Küf Mantarı Alerjisi

Küf Mantarı Alerjisi

Küf Mantarı Alerjisi, havada sporlarının uçuşma ile insanlarda alerjik reaksiyonlarının ortaya çıkmasına denir. Küf mantarlarının sporları havada uçuşur ve gözle görülmez. Büyümek için nemli ve sıcak bir ortama ihtiyaç duyarlar.

Çürüyen bitkiler üzerinde ve havada çok fazla bulunurlar. Evin güneş görmeyen alanlarında bulunurlar. Bu mantarların sporları yaz sonunda ve sonbahar aylarında görülür. Kuru ve sıcak ortamlarda görülmez. Mantarın en sevdiği ve istediği ortam koşulu nemdir. Bu nedenle yüksek nem oranı her zaman istedikleri koşuldur.

Yüzlerce küf mantarı çeşidi vardır. Bu türlerin hepsi alerjiye neden olmaz. Yaygın alerjisi görülen türler alternaria, aspergillus, penicillium ve cladosporium türleridir. Ülkemizde de bu türler çok sık görülür. Son baharda bitkiler çok hızlı bozguna uğrar ve yaprakları sararır.

Çürüme başladığında hemen bitkilerin üzerinde özelikle karanlık alanlarda küf mantarı sporları oluşur. Bu alanlarda giren insanlarda küf mantarı alerjisi görülür.

Ailesinde bu alerji türünün görülmesi, farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların bağışıklık sistemini baskılaması, diğer mantar türlerine alerjinin oluşması ve çapraz reaksiyon riski olan kişilerde bu alerji türü de görülür.

Özellikle çapraz reaksiyon oluşması ölümcül sonuçlara neden olabileceği için diğer mantar türlerine alerjisi olan kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Mantar sporları gözle görülemediği ve kokuları olmadığı için tespit edilemez. Alerjisi olan kişilerin belirli bir süre sonra vücudunda meydana gelen değişikliklerden bu durum tespit edilir.

Küf Mantarı Alerjisi Belirtileri

Alerji belirtileri sporların vücuda girme yoluna göre değişiklik gösterir. Solunum yolundan alınan sporlar üst ve alt solunum yolunu etkiledikleri için bu alanlarda şikayetler meydana gelir. Sporlara maruz kaldıktan bir süre sonra burun da kaşıntı ve akıntı başlar.

Özellikle gece meydana gelen kuru öksürük oluşur. Nefes darlığı ve hırıltılı solunum ortaya çıkar. Küf mantarı alerjisi solunum durmasına kadar gidebilen ciddi reaksiyonlar oluşturabilir.

Deri ile teması halinde ciltte, kaşıntı, döküntü, kızarıklık ve kabarıklıklar meydana gelir. Bu belirtiler çok nadir görülen belirtilerdir. Küf mantarı sporları özellikle kuru ciltlerde çok fazla barınamadığı için hemen etkisini kaybeder ve alerjik etki oluşturmazlar. Ancak bünyesi çok zayıf ve uzun süre temas halinde kalan kişilerde şikayetler meydana gelir.

Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Gözlerde meydana gelen şikayetler farklı hastalıklar ya da göz iltihaplanması ile karıştırılabilir. Bu nedenle doktor muayenesinde şikâyetlerin ne zaman başladığı ne kadar süreyle devam ettiği söylenmelidir.

Göz vücudumuzda buluna en hassas organlardan birisidir. Bu nedenle olumsuz hava koşulları ve diğer dış etkiler hemen sulanmasına ve kızarmasına neden olabilir. Doğru tanının konması tedavinin gerçekleştirilmesi açısından büyük önem taşır.

Küf Mantarı Alerjisinde Risk Faktörleri

Alerjinin risk faktörlerini artıran bazı durumlar vardır. Bu durumlara dikkat edilmesi ve özenle davranılması gerekir. Küf mantarı alerjisi risk faktörleri, yemek yaptıktan sonra mutfağın uzun süre havalandırılmaması, buzdolabında su birikintilerinin olması, eski eşyaların ev ve iş yeri gibi alanlarda biriktirilmesi, dışardan gelindiğinde kıyafetlerin hemen çıkartılmaması, mekân içi bitkilerini topraklarının kontrol edilmemesi, odanın nem oranının yüksek olması ve buhar makinalarını sık kullanılmasıdır.

Bu kriterlere ek olarak zeminlerin sürekli ıslak bırakılması, bahçede bulunan yaprak yığınlarının temizlenmemesi ve elbiselerin havalandırılmadan uzun süre dolapta tutulmasıdır. Bu durumlar küf mantarı alerjisi riskin artıran etkilerdir. Bu nedenle dikkatli olmak ve titiz davranmak önemlidir.

Özellikle evde güneş görmeyen alanların bol güneş almasını sağlamak gereklidir. Konforlu bir yaşam alanı için ortamın nem oranının en az %40 olması gerekir. Bu oranın artması küf mantarlarının üremesine bu mantar sporlarının yayılmasına neden olur.

Son yıllarda artan teknoloji ile ortamın havasını nemlendiren cihazların üretimi artmış ve bu cihazlar çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir.

Nem ve buhar cihazlarının uzun süre kullanılması ve hep aynı ortamda bulunması da küf mantarı alerjisi riskini artıran bir etkiye sahiptir. Dikkatli doğru kullanıldığı sürece bu aletler çok faydalı aletlerdir. Ancak yanlış ve çok uzun süreli kullanımlarda genel sağlık durumunu olumsuz etkiler.

Küf mantarı alerjisi bebeklerde gelişim geriliğine neden olabilecek ciddi riskler içerir. Bu nedenle bebeğin bulunduğu odanın yetersiz havalandırılması ve gereğinden daha sıcak olması istenmeyen bir durumdur.

Küf Mantarı Alerjisinin Neden Olabileceği Durumlar

Erken dönemde müdahale edilmediği sürece küf mantarı alerjisi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle doğru tanı konulması ve tedavi uygulanması önemlidir. Karşılaşılabilecek durumları sıralarsak;

  • Solunum yolunda bulunan kasların yapısının bozulmasına bağlı solunum durması
  • Gece başlayan kuru öksürük ve düzensiz uyku
  • Bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına bağlı olarak vücuda giren yararlı faktörlerin de hasara uğraması
  • Bebeklerde zihin ve beden gelişiminin geri kalması ve beklenen düzeyde olmaması
  • Hamilelerde erken doğum riski ve bebekte anomali meydana gelmesidir.

Sıraladığımız bu risklerin yaşanmaması için küf mantarları hakkında detaylı bilgi edinmeli ve gerekli hallerde hemen uzman doktora başvuru yapılmalıdır. Alerji uzmanları uygulanan tetkikler ve tedavi hususunda en yetkili kişilerdir. Bu nedenle tedavi olmak isteyen kişiler hekim tercihi yaparken bu kriterlere dikkat etmelidir.

Küflerden Korunma Yöntemleri

Küflerden korunmak için çok basit uygulamalar gereklidir. Bu kriterlere dikkat ederek ömür boyu küflerin zararlı etkilerinden korunabilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Küflerden korunmak için ilk önce ortam nemini doğru ayarlamalısınız. Nem oranı %30-40 arasında tutulmalıdır. Güneş ışınları mümkün olduğu kadar ortam içerisinde tutulmalıdır.

Havalandırma işlemi düzenli uygulanmalıdır. Odalar en az 30 dakika boyunca havalandırılmalıdır. Rutubetli ortamlarda küflerin üremesi çok hızlı gerçekleşir. Bu nedenle rutubetli ortamlar temizlenmeli ve arındırılmalıdır.

Sulandırılmış çamaşır suyu ile duvarlar ve köşeleri temizlenmelidir. Temizlik sırasında mutlaka maske kullanılmalıdır. Küf mantarı alerjisi genellikle solunum yolu ile oluşan bir durumdur. Bu nedenle solunum yolunu korumak ve bu sporların solunum yolundan girmesini engellemek önemlidir.

Küf Mantarı Alerji Tedavi Fiyatları 2024

Alerjik reaksiyon tedavilerinde genellikle semptomlara göre tedavi uygulanır. Bu nedenle tedavi öncesinde hastanın şikayetleri değerlendirilmeli ve gerek görülürse hastane yatışı tavsiye ederek solunum desteği sağlanmalıdır. Astım krizi gibi ataklarda özellikle solunum kasları zarar görür. Bu durumda nefes darlığı başlar ve organlar zarar görmeye başlar.

Tedavi fiyatları belirlenirken göz önüne alınan bazı kriterler vardır. Hastanenin konumu, hastanede yatış süresi, kullanılan tedavi tekniği ve doktorun tercih edilme sıklığı dikkate alınır. Küf mantarı alerjisi tedavisi uzun süreli bir tedavi değildir. Bu nedenle tedavi fiyatları sabit değildir ve hastaya özel olarak belirlenir. Her hastanın tedavisi özel hazırlanır. İşlem fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için hastaneye giderek önce muayene olunmalıdır.

Muayene sırasında uygulanan tetkikler işlem maliyetini artıran faktörlerdir. Ancak kesin tanının konulması ve tedavinin uygulanması için mikroskobik alerji testi uygulanmalıdır. Bu test sayesinde alerjiye neden olan yüzlerce etken tespit edilebilir. Bu sayede doğru tedavi tekniği uygulanır.

Küf mantarı alerjisi testi için de bu yayma tekniği kullanılır ve kesin tanı konur. Küf Mantarı Alerji Tedavi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.