Kreatinin klirensi testi, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilebilmesi için hastaya uygulanmaktadır. Dlomerüler filtrasyon oranlarının değerlendirilebilmesi için bu yönteme başvurulur.
GFR’nin hızını azaltmasına sebep olan durumlarda böbrek hastalıkları, konjestif kalp yetmezliği, hipovolemide, dehidratasyonda ve iatrojenikte meydana gelen kreatinin klerensinin düşmesidir. Bu test için hastaya hem idrar hem de kan örneği yapılabilir.
Gerçekleştirilecek olan test için bu süreç içinde hastanın kullanmış olduğu ilaçlara ara vermesi, çay ve kahve tüketimini kesmesi ve egzersizden uzak durması gerekir. Test uygulaması yapılırken kişinin yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurulur ve işlem bu şekilde gerçekleştirilmiş olur.
Kreatinin klirensi için hastalığın teşhis edilebilir olması çok önemlidir. Bazı durumların açığa çıkmasıyla birlikte hastaya mutlaka kreatinin klirensi testi yapılması gerekir.
Yapılacak olan kan testleri ve idrar tahlilleri ile birlikte hastanın vücudunda yer alan kreatinin düzeyinin kontrol edilebilir olması için oldukça önemlidir.
Burada yapılacak olan kreatinin klirensi testi ile kan dolaşımında yer alan kreatinin miktarının ölçülme işlemine serum kreatinin denir. İdrarda bulunan kreatinin seviyesini ölçme işlemine ise kreatinin klirensi denir.
Kreatinin klirensi ile kaslardaki kreatinin böbrekler yardımıyla vücuttan ne kadar atıldığını kontrol edebilmek için kullanılır. Gerçekleştirilen bu yöntem sayesinde böbrek atıklarının ne oranda düzgün filtreleme işlemi yaptığını belirleyebilmek mümkün oluyor.
Yapılan kan ve idrar testleri bu yöntem ile birlikte gerçekleştirilmiş olur. Ortaya çıkan bazı hastalıklı durumlarda mutlaka kreatinin klirensi test yapılması gerekir.
Hastanın kanında bulunan kreatinin değerlerinin düzenli kontrol edilmesi, sağlık için büyük önem taşır. Hastada meydana gelen bazı hastalıklar için mutlaka testin gerçekleştirilmiş olması gerekir.
Bunlar; diyabet hastalığı, hipertansiyon rahatsızlığı, akut böbrek hasarı olanlar, böbrek hastalıklarının tümü, böbrek taşı, prostat, lupus gibi, ailenin tıbbi geçmişinde herhangi bir kalıtsal böbrek rahatsızlığı olanlar, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi durumlarda mutlaka kreatinin klirensi test yapılmış olması gerekir.
Test; hastadan alınan kan ve idrar numunesi ile laboratuvar ortamında gerçekleştirilmiş olur. Bunun için herhangi bir ön hazırlık ya da işlemin yapılması gerek yoktur. Uzman kişiler tarafından hastaya verilen talimatlara uyulması ile işlem gerçekleştirilmiş olur.
Kreatinin vücudumuzda kanda meydana gelen olaydır. Kreatinin yüksek veya düşük çıkması durumunda iki farklı şekillerde hastalıklar ele alınır. Bu hastalıkların belirtileri sonucunda hastada kreatinin yüksek veya düşük çıktığı durumlara rastlanır.
Genellikle böbrek hastalıklarının tanısı konulabilsin diye gerçekleştirilmiş olan kreatinin klirensi testi olarak bilinir. Fakat bazı durumlarda kreatinin yükselmesi veya düşmesi gibi durumlar ele alınabilir.
Kreatinin artmasına sebep olan faktörler arasında; idrar yolu tıkanıklığı, kronik böbrek hastalıkları, su kaybı, protein tüketiminin çok fazla gerçekleştiği durumlar, kullanılan bazı ilaçlar, bazı otoimmün hastalıkları, yoğun şekilde gerçekleştirilmiş olan egzersizler sonucunda kreatinin yüksekliği görülür.
Ortaya çıkmış olan rahatsızlıklar genellikle böbrek hastalığının açığa çıkmasına sebep olur. Bu yüzden hastaya kreatinin klirensi test yapılır.
Bir diğer durumda ise kreatinin de meydana gelen düşüştür. Düşük kas kütlesi, gebelik dönemleri, yetersiz beslenme ve karaciğer sorunlarının oluşumuna neden olur.
Kreatinin dengede tutulması oldukça önemlidir. Aksi durumlarda yaşanan yükseklik ve düşüşlerde ne yazık ki ciddi hastalıkların beraberinde geldiği durumlardır. Yapılan test sonucunda kreatinin değerlerine bakılarak tanı konulabilir.
Böbreklerin kreatinin tarafından temizlenmiş olan kan miktarına kreatinin klirensi denilir. Kreatinin klirensi idrar ve kandaki kreatinin miktarına bakılması sonucunda hesaplanmış olan testtir.
Yapılan kreatinin klirensi test ile dakikada temizlenmiş olan kreatinin plazma miktarının gösterildiği testtir. Test sayesinde böbreklerin ne derecede iyi çalıştığını belirleyen testtir.
Böbrek fonksiyonları açısından hastaya yapılan kontrollerde büyük rol oynar. Bu işlem idrar ve kan yolu ile gerçekleştirilir. Yapılacak olan test ile 24 saatlik süreç ele alınarak gerçekleştirilir. Hastaya verilen tüplerle 24 saatlik idrar numunesinin toplanması istenir.
Burada toplanan idrar numunesi için saat belirtilmelidir. Toplanan idrarların buzdolabında bekletilmesi gerekir. Bu işlemin gerçekleşeceği sırada hastanın kullanmış olduğu ilaçlar varsa ara verilmesi gerekir.
Ayrıca alkol, sigara, kahve ve çay gibi sıvıların tüketimine ara verilirse daha sağlıklı sonuçlar elde edilmiş olur. Yapılan ağır egzersizlerde bir süre yapılmamalıdır. Toplanan idrar numuneleri 24 saat sonra laboratuvar ortamına götürülerek, teslim edilir.
Bu esnada hastadan kan numunesi de alınmış olması gerekir. İşlem için hastanın cinsiyeti, yaşı, ağırlığı bilgileri kullanılarak kreatinin klirensi hesaplanmış olur. Kan kreatinin ve idrar miktarının düzeyleri özel formül sayesinde hesaplanarak, rapor edilir.
Sağlık alanında gerçekleştirilen testler, tahliller sayesinde vücudumuzda bulunan maddelerin referans değerlerini tespit ederek, doğru şekillerde sağlığımızı koruyabilmek için uzman hekimler tarafından tedaviler uygulanır.
Erken tanı ve tedavi için her zaman hayat kurtarsığını ve birçok hastalığın önüne geçtiğini biliyoruz. Burada gerçekleştirilecek olan kreatinin klirensi test sayesinde kanda bulunan kreatinin değerinin hesaplanabilmesi için yapılmış olur.
Kreatinin değerine bakılarak hastanın rahatsızlığı tespit edilir ya da hastalığın seyri hakkında bilgi edinebilmek için yardımcı olan etmenlerdir. Hem kamu hem de özel hastanede bu testin gerçekleşmesi mümkündür. Acil durumlarda testin özel hastanede gerçekleşmesi önerilir.
Fakat kreatinin klirensi test hakkında fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Fiyat bilgisi alabilmek için mutlaka ilgili hastane ile iletişime geçerek, detaylı bilgi alınabilir. Kreatinin klirensi testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.