemek borusundan hava yollarına doğru patolojik akım kanalı anlamına gelen bronko-özefagial durumu düşünülen hastalarda baryum sülfat kullanılmamalıdır.

Bu durumda özellikle iyotlu kontrast maddelerden yararlanılmaktadır ve bu uygulamada bazı durumlarda bu test sırasında bazı durumlar incelemeyi engelleyebilmektedir.

Bu durumlar arasında genel olarak yutma güçlüğü durumu, yemek borusu darlıkları, yabancı cisimler, özefagusta spazm, hamilelik ve kontrast maddeye karşı alerjik durumlar yer almaktadır.,

Özellikle hasta yutma güçlüğü durumu yaşarsa kontrast maddenin özefagusa yerleştirilmesi ve sonrasında da özefagusun görüntülenmesi zorlaşabilmektedir ve bu durumda da özefagus grafi sonuçları doğru bir şekilde yorumlanmayabilmektedir. Ayrıca yemek borusu darlıkları da bu durumda engel olarak görülmektedir.

Yemek borusunun daralması gibi problemler yaşayan hastalarda kontrast maddenin yemek borusuna geçmesi zorlaşabilmektedir ve bu durum da özefagus grafi testine engel olabilmektedir.

Bu test sırasında yabancı cisimlerin yemek borusuna yerleşmesi de bu testte görüntüleme kalitesini azaltabilmektedir ya da testin tamamen tamamlanmasını engelleyebilmektedir.

Bu engeller arasında öne çıkan bir diğer engel ise özefagus spazmı olarak bilinmektedir. Bu spazm yemek borusunun kaslarının kontrolsüz kasılması ile gerçekleşmektedir ve bu durumda da kontrast maddenin yemek borusuna geçmesi zorlaşır.

Bu yüzden de özefagus grafi testi sonuçları yanıltıcı olabilmektedir ya da bu işlem hiç uygulanmayabilmektedir.

Hamilelik de bu test için bir engel olarak görülmektedir. Hamile kadınlar için bu test radyasyon maruziyeti yüzünden önerilmemektedir ve hamilelik durumlarında alternatif bir tıbbi görüntüleme testi gerekebilmektedir.

Kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalarda da bu test uygulanmamaktadır. Bu işlem son derece tehlikeli olabilmektedir ve bu durum da bu test için bir engel oluşturur.

Tüm bu durumlar bu grafi testi sırasında işlemleri engelleyebilmektedir.

Bu konuda hasta geçmişi, hastanın fiziksel durumu da uzman doktorlar aracılığı ile dikkatlice değerlendirilmelidir ve bu konuda hasta da bu test için uygun olup olmadığını öğrenebilmekte, eğer uygun olmadığı durumlar yaşanırsa alternatif bir başka görüntüleme testine yönelebilmektedirler.

KONTRENDİKASYONLAR: Özellikle hastalarda hamilelik durumu ya da hamilelik şüphesi mutlak bir kontraendikasyon oluşturmaktadır.

KONTRAST: Bazı özel durumlarda bu uygulamada özellikle özefagial fistül düşünülen olgularda suda çözünen iyotlu kontrast maddeler tercih edilmektedir. Bunun dışında normal olarak kontrast madde baryum sülfat (oral tatbik) olarak görülmektedir.

ORTALAMA İŞLEM SÜRESİ: Bu işlemde ortalama işlem süresi genel olarak 10 dakika olarak görülmektedir.

TRANSPORT: Bu işlemde herhangi bir transport özellik mevcut değildir.

İŞLEM SONRASI BİLGİLER:

İşlem sonrasında hastalar günlük aktivitelerine ve yaşamlarına hiçbir sorun olmadan devam edebilmektedirler. Hastanın inceleme sonuçları bir radyoloji uzmanı tarafından incelenip raporlanmaktadır ve bu raporda filmler ile inceleme raporları bir arada bulunmaktadır.

İnceleme raporları ve filmler hastaya işlem sonrasında teslim edilmektedir.

Bu test işlemi sonrasında özellikle bireyler hafif rahatsızlık durumları ile karşılaşabilirler ve bunlar normal yan etkiler olarak görülmektedir.

Tüm bu etkiler kısa süreli olarak görülmektedir. Özellikle hastrointestinal sisteme baryum sülfat tatbik etmiş kişi ve hastaların özefagus grafisi işlemi sonrasında bol sıvı tüketmesi de önerilmektedir.

Özefagus Grafisi Fiyatları 2024

Özefagus grafisi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.