Lityum testi, Lityum tedavisine başlamadan önce hastaya yapılan testlerdir. Lityum; 1950 yılları öncesinde üretilmiştir. Kişide meydana gelen mani ve iki uçlu mizaç bozukluğu, Lithuril gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlandı.
Güçlü anlamda mizaç düzenleyici etkisine sahip olduğu için güvenilir bir şekilde kullanılabiliyor. Burada kullanılmış olan lityumun amacı; atak başladıktan sonraki süreç için kontrol etme ya da atağı önleme durumları olarak bilinir.
Alınan lityumun düzenli bir şekilde kullanılması durumunda; ortaya çıkan defresif ve panik ataklarının daha az ve az şiddette görünmesine yardımcı olur. Hasta bu ilacı kullanmadan önce mutlaka Lityum testi, yaptırmış olması gerekir.
Yapılan bu test sayesinde hastaya uygun olan tedavi yöntemlerinin uygulanmasında yardımcı olur. Yapılan tıbbi değerlendirme sonrasında hastanın tıbbi hikayesi dinlenir. Daha sonra fizik muayene gerçekleştirilir ve hastadan test için örnek alınır.
Alınan kan ve idrar numunesi, laboratuvar ortamında incelenir. Bipolar hastalığında ortaya çıkan belirtilerin; maniden, aşırı para harcama ve öfke artışında meydana gelen sorunların önüne geçebilmek için mutlaka ilaç tedavisinden önce hastaya test yapılması ve kan değerlerinin ölçülmüş olması gerekir.
Günümüzde bazı kişilerde görülen bipolar hastalığı, kişinin pek çok anlamda kötü etkilendiği bir durum haline gelmiştir. Burada hastanın geçirdiği atakların önüne geçebilmek ve ataklarda görülen durumları azaltabilmek için hastaya lityum tedavisi uygulanır. Bu lityum tedavisi uygulanmadan önce hastaya Lityum testi, yapılır.
Laboratuvar ortamında yapılan test sonucunda hastanın kan değerlerine bakılarak uygun olan doz ayarı yapılır. Yani hastaya test yapmadan önce ilaç dozunun ayarlanması mümkün değildir. Çünkü lityum tedavisinde tiroit hormonlarının ve böbreklerin en fazla etkilendiği durum oluyor.
Bununla birlikte gerçekleştirilmiş olan Lityum testi ile birlikte hastaya karaciğer fonksiyonu, böbrek fonksiyonu ve tiroid hormonlarının değerlendirilebilmesi için hastadan istenebilir.
Yapılacak olan Lityum testi, sonucunda hastaya uygulanacak olan ilacın dozajını ayarlamak için yapılır. Kan düzeyi hastadan hastaya değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Fakat lityum akut tedavisi için kabul edilen düzey; 0,8-1,2 mEq/L, serum litre düzeyi ise; 0,4-0,8 mmol/L’dir. Lityum ilacının genelde yan etkisi olmayan ve güvenle kullanılabilen ilaç türüdür.
Buradaki tiroid bezi ile yoğun etkileşime giren lityum; tedavi öncesinde mutlaka 6 ayda bir tiriod bezlerindeki fonksiyonlar izlenmesi gerekir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için uzman hekim kontrolü ve tavsiyesi üzerine lityum için test yaptırması gerekir.
Böylelikle lityum takviyesinin dozajı daha doğru ve sağlıklı bir şekilde ayarlanmış olur. Hastadan alınan kan örneği ile laboratuvar ortamında santrifüj edilmesiyle birlikte serum elde edilir. Elde edilen serum sayesinde lityum için test yapılmış olur.
Hastanın Lityum tedavisine başlayabilmesi için ilk olarak Lityum testi, yaptırmış olması gerekir. Burada yapılacak olan test sayesinde belirlenen kan değerlerinin referans aralığına uygun olacak şekilde doz ayarı yapılır. Yediğimiz içtiğimiz şeylerin genellikle kan değerlerinin etkileneceği bir durum haline gelir.
Yapılacak olan test için alınacak örnek oldukça önemlidir. Çünkü ilaç içildikten sonra kanda meydana gelen dolaşım düzeyinde dalgalanmalar görülür. Bu yüzden yapılan Lityum testi, için ilaç ve kanın aynı gün gerçekleştirilmiş olması gerekir.
Alınan son ilaçtan sonraki 10-12 saat içinde testin yapılması gerekir. Hasta bu esnada mutlaka aç karnına işlemi gerçekleştirmiş olması gerekir. Çünkü yediği, içtiği şeylerin kan düzeyinde oynamalara sebep olabilir. Test yapıldıktan sonra alınan ilaçlar, doktor talimatının üzerine alınmaya devam edilmelidir.
Günümüz şartlarında ortaya çıkan bipolar hastalığının gün geçtikçe daha fazla görünmeye başladı. Ortaya çıkan rahatsızlığın kontrol altına alınabilmesi için uygun ve doğru olan tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Bipolar rahatsızlığında hastanın geçireceği ataklar sonucunda kontrol altına alınabilmesi ve atakların azaltılması için lityum tedavisine başvurulur. Tedavi öncesinde uygulanan Lityum testi ile birlikte hastaya verilecek olan ilacın dozu ayarlanmış olur.
Test yapılmadan uzman hekimin doz ayarı yapması mümkün değildir. Test sayesinde kan değerlerine karar verilir ve hastaya doğru doz takviyesi yapılır. Fakat yapılan testin sonuçlanabilmesi için beklemek gerekir.
Bunu için sonucunda kaç günde çıkacağı hakkında kesin olarak bilgiye rastlamak mümkün değildir. İşlemin yapıldığı hastanenin yoğunluk durumu ele alınarak işlemin yapılması gerekir.
Aksi durumlarda raporun sonuçlanması zaman alabilir. Bu sebepten dolayı işlemlerinizi özel hastanede gerçekleştirebilir ve buradan kesin sonuçlanma gününü de öğrenebilirsiniz.
Lityumun iyileştirici etkisi olmasından dolayı genellikle kullanıma uygun ve güvenilirdir. Bunun için dozaj düzeyini belirleyebilmek için hastaya önce test yapılır ve hastanın kan değerlerine bakılarak, uygun olan doz ayarı yapılır.
Bu işlemin sağlık kurumlarında gerçekleşir ve laboratuvar ortamlarında analiz edilir. Yapılan işlemler kamu ve özel hastanelerde gerçekleştirilebilir. Acil yapılması gereken durumlarda özel hastaneye başvurulmalı ve yapılmalıdır.
Buradan alınacak olan testin daha kısa sürede sonuçlanması mümkündür. Kamu hastanelerindeki yoğunluktan dolayı rapor sonuçlarının alınmasında zaman kaybedebilirsiniz. Burada gerçekleştirilen Lityum testi, hakkında fiyat bilgisi vermek mümkün değildir.
Çünkü hastanelerin yaptırmış olduğu testler, tahliller ve diğer benzeri işlemlerin fiyatlarında değişkenlik görülebiliyor. Bunun için işlemin yapılacağı hastane ile iletişime geçerek fiyat bilgisi alınabilir.
Daha doğru ve net fiyat bilgisi alınarak, işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Lityum testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.