Mide Duodenum Grafisi (Üst Gastrointesinal); sindirim sisteminin hemen üst kısmında bulunan mide ve midenin çıkışında yer alan duodenum bölgesini görüntülemek amacı ile uygulanan bir tıbbi test olarak bilinmektedir.
Kontrast madde oral şekilde ya da nazogastrik tüp denilen burun veya mide yolu ile inceleme sırasında tatbik edilmek üzere floroskopik kontrol eşliğinde X ışını ile yapılan mide duodenum grafisi yani onikiparmak bağırsağı bölgelerinin görüntülenmesine yönelik yapılan inceleme işlemleri olarak tanımlanabilmektedir.
Sindirim sistemi ile ilgili birçok hastalığın teşhisinde kullanılan bu görüntüleme yöntemi, özellikle ülser, gastrit, reflü hastalığı, mide kanseri ve duodenal obstrüksiyon hastalıklarının teşhislerinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte mide ameliyatları sırasında teşhis kontrollerinde de kullanılmaktadır.
Hastanın boş midesine kontrast madde verilerek uygulanan bu yöntemde röntgen cihazı yardımı ile mide ve duodenum yani onikiparmak bağırsağı bölgesindeki yapılar ayrıntılı bir biçimde incelenmektedir.
Genel olarak baryum sülfat adı verilen bir madde olan kontrast madde röntgen ışınlarına karşı daha yoğun olduğu için bu anlamda mide ve duodenum görüntülenmesini de kolaylaştırmaktadır.
Özellikle bu test işlemi öncesinde hastanın aç olarak muayeneye gelmesi istenmektedir ve hastanın midesinin tamamen boş olduğundan da emin olunmaktadır.
Test işlemi sırasında hasta sırt üstü yatırılır ve baryumlu sıvı hastaya ağız yolu ile oral yol ile verilmektedir. Bu işlemin ardından röntgen cihazı eşliğinde mide ve duodenum bölgesi incelenir ve bu işlem süresi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Genellikle güvenli bir test olarak bilinen bu uygulamada özellikle bazı hastalarda yan etkiler yaratabilmektedir. Bu yan etkilerin arasında genel olarak kusma, kabızlık ve mide bulantısı sorunları yer almaktadır ancak tüm bu yan etkiler birkaç gün içerisinde geçebilmektedir.
RANDEVU: Bu test işleminde randevu almak gerekmektedir.
DİYET KISITLAMASI: Mide ve duodenumun görüntülenmesi için kullanılan radyolojik bir test uygulaması olan mide duedonum grafisi yönteminde hastanın midesinin içerisine bir kontrast madde enjekte edilmektedir ve röntgen cihazı kullanılarak bu bölge incelenmektedir.
Bu yüzden de bu test uygulamasından en az 8 saat önce hastanın oral yoldan su da dahil olmak üzere herhangi bir şey almadan bu uygulamaya gelmesi gerekmektedir.
Bu test işleminde diyet kısıtlamaları önemli bir konu olarak görülmektedir. Hastaların, işlem öncesinde midelerinin tamamen boş olması gerekmektedir ve bu nedenle en az 8 saatlik bir açlık süreci işlem öncesinde hastalar için önerilmektedir.
Bunun yanında test öncesinde bazı yiyecek ve içeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir ve bu yiyecek ve içecekler arasında süt, meyve suyu, kahve, çay, çikolata, gazlı içecekler ve yağlı yiyecekler bulunmaktadır. Tüm bu yiyecekler hastada midede sindirimi zorlaştırır ve bu durum da test sonuçlarını etkileyebilmektedir.
Özellikle uzman doktorlar bu görüntüleme işlemi öncesinde hastalara belirli diyet kısıtlamaları da verebilmektedirler ve bazı ilaçlar test sonuçlarını etkileyebileceğinden uzman doktorları bazı ilaçların azaltılmasını ve tamamen kesilmesini de önerebilmektedirler.
Mide ameliyatı geçirmiş olan hastaların test öncesinde belirli uzman doktor tarafından verilmiş diyet programlarını da takip etmeleri gerekebilmektedir.
Diyet kısıtlamalarına uymayan ya da bu işlem öncesinde herhangi bir yiyecek ya da içecek yiyen insanlar veya hastalarda test sonuçları doğruyu göstermeyebilmektedir ve bu yüzden doktorun bu konudaki önerilerine uyulmalıdır. Test işlemi sonrasında hastalar günlük aktivite ve yemek durumlarına geri dönebilmektedir.
HASTA HAZIRLIĞI: Bu işlemde işlemden en az 8 saat boyunca aç kalma durumu dışında herhangi bir özel hazırlık gereksinimi bulunmamaktadır.
İNCELEMEYİ ENGELLEYEN DURUMLAR: Özellikle işlemden 72 saatten daha yakın bir sürede gerçekleşmiş olan baryum içerikli incelemeler bu işlemin sonucunu etkilemektedir. Bunun yanında aynı hastadan IVP, kolonoskopi, endoskopi ve BT işlemleri de istenmişse tüm bu işlemler duodenum grafisinden önce uygulanmalıdır.
KONTRENDİKASYONLAR: Mide ya da bağırsak perforasyonu yani bağırsak delinmesi şüpheleri içeren hastalarda baryum bileşikleriningastrointestinal sisteme tatbiki özellikle sakıncalı bir durum olarak bilinmektedir. Genel olarak hamilelik durumu ya da hamilelik şüphesi durumları da mutlak kontraendiksiyon oluşturmaktadır.
KONTRAST: Bu işlemde kontrast olarak baryum sülfat (oral tatbik) kullanılmaktadır.
ORTALAMA İŞLEM SÜRESİ: Ortalama işlem süresi genel olarak değişkenlik gösterse de ortalama 20 dakika olarak bilinmektedir.
TRANSPORT: Herhangi bir transport özellik mevcut değil.
İşlem sonrasında özellikle hastalarda yutma güçlüğü, karın ağrısı ya da mide bulantısı gibi çeşitli yan etkiler görülebilmektedir fakat tüm bu belirtiler ve yan etkiler geçici olarak görülmektedir. Genel olarak birkaç saat içinde tüm yan etkiler geçmektedir.
İşlem sonrası hastanın özellikle bol sıvı alması gerekmekte ve doktorun önerilerine göre çeşitli ilaçlar da kullanması gerekebilmektedir.
Hasta, işlem sonrasında normal günlük aktivitelerine devam edebilmektedir ve günlük yaşantısına hızlıca dönebilmektedir.
Genel olarak hastanın inceleme sonuçları radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilip raporlanmaktadır. İnceleme raporu ve filmler de hastaya teslim edilmektedir.
Tüm bu işlemlerden dolayı hastalar çeşitli yan etkiler hissetseler de bu yan etkiler kişiden kişiye göre farklılık durumlarını içerebilmektedir. Bu konuda en iyi seçenek bir uzman doktora danışmaktır.
İnceleme sonrası hastalar özellikle bol su içmeye dikkat etmelidir ve mide duedonum grafisi işlemi sonrasında herhangi bir şüphe durumunda uzman doktor ile iletişime geçmek bu anlamda önemli bir konu olarak görülmektedir.