LDL kolesterol testi, karaciğerde üretilmiş olan protein türü olarak bilinen ve kan yolu ile taşınmış olan LDL; hastalarda kalp rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı hakkında bilgi edinebilmek için yapılmaktadır.
Yapılan test sonucunda hastanın LDL değerinin yüksek çıkması durumunda hastanın kalp hastalığı ve damar tıkanıklığı riskini arttırdığını işaret eder. LDL testi ile gerçekleştirilecek olan tam kan sayımı ile kolesterol tedavisinin görülmesindeki takipte gerçekleştirilmiş olur.
Yapılan testler sonucunda değerlerin yüksek çıkması genellikle ciddi oranda risklerin görüleceğine işaret eder. Bunun sebebi ise atardamarın çeperinde meydana gelen kolesterol birikimine yol açma durumudur. Mutlaka hastaya LDL kolesterol testi yapılması ve teşhis konulması gerekir.
Hastaya uygulanması gereken LDL kolesterol testi için ilk olarak hastanın ön muayene olması gerekir. Daha sonra uzman hekimin isteği doğrultusunda hastaya test uygulanması için randevu verilir.
Yapılacak olan testin aç karnına yapılması gerektiğinden dolayı hastanın yaklaşık olarak 12 saat boyunca aç kalmış olması gerekir. Böylelikle gerçekleştirilecek olan testte değerlerin normal olarak hesaplanmış olacaktır. Hastadan alınan numune kan sonucunda laboratuvar ortamına gönderilir.
Her erişkin bireyin mutlaka düzenli olarak 5 yılda bir LDL kolesterol testi, yaptırmış olması gerekir. Yapılacak olan test ile kalp ve damar hastalığının tespit edilebilmesi için uygulanır.
Hastanın kalp ve damar hastalığı riski taşıdığı durumlarda uygulanması gereken işlemdir. Uzman hekim isteği üzerine gerçekleştirilmiş olur.
Yapılacak olan LDL kolesterol testi, için hastanın randevusu olması gerekir. Çünkü işlemin aç karnına yapılması gerektiği için önceden randevu alınır ve hastaya verilecek olan talimatlara uyması gerekir.
Randevu alındıktan sonra mutlaka randevu gününde hastanın işlemi aç karnına gerçekleştirmiş olması gerekir. Yani 12 saat öncesine kadar bir şeyler yiyip, içmemesi gerekir. Çok ihtiyaç halinde su içebilir.
Kolesterol değerinin yüksek çıkması; hastada damar sertleşmesi, kalp rahatsızlığı gibi sorunlara yol açabilir. Yapılan LDL kolesterol test ile burada hastanın sağlık durumu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya yardımcı olur.
Sertleşen damarlar sonucunda kan damarlarında yağ birikintileri oluşur. Bu yağ birikintileri; kolesterol plakları olarak adlandırılmış olur. Tedavi edilmediği durumlarda plaklar büyür ve damarlardaki kan akışının zorlanmasıyla birlikte ciddi sorunları beraberinde getirmiş olur.
Ortaya çıkan belirtiler sonucunda kişi kolesterol rahatsızlığı çektiğini anlayabilir. Bu yüzden uzman hekim tarafından yardım alarak LDL kolesterol test, gerçekleştirmiş olması gerekir.
Belirtiler arasında; ciltte solgunlaşma, yorgunluk ve aşırı halsizlik, oluşan yaraların geç kapanması, ayak parmaklarında morarma, tırnaktaki kalınlaşmalar, nefes darlığı gibi sorunlar açığa çıkar. Ortaya çıkan bu belirtiler sonucunda kişi kendindeki yanlış giden durumu fark ederek, uzman hekimden yardım alır.
Yanlış beslenme ve yanlış hareketlerden dolayı yapılan LDL kolesterol test, sonucunda hastanın değerlerinde yanlış giden bir durum mevcut oluyor.
Buradaki değerlerin yüksek çıkması durumunda genellikle kalp ve damar hastalıklarının oluşumuyla alakalı bir durum olmuş olur. Özellikle kalp hastalıkları ve damar tıkanmalarının oluşumuna yol açmış olur.
LDL kolesterol yani kötü kolesterol olarak bilinen bu durum, kendiliğinden ortaya çıkmaz. Yapılan yanlışlar sonucunda kendini göstermeye başlar.
Burada hastanın hareketsizliğinden, obezite sorunu, sağlıksız beslenme, sigara içme, kalıtsal nedenler, yaşın ilerlemesi ve şeker hastalığı gibi durumlardan dolayı ortaya çıkar. Kişiler yanlış yaptıkları durumlar sonucunda çıkmış olur.
Doktor isteği üzerine yapılan LDL kolesterol test, sonucunda değerler göz önünde bulundurularak, uygun olan tedavi yöntemleri başlatılır. Tedavi yöntemleri uzman hekim kontrolü altında başlatılır ve hastanın düzenli olarak bu tedavilere uyması gerekir.
Sağlıksız beslenme be hareketsizlik sonucunda ortaya çıkan bu durum için yapılacaklar bellidir. Hasta düzenli ve sağlıklı beslenmeye başlayarak, düzenli egzersizler yapar. Doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak alır ve bir süre sonra eski sağlığına kavuşmuş olur.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için uzman hekimden yardım alınması gerekir. Gerekli olan durumlarda bir diyetisyene yönlendirme durumu da olabilir.
Burada her şeyden önce hastanın sağlıklı beslenmiş olması gerekir. Yemeye, içmeye dikkat etmesi durumunda eski sağlığını dönebilecektir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ve stresten uzak durmakta iyi gelecektir.
Genelde LDL düşüklüğü de yüksekliği de hastada ciddi sorunların oluşmasına neden olur. 40 mg/dL’nin altındaki değerde meydana gelir.
Bu sebepten dolayı olabildiğinde düzenli ve sağlıklı beslenerek, sağlığınızı en doğru şekilde korumaya özen göstermeniz gerekir. Çünkü LDL düşüklüğü genellikle hastalarda ketojenik diyet ve parkinson hastalığının oluşumuna neden olur.
Burada gerçekleştirilmiş olan LDL kolesterol test ile genellikle kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi edinilir. Yapılan test sonucunda kalp ve damarlardaki rahatsızlığını beraberinde getiren sorunların tanısı konulmuş olur. Testin amacı kalp ve damar üzerine yapılır.
Yüksek çıkan kolesterol değerinin nedeni kalıtsal olabiliyorken, beraberinde sağlıksız yaşamları da getirmiş olur. Kolesterolün yüksek çıkması durumunda mutlaka uzman hekim tarafından doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Bununla birlikte hastanın diyet programları yapması ve bunlara uyması, düzenli olarak egzersiz yapmak ve kendisine verilen ilaçların düzenli olarak kullanılmış olması gerekir.
Ldl testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.